Senatul american a decis joi să își amâne vacanța de sfârșit de an pentru a avea mai mult timp să ajungă la un acord asupra unui pachet de măsuri pentru Ucraina, potrivit liderului său Chuck Schumer, anunță AFP.

Senatul SUAFoto: Clarence Holmes Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Congresul, care a deblocat sume uriașe de ajutor pentru Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022, se împiedică de ultima prelungire solicitată de președintele democrat Joe Biden pentru Kiev.

Democrații sunt în favoarea acestui pachet de aproximativ 61 de miliarde de dolari, care include o componentă militară, umanitară și macroeconomică.

Cu excepția unei mâini de aleși de dreapta radicală, republicanii nu se opun în totalitate. Dar, în schimbul votului lor, ei cer o înăsprire majoră a politicii americane în materie de imigrație, care face obiectul unor negocieri aprinse.

Teoretic, parlamentarii aveau la dispoziție doar până joi seara pentru a se pune de acord asupra unui text, înainte ca lucrările să fie suspendate pentru perioada sărbătorilor.

„Senatul va fi în sesiune luni pentru a le da timp celor care negociază în numele Casei Albe și al democraților și republicanilor din Senat să ajungă la un acord”, a decis în cele din urmă senatorul Chuck Schumer.

În timpul unei vizite la Washington în această săptămână, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe aleșii americani să se adune înainte de sfârșitul anului, afirmând că „Putin și clica sa de derbedei” sunt încântați de „afacerile interminabile de la Capitol Hill”.

Pentru a fi adoptat definitiv, însă, un pachet pentru Ucraina ar trebui să fie aprobat de cealaltă cameră a Congresului, Camera Reprezentanților, care și-a suspendat deja lucrările pentru acest an.

Teoretic, aleșii ar putea fi rechemați din circumscripțiile lor în cazul în care un text ar fi pus pe masă.

Dar președintele lor, republicanul Mike Johnson, s-a arătat, pe tot parcursul acestui proces, mult mai circumspect față de posibilitatea unui acord.

Încă de la începutul conflictului, Kremlinul a mizat pe faptul că ajutorul occidental se va epuiza, iar orice ezitare din partea aliaților Kievului întărește convingerea Rusiei că pariul său va da roade.

„Aceste cadouri s-ar putea să se încheie într-o zi. Și, în mod evident, ele se apropie de sfârșit”, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin la conferința sa de presă anuală.

În schimb, președintele ucrainean s-a declarat joi încrezător că „Congresul american va lua în curând decizia crucială de a continua sprijinul său vital pentru Ucraina”.