Liderii Uniunii Europene vor ajunge probabil săptămâna aceasta la un acord în ceea ce privește cei 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deoarece urmează să vină într-un pachet cu alți bani de care va beneficia Ungaria, care a amenințat că va bloca ajutorul UE pentru Kiev, a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn, relatează Reuters.

comisarul UE pentru buget Johannes HahnFoto: Union Europeenne / AFP / Profimedia Images

UE vrea să-și revizuiască bugetul până în 2027 pentru a adăuga 33 de miliarde de euro în împrumuturi și 17 miliarde de euro în granturi pentru Kiev, astfel încât Ucraina, care luptă împotriva invaziei rusești, să aibă siguranța finanțării pentru a menține statul în funcțiune.

Ungaria, al cărei prim-ministru Viktor Orban și-a promovat legăturile cu Moscova, a fost nemulțumită de sumă și plasarea acesteia în bugetul UE, asupra căruia toate cele 27 de guverne ale UE, inclusiv Budapesta, trebuie să fie de acord în unanimitate.

Un acord UE este cu atât mai important cu cât noul ajutor financiar acordat Ucrainei din partea Statelor Unite a devenit o monedă de schimb în politica internă, ridicând îndoieli cu privire la faptul că Kievul va mai primi bani de la Washington.

Comisarul european pentru buget Johannes Hahn a că spus, într-un interviu pentru Reuters, guvernul american a rugat UE să preia inițiativa în ceea ce privește sprijinul pe termen lung pentru Ucraina „ca un fel de presiune internă asupra Camerei Reprezentanților și Senatului pentru a face ceva similar”.

„Ceea ce este înțeles foarte bine de toți liderii și de aceea cred că, în cele din urmă, și Ungaria va fi de acord, pentru că este vorba și de propriile interese”, a spus Hahn în ajunul unui summit al liderilor UE de la Bruxelles pentru a discuta problema.

Ungaria a dorit să obțină mai multe fonduri UE pentru a-și proteja granițele de migranții ilegali și pentru a plăti țări terțe pentru a împiedica migranții să treacă în Europa. Revizuirea bugetului UE, în afară de cele 50 de miliarde pentru Ucraina, are și alte 15 miliarde de euro pentru astfel de politici.

„Este un pachet, nu este doar pentru Ucraina, este ceva în el pentru migrație, protecția frontierei, sprijinul unor țări precum Turcia, astăzi buni prieteni ai Ungariei și invers, pentru a obține și mijloace financiare suplimentare”, a spus Hahn.

Pentru a îndulci și mai mult acordul, Comisia a decis miercuri să deblocheze accesul Ungariei la 10 miliarde de euro din fonduri de coeziune, care au fost înghețate din cauza îngrijorărilor UE că Ungaria nu respectă statul de drept. Parlamentul Ungariei a adoptat marți legi pentru îmbunătățirea independenței instanțelor.

Întrebat dacă UE are un plan alternativ de a furniza Ucrainei banii chiar dacă Ungaria blochează utilizarea bugetului comun al UE, Hahn a spus:

„Una dintre calitățile Comisiei este să aibă întotdeauna un Plan B, dar sincer nu vreau să vorbesc și să speculez despre Planul B”.

Întrebat dacă 26 de țări UE, cu excepția Ungariei, ar putea furniza banii printr-un acord interguvernamental, Hahn a spus:

"Desigur. Este una dintre posibilități. Dar nu cred că Ungaria ar rămâne în afara comunității internaționale, nu doar europene, ci și internaționale".