După 22 de luni de la începerea unui război soldat cu numeroase pierderi omeneşti, armata ucraineană face eforturi pentru a găsi noi recruţinoi recruți care să meargă pe front. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marți că „nimeni” nu poate prezice data încheierii războiului împotriva Rusiei, asigurându-se totodată, în ciuda semnelor de prăbușire a sprijinului occidental, că Statele Unite nu vor „trăda” Ucraina. Pe de cealaltă parte, Kremlinul a avertizat marți că Rusia va „ocoli” noile sancțiuni europene asupra comerțului lucrativ cu diamante, pe care UE îl vede ca o sursă de finanțare a ofensivei sale din Ucraina, iar președintele Putin spune că arsenalul nuclear al Rusiei a fost aproape în întregime modernizat.

Soldați ucraineni din regiunea DonețkFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

07:44Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 664, LIVETEXT:

00:02 Rusia a lansat un atac aerian care a vizat Kievul, sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei fiind angajate în respingerea atacului, a anunţat miercuri administraţia militară a regiunii capitalei, relatează Reuters.

Nu se știe deocamdată amploarea completă a atacului. Administrația militară a îndemnat oamenii să rămână în adăposturi.

23:59Franța va începe antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă occidentale la începutul anului 2024, ca parte a unui program de instruire care va fi continuat de partenerii europeni.

Ministerul francez al Apărării a remarcat că, în mai, președintele Emmanuel Macron și-a confirmat disponibilitatea de a pregăti piloți de luptă ucraineni împreună cu mai mulți parteneri europeni.

„Primii piloți vor veni la începutul anului 2024. După pregătirea inițială în Franța, aceștia își vor continua pregătirea cu avioane de luptă la cursurile organizate de partenerii noștri”.

22:55 SUA anunță un nou set de sancțiuni împotriva a 10 entități și patru persoane din spatele producției de drone iraniene

Departamentul Trezoreriei SUA anunță un nou lot de sancțiuni împotriva a 10 entități și patru persoane fizice cu sediul în Iran, Malaezia, Hong Kong și Indonezia, despre care spune că se află în spatele producției de drone iraniene.

Rețeaua a facilitat achiziția de piese de drone în valoare de sute de mii de dolari pentru Corpul Gardienilor Revoluției Islamice și pentru programul său de drone, precizează Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.

„Producția ilicită și proliferarea de către Iran a UAV-urilor (vehicule aeriene fără pilot) mortale către teroriștii susținuți din Orientul Mijlociu și către Rusia continuă să exacerbeze tensiunile și să prelungească conflictele, subminând stabilitatea", afirmă subsecretarul pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson.

21:40Rusia a lansat un alt grup de drone kamikaze Shahed în Ucraina, fiind emisă o avertizare de raid aerian în regiunea Odesa, relatează Ukrainska Pravda.

La ora 18.56, Forțele Aeriene au raportat că a existat amenințarea unui atac Shahed pentru regiunea Odesa.

Ucraina va produce un milion de drone anul viitor, spune Zelenski

21:07 Ucraina va produce un milion de drone anul viitor, crescând nivelul actual de producție, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski.

Ucraina depune eforturi pentru a-și crește producția internă de arme de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022. Dronele joacă un rol din ce în ce mai important pe câmpul de luptă și sunt folosite în număr mare atât de Kiev, cât și de Moscova.

„În ceea ce privește producția, vom produce un milion de drone anul viitor”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă televizată. "Vom face un milion. Vom face totul pentru ca totul să fie așa. Știu că așa va fi."

20:32Lideri ai Senatului american au declarat marţi că un acord cu privire la ajutorul financiar suplimentar pentru Ucraina şi întărirea securităţii frontierei de sud a Statelor Unite nu va fi finalizat în curând, un senator democrat marcant dând ca termen probabil luna ianuarie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Negociatori ai celor două partide, republican şi democrat, lucrează pentru a trece un pachet financiar înainte de pauza pentru sărbătorile de iarnă. Potrivit senatorului Dick Durbin, numărul doi al democraţilor, acest lucru nu este probabil să se întâmple. 'Sper că vor pregăti textul, se vor aşeza şi îşi vor sufleca mânecile şi vor termina de îndată ce vom reveni în ianuarie', le-a spus el reporterilor.

Liderii democrat şi republican din Senat au spus că discuţiile au fost productive, dar nu vor fi finalizate în curând.

'Toată lumea înţelege că mai avem mult de muncă şi că va mai lua timp', a spus liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer, de la tribuna Senatului.

La rândul său, Mitch McConnell, liderul republicanilor minoritari în Senat, a apreciat că negociatorii implicaţi „fac progrese lente şi constante”.

20:27Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea avea un „impact puternic” asupra războiului din Ucraina, a spus Zelenski.

  • „Dacă politica următorului președinte, oricine ar fi el, este diferită față de Ucraina, mai rece sau mai economică, atunci cred că aceste semnale vor avea un impact foarte puternic asupra cursului războiului”
  • Donald Trump are o „personalitate diferită” față de Joe Biden și, prin urmare, va conduce „o politică diferită”

19:56 Ucraina va primi "mai multe" noi sisteme antiaeriene americane Patriot, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski marţi, în conferinţa de presă de final de an, desfăşurată într-un context în care Kievul este preocupat de o diminuare a sprijinului occidental în războiul cu Rusia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu voi da cifre, dar mai multe sisteme Patriot vor fi trimise în Ucraina pentru a ne apăra ţara în timpul iernii", a spus Zelenski.

El şi-a declarat convingerea că ajutorul financiar al SUA şi Europei va continua.

"Lucrăm foarte intens în acest sens şi sunt sigur că Statele Unite nu ne vor trăda", a subliniat preşedintele ucrainean, adăugând că se aşteaptă şi ca UE să aprobe în scurt timp un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro, a consemnat Reuters.

18:46Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că este dispus să meargă „până la capăt” pentru a proteja interesele țării în conflictul cu Ucraina și ceea ce Moscova numește „Occidentul colectiv”.

18:40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ține o conferință de presă la sfârșitul anului, în timp ce el și liderii săi militari încearcă să mențină sprijinul occidental, în timp ce războiul cu Rusia se îndreaptă spre al treilea an. Zelenski a declarat că armata a cerut mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni în armată, dar că o decizie finală nu a fost luată

18:30Aeroportul Internațional Borispol din Ucraina, care este închis din cauza războiului, a anunțat marți că un avion Boeing 777-300 operat de compania aeriană locală Skyline Express a efectuat un zbor tehnic, relatează Reuters.

17:53Un tribunal polonez a condamnat marți 14 membri ai unei rețele de spionaj pentru pregătirea unor acte de sabotaj și desfășurarea de activități de spionaj în beneficiul Rusiei, relatează AFP.

Cei 14 au fost inculpați luna trecută pentru fapte care vizează planificarea deraierii trenurilor care transportau ajutoare către Ucraina și monitorizarea instalațiilor militare și a infrastructurii critice din țara membră NATO și din UE.

„După examinarea cauzei, instanța i-a găsit pe toți inculpații vinovați de infracțiunile reținute și a constatat că unii dintre aceștia acționau în cadrul unui grup infracțional organizat”, a anunțat judecătorul Jaroslaw Kowalski în timp ce pronunța verdictul.

Judecătorul a aplicat condamnaţilor pedepse de la o lună la şase ani de închisoare.

Cei paisprezece inculpați nu au fost prezenți în sala de judecată, toți au pledat vinovați.

Membrii rețelei sunt „ruși, ucraineni și belaruși”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al tribunalului din Lublin, Barbara Markowska.

Alți doi presupuși membri ai rețelei care și-au retras pledoariile inițiale de vinovăție vor fi judecați separat.

17:36Danemarca a anunţat marţi întărirea cooperării sale militare cu Statele Unite, ale căror trupe vor avea acces în trei baze militare aeriene daneze, transmite AFP, scrie Agerpres.

Acordul între cei doi aliaţi în NATO urmează unor înţelegeri similiare încheiate între SUA şi alte două ţări nordice, Suedia şi Finlanda.

'Ne întărim acum cooperarea bilaterală în materie de apărare şi nu vrem să ascundem faptul că acordul cu Statele Unite marchează totodată un avans în politica de apărare daneză, dat fiind că implică soldaţi şi materiale americane pe pământ danez', a declarat prim-ministrul Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă.

Acordul de cooperare în domeniul apărării (DCA) va permite ca personal şi material militare să fie staţionate în 'instalaţii militare daneze specifice pe termen scurt şi lung', a precizat ministerul danez de resort.

Potrivit acestuia, acordul va permite ca SUA să aibă acces la trei baze aeriene daneze - Karup, Skrydstrup şi Aalborg. DCA nu priveşte însă teritoriile daneze autonome Groenlanda şi insulele Feroe.

Ministrul apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat într-o conferinţă de presă că durata iniţială a acestui acord este de 10 ani, după care el poate fi revocat de oricare din părţi cu un preaviz de un an.

Ministrul a mai subliniat că politica Danemarcei de a interzice staţionarea de arme nucleare pe teritoriul său rămâne neschimbată.

Putin afirmă că arsenalul nuclear al Rusiei a fost aproape în întregime modernizat

17:20Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia ar fi pregătită să discute cu Ucraina, Statele Unite și Europa despre viitorul Ucrainei dacă vor dori, dar că Moscova își va apăra interesele naționale, relatează Reuters. Totodată, Putin a spus că „în acest an, proporţia de arme moderne în cadrul forţelor nucleare "a crescut la 95%, iar cea a componentei navale la aproape 100%".

16:49Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va ”ocoli” noile sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) profitabilului comerţ cu diamante ruseşti, pe care Bruxelles îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse în Ucraina, relatează AFP, potrivit News.ro.

16:19Apărarea aeriană rusă a doborât marţi o dronă de atac la periferia Moscovei, a anunţat primarul capitalei ruse Serghei Sobianin, fără să precizeze dacă drona a fost lansată din Ucraina sau din alte părţi din Rusia, relatează AFP, potrivit News.ro.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că drona a fost doborâtă în cartierul Odinţovo, în vestul Moscovei, şi a imputat atacul Kievului.

”Nu există pagube şi nici răniţi la locul căderii de fragmente”, a anunţat pe Telegram Serghei Sobianin.

Aeroportul Vnukovo, care se află tot în vestul Moscovei, a anunţat cu câteva minute mai înainte că restrânge traficul aerian, fără să dea vreo explicaţie de ce.

15:59Oleksandr Sîrskîi, comandantul forţelor armate terestre ucrainene, considerat cel mai temut general, a declarat marți că armata rusă este în superioritate în jurul orașului Kupiansk, în nord-estul ţării, estimând situaţia drept „complicată”, informează AFP.

15:44 Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a anunţat marţi că ţara sa a exportat zece milioane de tone de produse către 24 de ţări, de la crearea, în luna august, a unui coridor prin Marea Neagră, în pofida ameninţărilor ruseşti de represalii asupra navelor care circulă în zonă, transmit Reuters și Agerpres.

„De la începutul operaţiunii, am majorat cantitatea de la 278.000 tone în prima lună la aproape cinci milioane de tone. În pofida atacurilor sistematice asupra infrastructurii portuare a Ucrainei, porturile au acceptat 33 de nave pentru a fi încărcate”, a spus Kubrakov într-un mesaj pe platforma de social media X.

Ministrul ucrainean al Economiei, Yulia Svyrydenko, a afirmat că volumul de mărfuri exportate a fost cu 19,3% mai scăzut în primele 11 luni din 2023, faţă de perioada similară din 2022, din cauza blocadei porturilor de către Rusia şi a atacurilor.

Totuşi, coridorul prin Marea Neagră şi mecanismul de asigurare a navelor au permis majorarea exporturilor pe mare cu 70% în noiembrie, comparativ cu octombrie. Exporturile Ucrainei de mărfuri şi servicii ar putea creşte cu 9% în 2024, cu 19,4% în 2025 şi cu 20,6% în 2026 dacă rămân în vigoare coridorul prin Marea Neagră şi mecanismul de asigurare, a declarat Svyrydenko.

Comandanții ucraineni semnalează tot mai multe probleme

15:23Comandanții ucraineni semnalează tot mai multe probleme cu efortul de război în contextul unor tensiuni tot mai evidente cu conducerea politică de la Kiev, biroul președintelui Volodimir Zelenski anunțând că acesta urmează să susțină marți o conferință de presă.

14:04Industria de apărare a Rusiei a reacționat mai rapid decât cea occidentală la conflictul din Ucraina , a declarat marți președintele Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu înalți oficiali din domeniul apărării, informează Reuters.

Ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat în cadrul aceleiași întâlniri că Rusia a crescut producția de tancuri de 5,6 ori de la începutul a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială" în Ucraina și că a amplasat 7.000 de km pătrați de câmpuri minate de-a lungul liniei de front de 2.000 km.

13:55Vladimir Putin așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, sperând să negocieze încheierea războiului din Ucraina cu Donald Trump fără aportul vreunei țări europene, afirmă președintele Cehiei, generalul în retragere Petr Pavel.

13:34Preşedintele Volodimir Zelenski a va ţine marţi o amplă conferinţă de presă, inclusiv cu jurnalişti străini.

Nu se ştie exact, din motive de securitate, la ce oră va avea loc, dar presa ucraineană se aşteaptă să aibă loc în jurul orei 16:00.

12:57FOTO Producătorul auto rus Avtotor a publicat luni primele fotografii cu prototipul viitoarei sale mașini electrice, provocând un val de ironii pe rețelele de socializare din cauza designului butucănos al autoturismului.

11:51Aeroportul Vnukovo din Moscova a anunțat marți că a restricționat temporar zborurile din motive independente de voința sa, o măsură luată deseori în ultimele luni, când au avut loc presupuse atacuri cu drone ucrainene asupra capitalei ruse, informează Reuters.

Marea Britanie și Franța vor continua să fie „susținători fermi" ai Ucrainei

11:44Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat luni că ţara sa are nevoie de un sistem modern de apărare antiaeriană pentru a contracara ameninţările din partea Rusiei, amplificate de invazia Moscovei în Ucraina, vecinul său estic, relatează Reut

11:29Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a afirmat că rușii și belarușii pot participa la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 sub drapel neutru, dar Sebastian Coe nu a fost de acord cu această decizie. După doar zece zile, președintele Federației Internaționale de Atletism pare că face un pas înapoi și le oferă o rază de speranță sportivilor din aceste țări.

11:11Marea Britanie și Franța vor continua să fie „susținători fermi" ai Ucrainei atâta timp cât va fi nevoie, a declarat ministrul britanic de externe, David Cameron, după o întâlnire cu omologul său francez, Catherine Colonna, la Paris, notează The Guardian.

Cameron a îndemnat Occidentul să aibă răbdare în ceea ce privește ritmul progreselor militare ale Ucrainei.

În Ucraina, a crescut îngrijorarea cu privire la sprijinul aliaților, conflictul din Orientul Mijlociu deturnând atenția de la războiul izbuncit în februarie 2022, precum și întrebările pe termen mai lung cu privire la sprijinul financiar occidental, în timp ce SUA se îndreaptă spre un ciclu electoral.

09:27Rusia a pierdut 348.300 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a anunțat marți Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

1140 de militari ruși au murit doar în ultima zi, mai susține armata ucraineană.

08:05Cea mai nouă navă a Forțelor Navale Române, vânătorul de mine M270 Sublocotenent Ion Ghiculescu - prima din cele două nave din clasa Sandown cumpărate din Marea Britanie, ajunge marți la Constanța în port. Deși e o navă second-hand, ea vine dotată cu tehnologie de ultimă generație și va deveni una din cele mai avansate, dar și cele mai noi din arsenalul marinei militare române.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------