Uniunea Europeană va organiza un summit extraordinar pentru a se pune de acord asupra revizuirii bugetului său multianual, inclusiv asupra fondurilor pentru Ucraina, abia de la 1 februarie, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters și Agerpres.

Viktor Orban la summitul UE de la BruxellesFoto: Omar Havana / AP / Profimedia

Liderii UE au convenit săptămâna trecută deschiderea negocierile de aderare cu Ucraina, dar nu au reuşit să se pună de acord asupra unui pachet financiar de 50 miliarde de euro pentru Kiev, din cauza votului de veto exprimat de premierul ungar Viktor Orban.

„Am înţeles joi şi vineri că este nevoie de puţin mai mult timp cu Ungaria astfel încât să fie luată o decizie în unanimitate, care este necesară pentru un acord cu privire la revizuirea Cadrului Financiar Multianual”, a afirmat Michel într-o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul belgian Alexander De Croo, precizând că că negocierile vor fi reluate în data de 1 februarie a anului viitor.

Belgia va prelua la 1 ianuarie, de la Spania, preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Vestea reluării negocierilor între statele membre cu Ungaria în vederea deblocării ajutoarelor militare și de altă natură abia peste aproape o lună și jumătate va reprezenta cu siguranță o dezamăgire pentru Kiev, care se pregătește de o nouă iarnă sub auspiciul loviturilor rusești cu drone și rachete împotriva infrastructurii sale energetice.

Pachetul de asistență pentru Ucraina și Israel pregătit de Casa Albă s-a lovit și el de opoziția legiuitorilor republicani din Congres, rămânând în continuare blocat pe fondul negocierilor politice din Dealul Capitoliului.