Liderii UE au convenit joi să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, dar asta după o retragere surprinzătoare a premierului ungar Viktor Orbán din sala de ședințe. Potrivit Politico, cancelarul german Olaf Scholz a fost cel care a propus soluția care a făcut posibilă decizia deschiderii negocierilor cu Kievul.

Viktor Orban la summitul UE de la BruxellesFoto: Omar Havana / AP / Profimedia

După mai multe ore de discuţii dificile privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, pe care premierul ungar Viktor Orbán le bloca cu veto-ul său, cancelarul german Olaf Scholz a fost cel care a venit cu soluţia.

Scholz i-a spus lui Orban, în faţa celorlalţi lideri, că, dacă într-adevăr nu este dispus să accepte, ar putea părăsi sala, astfel încât liderii UE să poată lua o decizie unanimă privind extinderea în absenţa sa, au declarat doi oficiali informaţi cu privire la discuţii.

Cu toate acestea, propunerea nu a venit spontan, ci fusese convenită în discuţiile anterioare, a declarat unul dintre oficiali. Un al treilea oficial a declarat că Orban a fost "momentan absent din sală într-o manieră convenită în prealabil şi constructivă".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a sunat apoi pe preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a-i mulţumi pentru rolul său în discuţiile privind aderarea Ucrainei, a declarat un oficial francez. "El i-a mulţumit preşedintelui pentru sprijinul său şi pentru ajutorul său în a face ca atitudinile să se schimbe", a declarat oficialul. Convorbirea a durat aproximativ 10 minute, potrivit oficialului.

Preşedintele francez a avut o serie de întâlniri în perioada premergătoare summitului european de joi. El s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orbán la cină, săptămâna trecută, iar joi dimineaţă s-a întâlnit din nou la micul dejun cu alţi lideri.

Decizia de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina a venit după ce premierul ungar Viktor Orbán a ales să părăsească sala în timpul dezbaterii pentru a permite acordul, a scris Financial Times.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, Viktor Orban apare reiterându-și poziția potrivit căreia Ucraina nu este pregătită să înceapă discuțiile de aderare la UE.

Ungaria nu a dorit să participe joi la „decizia proastă” a Consiliului European de a deschide discuțiile de aderare cu Ucraina și a rămas departe de această decizie, a anunțat premierul Viktor Orban pe pagina sa de Facebook.

  • „Dar 26 de state membre au fost neclintite că această decizie trebuie luată, așa că Ungaria a decis că dacă 26 de state membre au decis acest lucru, atunci ar trebui să meargă pe drumul lor. Ungaria nu dorește să participe la această decizie proastă și, prin urmare, a rămas departe de decizia de astăzi, ", a spus Orban.

Balázs Orbán, consilier politic al premierului Viktor Orbán, a subliniat că drumul Ucrainei către aderarea la UE este lung și că va avea nevoie de o serie de decizii unanime. Acesta a explicat totodată decizia premierului Viktor Orban de a ieși din sala la momentul deciziei de începere a negocierilor de aderare cu Ucraina.

  • „În urma unor negocieri ample, Ungaria a optat să iasă din sala de ședințe și să se abțină de la vot – nu pentru a împiedica rezultatul, ci pentru a evita cooperarea în ceea ce percepem ca e o decizie greșită”, a spus el într-o postare pe rețelele sociale.
  • „Acordul Consiliului European reprezintă o decizie de principiu. Ulterior, statele membre trebuie, de asemenea, să convină în unanimitate asupra cadrului specific de negociere.
  • În plus, vor fi necesare minimum 70 de decizii unanime în următorii ani pentru a susține aderarea Ucrainei la UE”, a mai spus el.

Oficialii și diplomații europeni suspectează însă că Orban folosește subiectul ca un pion în propriile negocieri prin care încearcă să obțină deblocarea fondurilor europene destinate Ungariei, dar care au fost blocate de Bruxelles din cauza îngrijorărilor privind nerespectarea statului de drept la Budapesta.

„Nu suntem o piață ungurească în care să putem da la schimb un lucru pe altul”, a declarat în urmă cu o zi premierul belgian Alexander De Croo. „Ucraina este o țară care vrea să respecte valorile democratice... ceea ce poate ar trebui să fie o lecție pentru Orban însuși”, a adăugat el.

În pofida comentariilor sale, Comisia Europeană a deblocat miercuri după-amiaza fonduri de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria, înainte de începerea summitului.

În ceea ce privește aprobarea pachetului de asistență în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Comisia Europeană are deja un „plan B”, în cazul în care Budapesta nu renunță la veto. Acesta ar presupune ca, în locul unui fond aprobat la nivel comunitar, statele membre să aprobe individual pachete de asistență care să ajungă la suma respectivă, în funcție de dimensiunea economiilor lor.

Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn spunea miercuri că liderii Uniunii Europene vor ajunge probabil săptămâna aceasta la un acord în ceea ce privește cei 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deoarece urmează să vină într-un pachet cu alți bani de care va beneficia Ungaria.