Ministerul Afacerilor Externe „protestează ferm” față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată în România a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de miercuri spre joi și anunță că îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Rusiei la București.

Valeri KuzminFoto: Agerpres

Ministerul român de Externe spune că incidentul reprezintă „o nouă violare a spațiului aerian al României, contrar dreptului internațional”.

  • „Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, precum și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internațional umanitar și sunt considerate crime de război.
  • Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi.
  • De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse”, mai spune MAE.

​​O dronă a căzut în România la granița cu Ucraina, în zona localității Grindu din județul Tulcea, într-o zonă nelocuită.

De la începutul lunii septembrie până acum, alte patru drone au căzut pe teritoriul României la granița cu Ucraina.

În octombrie, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, declara că au fost suplimentate sistemele de supraveghere aeriană în Delta Dunării, în apropierea porturilor ucrainene atacate de forţele ruse.