Liderii UE nu au reușit joi seară să convingă Ungaria să renunțe la veto-ul asupra unui nou pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deși reușiseră mai înainte să deschidă negocierile de aderare cu Kiev. „Rezumatul nopții: veto pentru fonduri suplimentare pentru Ucraina”, a transmis premierul ungar Viktor Orban pe platforma X. Celelalte 26 de țări ale UE au fost nevoite să cedeze în fața încăpățânării liderului naționalist maghiar. „Vom reveni asupra subiectului la începutul lunii ianuarie”, la un nou summit, a declarat în miez de noapte președintele Consiliului European, Charles Michel.

Soldat ucrainean într-o tranșee aproape de Horlivka, regiunea DonețkFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

08:52Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 660, LIVETEXT:

00:36Explozii au fost auzite la Kiev, unitățile de apărare aeriană lovind drone lansate de ruși

Mai multe explozii au răsunat vineri noapte în capitala ucraineană, în timp ce unitățile de apărare aeriană au doborât drone rusești, relatează Reuters.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că unitățile antiaeriene au intrat în acțiune în timp ce roiuri de drone zburau în apropierea orașului.

Nu există informații imediate privind victime sau pagube grave.

Martori citați de Reuters au raportat o serie de explozii puternice imediat după miezul nopții. Aceștia au declarat că sirenele de raid aerian au fost declanșate pe malul estic al Niprului, dar pe malul opus poliția a avertizat locuitorii cu privire la alerta de raid aerian prin difuzoare.

După o primă serie de explozii, unitățile de apărare aeriană au intrat din nou în acțiune în aceeași zonă. Primarul Klitschko a precizat că activitatea antiaeriană s-a concentrat asupra districtului Darnytskyi, la est de râul Nipru.

22:50 Armata rusă anunță că a doborât, în decurs de două ore, 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei anexate, susţinând că a respins astfel un „atac terorist” al Kievului, relatează AFP.

„Apărarea antiaeriană rusă a distrus 26 de drone aeriene deasupra Crimeei”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat vineri seară, fără a menţiona pagube sau victime.

Ministerul rus a afirmat că toate aceste aparate au fost doborâte „între orele 20:30 şi 22:30”.

Anterior vineri seară, Ministerul rus al Apărării a anunţat de asemenea că a doborât şase drone ucrainene în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina.

Crimeea este vizată în mod constant de atacuri navale şi aeriene cu drone, dar armata rusă rareori anunţă că a distrus atât de multe dintr-o lovitură, notează AFP.

21:42 Baza americană de apărare antirachetă de la Redzikowo (Polonia), unitatea „soră” cu Deveselu (România), a devenit operaţională

O bază militară americană pentru coordonarea apărării antirachetă a Europei împotriva posibilelor ameninţări din partea Rusiei sau Iranului a devenit operaţională în Polonia începând de vineri, a anunţat Ministerul Apărării de la Varşovia.

Kremlinul s-a exprimat recent împotriva acestei desfăşurări şi a numit-o o „ameninţare la adresa securităţii”.

Lavrov susţine că lideri occidentali au abordat Rusia pentru a negocia pe seama Ucrainei

20:54 Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a făcut vineri o serie de declarații cu privire la războiul din Ucraina, într-o discuție cu jurnaliștii în timpul unei deplasări în țară, la North Yorkshire.

„Vom sta umăr la umăr cu Ucraina. Nu ne putem lua gândul de la acest conflict”, a spus Rishi Sunak, potrivit Sky News.

„Tocmai am vorbit cu Zelenski zilele trecute și l-am asigurat de sprijinul nostru continuu”, a adăugat prim-ministrul britanic.

El a subliniat că sprijinul pentru Ucraina va continua sub conducerea sa.

20:00 Lavrov susţine că lideri occidentali au abordat Rusia pentru a negocia pe seama Ucrainei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că mai mulţi lideri europeni au încercat în ultimele şase luni să negocieze cu Rusia asupra războiului din Ucraina fără implicarea Kievului în aceste discuţii şi a promis că Rusia nu va negocia cu aceia care urmăresc înfrângerea ei pe câmpul de luptă în Ucraina.

19:35 Două femei rănite în urma unui bombardament rusesc, la Herson

Un bombardament rusesc asupra orașului Herson a rănit două femei în locuințele lor, anunță autoritățile ucrainene.

O femeie în vârstă de 78 de ani a suferit răni provocate de explozie, iar o femeie de 63 de ani a suferit mai multe fracturi, potrivit guvernatorului regiunii Herson, Oleksandr Prokudin.

Unele clădiri rezidențiale au fost semnificativ avariate în urma atacului. (Sky News)

Putin spune că „este în interesul statului” ca femeile să nu facă avort

18:59Rusia e pregătită să discute cu SUA, dar numai în propriile condiții, a afirmat - potrivit agenției ruse de stat RIA, citată de Reuters - purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a mai spus că președintele rus Vladimir Putin este gata să colaboreze cu oricine care realizează „necesitatea de a ține cont de preocupările Rusiei”.

18:20 „Suntem încă departe” de aderarea Ucrainei la UE, afirmă Emmanuel Macron, care se aşteaptă totodată ca Viktor Orban „să se comporte ca un european” în lunile următoare

17:48UE va ajuta Ucraina „orice s-ar întâmpla”, promite Ursula von der Leyen după ce Ungaria a blocat pachetul financiar pentru Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări vineri că UE va găsi o soluţie pentru a debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro promis Ucrainei, în ciuda veto-ului Ungariei. O viitoare reuniune a şefilor de stat şi de guvern din UE, care va avea loc la începutul anului 2024, ar trebui să deblocheze acest ajutor. „Până atunci, ne vom asigura că, indiferent ce se va întâmpla, vom avea o soluţie operaţională la acest summit”, a declarat Ursula von der Leyen.

17:20 Vladimir Putin: „Este în interesul statului ca femeile să nu facă avort”

Preşedintele rus s-a pronunţat împotriva interzicerii avortului, dar a făcut apel la femei să nu recurgă la această procedură, invocând scăderea populaţiei Rusiei. El e de părere că femeile ar trebui să îşi ducă sarcinile la termen pentru a rezolva criza demografică structurală a Rusiei, care a fost exacerbată de conflictul mortal din Ucraina şi de pandemia de Covid-19.

Reacția Kremlinului după deschiderea negocierilor de aderare la UE a Ucrainei și R. Moldova

16:53Summitul UE în care se va discuta din nou despre sprijinul financiar pentru Ucraina va avea loc foarte devreme la începutul anului viitor, a declarat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul reuniunii de două zile a liderilor Uniunii Europene.

„Sunt încrezător și optimist că vom fi în măsură să ne îndeplinim promisiunea de a sprijini Ucraina cu mijloace financiare”, a afirmat Charles Michel.

El a subliniat că 26 de state membre au fost de acord până în prezent. Ieri, Ungaria a blocat acordul privind acordarea unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei.

16:31Rusia consideră că decizia Uniunii Europene de a deschide negocieri de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova este o una politizată care ar putea destabiliza blocul european. Pe de altă parte, Kremlinul a lăudat, vineri, Ungaria pentru că s-a opus acestui demers, relatează Reuters.

16:01 Portul Constanţa a expediat 32,6 milioane de tone de cereale în primele 11 luni ale acestui an, în condiţiile în care cerealele ucrainene au fost responsabile pentru aproximativ 40% din volumul total, au declarat reprezentanţi ai autorităţii portuare pentru Reuters.

Precedentul record privind cantităţile de cereale expediate într-un an prin portul Constanţa este de puţin peste 25 milioane de tone.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar portul Constanţa a devenit cea mai importantă rută alternativă de export pentru Ucraina, după invazia rusească de anul trecut. Cerealele ucrainene ajung în Constanţa pe cale rutieră, feroviară şi cu barjele pe Dunăre.

În perioada ianuarie - noiembrie 2023, Ucraina a expediat 13 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa, în creştere de la 11,7 milioane de tone până la finele lunii octombrie, şi 8,6 milioane de tone pe întreg parcursul anului 2022. (Agerpres)

Navalnîi este mutat într-o altă închisoare

15:46 Poliția de frontieră finlandeză a anunțat vineri că peste 200 de solicitanți de azil au intrat în Finlanda dinspre Rusia de joi, când a redeschis unele puncte de trecere a graniței după o închidere totală de două săptămâni.

Guvernul finlandez a anunțat joi după-amiază că va închide din nou frontiera vineri, de la ora 18.00 GMT, de această dată pentru o lună, după ce afluxul de solicitanți de azil a reînceput imediat ce restricțiile la frontieră au fost ridicate.

15:29 Zelenski a publicat pe contul său de pe X un clip ce îl arată depunând flori la un cimitir pentru soldații căzuți în lupta contra invadatorilor ruși.

„Liov. Câmpul lui Marte. Nu-i vom uita niciodată pe eroii noștri care au luptat pentru libertate și au apărat Ucraina! Ne amintim prețul libertății și independenței noastre. Glorie veșnică tuturor celor care au luptat pentru statul nostru!”, se spune în postarea ce însoțește clipul.

15:11 Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi este mutat într-o altă închisoare, din altă parte a țării, iar sosirea sa acolo va fi dezvăluită în conformitate cu legea, a anunțat vineri serviciul penitenciar rus.

Sota.vision, o publicație online de știri în limba rusă, a scris că o notă despre Navalnîi a serviciului penitenciar din regiunea Vladimir, unde Navalnîi era deținut într-o colonie penală situată la 235 km est de Moscova, a fost citită vineri în cadrul unei ședințe de judecată.

„Alexei Navalnîi a părăsit Instituția Penitenciară Federală IK-6 din regiunea Vladimir pentru o instituție corecțională situată în afara regiunii Vladimir, în conformitate cu verdictul Tribunalului orașului Moscova din 4 august 2023”, se spune în document.

Sosirea sa la noua instituție penitenciară, care nu a fost precizată, va fi dezvăluită conform legislației în vigoare, se mai spune în notă. (Reuters)

În Mariinka se dau lupte grele

15:02 Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri că va majora dobânda cheie de la 15% la 16% (a cincea creștere consecutivă de după luna iulie) pentru a contracara inflația, care subminează puterea de cumpărare a rușilor sub impactul sancțiunilor.

„Presiunile inflaționiste actuale rămân ridicate. Inflația anuală pentru 2023 ar trebui să fie apropiată (...) de 7-7,5%", mult peste ținta de 4%, a explicat instituția într-un comunicat.

Banca centrală a precizat că se așteaptă ca politica monetară restrictivă „să fie menținută pentru o perioadă lungă de timp" pentru a „stabiliza" creșterea prețurilor la aproximativ 4%.

Această majorare a dobânzii-cheie era așteptată de experți, în condițiile în care Banca Rusiei a afirmat în repetate rânduri că vrea să combată cu orice preț inflația, care a accelerat la 7,5% în ritm anual în noiembrie. (AFP)

14:44 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Lupte grele au loc în continuare în sud-estul Ucrainei pentru controlul orașului distrus Mariinka și a zonelor înconjurătoare. Rusia a redus și mai mult, probabil, micile „buzunare” de teritoriu controlate de ucraineni în oraș.
  • Unul dintre obiectivele operaționale ale Rusiei în zonă este probabil obținerea accesului la drumurile 00510 și N15 pentru a avea posibilitatea unor avansuri ulterioare și mai spre vest, către orașul Kurakhove.
  • În ciuda avansurilor treptate, o străpungere majoră, semnificativă din punct de vedere operațional, a Rusiei în acest sector rămâne foarte improbabilă.

14:26 Rusia va răspunde cu aceeași monedă dacă Statele Unite vor relua testele nucleare, a afirmat vineri ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă TASS.

Acesta a declarat și că Rusia nu încearcă să influențeze viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite și că are puține speranțe pentru un dezgheț în relațiile bilaterale chiar și în cazul unei victorii a lui Donald Trump.

Incident șocant într-un sat din Ucraina

13:53 VIDEO Incident șocant într-un sat din Ucraina: Un vicepreședinte de consiliu local a aruncat cu grenade în timpul unei ședințe. 26 de oameni au fost răniți, 6 sunt în stare gravă

13:17 Aeroportul Krasnodar din sudul Rusiei, închis de la începutul invaziei din Ucraina, a primit vineri un zbor de test, a anunțat autoritatea aviatică rusă, sugerând că aeroportul ar putea fi redeschis în curând. Krasnodar este situat în apropiere de coastele rusești ale Mării Negre și Mării Azov. (Reuters)

13:01 Un șofer care conducea un vehicul cu numere de înmatriculare poloneze a călcat trei șoferi ucraineni la granița dintre Polonia și Ucraina, aceștia suferind răni ușoare, a declarat pentru Ukrainska Pravda Oleh Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

„Pe 14 decembrie, trei șoferi ucraineni au fost loviți la granița dintre Polonia și Ucraina. Consulul ucrainean s-a deplasat imediat la locul accidentului. Cetățenii Ucrainei au suferit răni minore. Aceștia au primit asistență medicală la fața locului. Nu a fost nevoie ca aceștia să fie transportați la spital", a adăugat el.

Șoferul mașinii înmatriculate în Polonia care a provocat incidentul a fost reținut de poliție. Consulii ucraineni țin legătura cu ofițerii de poliție, a mai spus el.

Rusia se simte amenințată de prezența NATO din Finlanda

12:38 Pactul de apărare pe care urmează să-l semneze Finlanda și SUA va duce la tensiuni între Helsinki și Moscova, a transmis vineri Kremlinul. Rusia va considera prezența infrastructurii NATO în apropierea granițelor sale drept o amenințare, a declarat Dmitri Peskov.

„Acest lucru va duce cu siguranță la tensiuni. Nu putem decât să regretăm acest lucru", a spus Peskov.

„Am avut relații excelente cu Finlanda. Nimeni nu a amenințat pe nimeni, nu au existat probleme sau plângeri unul împotriva celuilalt. Nimeni nu a încălcat interesele nimănui, a existat respect reciproc. Dar acum, când Finlanda este membră NATO și infrastructura militară a NATO va intra pe teritoriul finlandez, acest lucru va reprezenta o amenințare evidentă pentru noi", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin. (Reuters)

12:13 Kremlinul a declarat vineri că aderarea Ucrainei la UE este o perspectivă foarte îndepărtată, iar inițiativele Bruxelles-ului în acest sens sunt doar o expresie a sprijinului politic pentru Kiev.

Nici Ucraina și nici Republica Moldova nu îndeplinesc criteriile stricte ale UE, iar permiterea intrării Kievului ar putea destabiliza Uniunea, a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe de presă.

12:07 Grupuri de sabotori ruși au încercat să pătrundă pe teritoriul ucrainean de șapte ori în ultimele două săptămâni, iar cinci dintre tentative au fost descoperite chiar în timp ce aveau loc, a declarat vineri generalul-locotenent Serhii Naiev.

Grupurile rusești au fost forțate să se retragă după ce au suferit pierderi, potrivit lui Naiev. El nu a clarificat ce s-a întâmplat în cele două dăți în care sabotorii nu au fost reperați la timp. Incursiunile au fost detectate în nordul regiunilor Sumî și Cernihiv și în estul regiunii Harkov. (Kyiv Independent)

Camionagiii slovaci au renunțat la blocada de la granița cu Ucraina

11:21 Premierul estonian Kaja Kallas a declarat vineri că UE va găsi o soluție pentru a debloca ajutorul financiar pentru Ucraina, la o zi după ce iktor Orban s-a opus prin veto unui pachet de 50 de miliarde de euro pentru această țară devastată de război.

„În condițiile în care Ucraina are dificultăți pe partea militară, atunci ar trebui să îi oferim și sprijin politic (...) Vom ajunge la un acord privind ajutorul financiar", a declarat ea presei la sosirea sa în cea de-a doua zi a summitului UE. (Reuters)

10:58 Camionagiii slovaci au pus capăt blocadei de la singurul punct de trecere a frontierei cu Ucraina pe unde se efectuează transport de marfă, a anunțat vineri o asociație a transportatorilor slovaci și serviciul de frontieră de stat al Ucrainei.

Transportatorii slovaci au blocat începând de luni traficul de camioane dinspre Ucraina, cerând UE să reintroducă restricțiile privind accesul firmelor ucrainene de transport rutier de mărfuri în blocul comunitar, care au fost eliminate după invazia rusă.

Asociația transportatorilor UNAS a anunțat pe Facebook că a ridicat blocada începând de joi, de la ora 21.00. „Facem acest lucru la apelul forțelor de securitate și respectăm acest lucru. La fel cum ele ne-au respectat dreptul de a protesta”, a precizat UNAS într-o postare.

10:07Rolf Mützenich, liderul grupului social-democrat (SPD) din Bundestag, a îndemnat la mai multe eforturi diplomatice în ceea ce priveşte războiul din Ucraina şi a dat asigurării Kievului de continuarea sprijinului Germaniei, relatează dpa.

„Guvernul german ar trebui să ia o noua iniţiativă diplomatică în 2024 şi să poarte discuţii cu China şi cu ţările din Sudul Global într-o mai mare măsură decât înainte. India, Brazilia, Indonezia şi alte ţări ar putea avea cu siguranţă o influenţă asupra (preşedintelui rus) Vladimir Putin. Această influenţă trebuie folosită", a afirmat Mützenich pentru ziarul Rheinische Post în declaraţii publicate vineri.

Toţi liderii politici ar trebui să înţeleagă că acest război nu se poate încheia pe câmpul de luptă. Rusia se va opune unei înfrângeri militare cu toate mijloacele de care dispune, a adăugat el.

„Preşedintele Putin va putea continua războiul de uzură pentru foarte, foarte mult timp. Prin urmare, este esenţial să sprijinim Ucraina în apărarea sa cu toate mijloacele de care dispunem atât timp cât va fi necesar", a mai declarat Mützenich. (Agerpres)

10 zile de când nu se știe unde e Navalnîi

09:42 Oficiali ai autorității penitenciare din Rusia au declarat vineri unei instanțe că Alexei Navalnîi nu se mai află în colonia penală unde își ispășea pedeapsa, dar nu au explicat unde a plecat, a declarat unul dintre aliații opozantului rus.

Avocatul Vyacheslav Gimadi a scris pe rețeaua de socializare X că au trecut 10 zile de când apropiații politicianului au pierdut urma locului unde se află acesta. Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a spus că autoritățile ruse au afirmat că Navalnîi a părăsit colonia penală pe 11 decembrie.

09:34 Ucrainenii spun că armata rusă a avut pierderi mari ieri: 1.090 soldați, 14 tancuri, 38 de alte blindate de luptă, 11 tunuri, 24 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

09:14 Ungaria va putea să oprească mai târziu procesul de aderare a Ucrainei la UE, dacă va fi necesar, deoarece UE a luat o „decizie proastă” atunci când a decis să înceapă negocierile cu Kievul, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat.

Orban, care s-a abținut joi de la decizia UE privind începerea negocierilor de aderare, a mai spus că, dacă Uniunea dorește să modifice bugetul actual, atunci va fi o „mare oportunitate pentru Ungaria să spună că ar trebui să primească banii la care are dreptul".

Senatul SUA va discuta săptămâna viitoare ajutoarele pentru Ucraina și Israel

08:32 Senatul american va vota săptămâna viitoare în privința ajutorului militar pentru Ucraina și Israel, în timp ce negocierile continuă cu privire la modificările aduse politicii de securitate la frontiera SUA, care ar fi legate de finanțare, a declarat joi liderul majorității din Senat, Chuck Schumer.

Senatul își va amâna vacanța de sărbători, care ar fi trebuit să înceapă vineri, și se va reuni luni pentru a da timp negociatorilor să ajungă la un acord, a declarat Schumer. "Atât de multe atârnă de succesul nostru. Știm că lumea ne privește", a spus Schumer.

Joe Biden i-a îndemnat pe parlamentari să adopte un pachet de ajutor suplimentar pentru a oferi 50 de miliarde de dolari Ucrainei, precum și 14 miliarde de dolari pentru Israel.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, precum și republicanii din Senatul cu majoritate democrată, au spus de mai multe ori că vor vota pentru acest ajutor doar dacă acesta este asociat cu noi controale la frontiera dintre SUA și Mexic. (Reuters)

08:25 Statele Unite au salutat joi decizia Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, a anunțat Departamentul de Stat într-un comunicat. De asemenea, Washingtonul a salutat decizia UE de a acorda Georgiei statutul de candidat la UE și de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia și Herțegovina.

„Statele Unite continuă să susțină cu fermitate procesul de extindere a UE și așteptăm cu nerăbdare să sprijinim țările candidate și potențial candidate la UE în timp ce acestea continuă reformele critice pe calea aderării la UE", se arată în comunicat. (Reuters)

Liderii UE vor discuta iar ajutorul pentru Ucraina la începutul anului viitor

08:18 Viscolele au lovit vineri o mare parte din Rusia, acoperind și Moscova cu unul dintre cele mai mari straturi de zăpadă din ultimele decenii și semănând haos pe drumurile principale, unde șoferii de camioane s-au luptat cu peste 20 de centimetri de zăpadă și vânturi puternice.

Un ciclon a generat un viscol ce a durat mai mult de o zi în capitala rusă, în ceea ce ar putea fi una dintre cele mai puternice furtuni de zăpadă care au lovit Moscova în ultimii 60 de ani, potrivit meteorologilor.

Mai mult de o cincime din cantitatea medie de zăpadă pentru luna decembrie a fost înregistrată în doar 24 de ore la stațiile metrologice din Moscova, unde străzile au fost acoperite de zăpadă, iar șoferii s-au chinuit să își scoată mașinile din locurile de parcare. Site-ul meteo Gismeteo a afirmat că totalul căderilor de zăpadă din decembrie la Moscova ar putea ajunge la 50 cm - cel mai mare nivel înregistrat vreodată pentru această lună.

07:46 Liderii celor 27 vor relua discuțiile privind un nou sprijin bugetar al UE pentru Ucraina „la începutul anului viitor", a declarat în primele ore ale zilei de vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, după veto-ul lui Viktor Orban față de acest plan. Ungaria s-a opus pachetului de împrumuturi și subvenții în valoare de 50 de miliarde de euro, care necesită acordul unanim al statelor membre.

„Nu vreau să intru în prea multe detalii; voi lucra cu colegii mei în următoarele zile și săptămâni pentru a pregăti un summit la începutul anului viitor", a declarat Michel.

„Mai avem încă ceva timp, Ucraina nu va rămâne fără bani în următoarele săptămâni. Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor, ne gândim la sfârșitul lunii ianuarie", a declarat premierul olandez Mark Rutte la ieșirea de la discuții.

Unii lideri UE au dat asigurări Ucrainei că o vor ajuta direct, nu prin bugetul UE, dacă Ungaria va continua să se opună.

Rusia a atacat iar azi-noapte cu drone Shahed

07:37 Forțele aeriene ucrainene au anunțat că inamicul a atacat azi-noapte cu 14 drone Shahed lansate din zona Primorsko-Akhtarsk (regiunea Krasnodar din Rusia).

„Toate cele 14 drone inamice au fost doborâte de grupurile mobile de tragere ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ucrainene din cadrul regiunilor Nikolaev, Herson, Hmelnîțkîi și Poltava”, se precizează într-o postare pe Telegram.

06:34 Un fost înalt responsabil al poliţiei federale americane, FBI, a fost condamnat la patru ani şi două luni de închisoare deoarece a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, vizat de sancţiunile Washingtonului, a anunţat joi Departamentul de Justiţie (DoJ) al Statelor Unite.

00:32Cum s-a ajuns la soluţia care a făcut posibilă decizia de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • ------------------