Premierul ungar Viktor Orbán a părăsit sala în timp ce liderii au luat decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina, au declarat trei diplomați UE pentru Guardian.

Viktor OrbanFoto: Fernando Gens / DPA / Profimedia

Decizia de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina a venit după ce premierul ungar Viktor Orbán a ales să părăsească sala în timpul dezbaterii pentru a permite acordul, scrie și Financial Times.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, Viktor Orban apare reiterându-și poziția potrivit căreia Ucraina nu este pregătită să înceapă discuțiile de aderare la UE.

Ungaria nu a dorit să participe joi la „decizia proastă” a Consiliului European de a deschide discuțiile de aderare cu Ucraina și a rămas departe de această decizie, a anunțat premierul Viktor Orban pe pagina sa de Facebook.

„Dar 26 de state membre au fost neclintite că această decizie trebuie luată, așa că Ungaria a decis că dacă 26 de state membre au decis acest lucru, atunci ar trebui să meargă pe drumul lor. Ungaria nu dorește să participe la această decizie proastă și, prin urmare, a rămas departe de decizia de astăzi, ", a spus Orban.

Inflexibil asupra chestiunii, el a ameninţat să-şi folosească dreptul de veto, în contextul în care este necesar votul în unanimitate al Celor 27 în decizii privind extinderea. În cele din urmă el a dat însă înapoi.

Viktor Orban şi-a anunţat şi dezacordul faţă de un nou ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, sub formă de subvenţii şi credite, pentru perioada 2024-2027.

"Dacă vreţi bani pe termen lung, o sumă mare de bani, asta trebuie să se facă în afara bugetului" comun, a spus premierul ungar.