Comisia Europeană a anunțat miercuri că va debloca 10,2 miliarde de euro din fonduri de coeziune destinate Ungariei, în pofida opoziției premierului său Viktor Orban față de declanșarea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, relatează Reuters și AFP.

Viktor OrbanFoto: Virginia Mayo / AP / Profimedia

Comisia Europeană a declarat miercuri că Ungaria ar putea începe să solicite rambursări pentru proiecte de până la 10,2 miliarde de euro, după ce a constatat că a îndeplinit condițiile privind independența justiției sale.

Comisia înghețase 21,7 miliarde de euro din fonduri europene destinate Ungariei în decembrie 2022 din cauza încălcărilor statului de drept de către Budapesta.

Comisia a explicat într-un comunicat de presă că reformele introduse de această țară pentru îmbunătățirea independenței sistemului său judiciar au fost suficiente pentru a-i permite să acceseze 10,2 miliarde de euro.

Cu toate acestea, executivul UE a decis însă că Ungaria nu a abordat încălcările principiului statului de drept, ceea ce înseamnă că trei programe cu un buget de 6,3 miliarde de euro sunt încă suspendate.

Anterior, AFP nota că pemierul Viktor Orban spus că poziția sa față de declanșarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE nu va fi influenţată de aşteptata deblocare de fonduri europene pentru Budapesta.

„Cu privire la subiectele de înaltă importanţă politică, nu ne-am schimbat niciodată opinia în funcţie de un sprijin financiar primit sau nu”, a declarat şeful executivului ungar într-un interviu acordat cotidianului pro-guvernamental Mandiner.