Preşedintele rus Vladimir Putin s-a pronunţat joi împotriva interzicerii avortului, dar a făcut apel la femei să nu recurgă la această procedură, invocând scăderea populaţiei Rusiei, relatează agențiile AFP și Agerpres.

Vladimir PutinFoto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

Avortul este legal în această ţară de zeci de ani, însă mai multe regiuni din Rusia au restricţionat recent accesul la clinicile private, ceea ce a generat temeri legate de o interdicţie mai extinsă.

Vladimir Putin şi-a exprimat îndoielile cu privire la eficienţa unei astfel de interdicţii, comparând-o cu restricţiile extrem de nepopulare privind vânzarea de alcool impuse de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov în anii 1980.

„Îmi amintesc de interdicţiile din timpul campaniei împotriva alcoolului”, care a determinat populaţia să consume „produse de substituţie şi a crescut numărul de decese din cauza intoxicaţiilor cu alcool”, a declarat preşedintele rus în cadrul conferinţei sale anuale de presă.

„Şi aici, de asemenea, trebuie să fim atenţi”, a declarat Vladimir Putin, întrebat de o prezentatoare despre avort.

Kremlinul şi-a înmulţit stimulentele financiare pro-nataliste

Cu toate acestea, el este de părere că femeile ar trebui să îşi ducă sarcinile la termen pentru a rezolva criza demografică structurală a Rusiei, care a fost exacerbată de conflictul mortal din Ucraina şi de pandemia de Covid-19.

„Este în interesul statului ca problema demografică să se rezolve de la sine dacă femeile decid, după ce află că sunt însărcinate, să păstreze viaţa copilului”, a spus el. „Dar drepturile şi libertăţile femeilor trebuie, bineînţeles, să fie respectate”, a subliniat preşedintele.

Vladimir Putin a mai spus că înţelege poziţia Bisericii Ortodoxe, principalul opozant al avortului, explicând că aceasta „luptă pentru viaţa tuturor”.

Rusia se transformă de ani de zile într-o ţară conservatoare, afectând toate straturile societăţii, iar acest lucru s-a accentuat de la ofensiva sa în Ucraina, comentează AFP.

Vladimir Putin, care încearcă să obţină un nou mandat în martie 2024, a făcut de asemenea din apărarea valorilor familiei conservatoare un obiectiv major al politicii sale. De ani de zile, Kremlinul şi-a înmulţit stimulentele financiare pro-nataliste. Această politică a căpătat un nou sens după războiul din Ucraina.