Ucraina a spus că este încrezătoare că va primi pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, în ciuda opoziției Ungariei, și se așteaptă ca toate procedurile legale să fie încheiate până la summitul UE din ianuarie. Emmanuel Macron a declarat că nu trebuie să i se permită lui Viktor Orban să ia ostatică UE, iar Rusia a felicitat Ungaria pentru blocarea ajutorului pentru Kiev. Comisia Europeană va vira Ucrainei 1,5 miliarde de euro zilele următoare din cadrul acordurilor deja existente, a anunțat Ursula von der Leyen.

Soldați ucraineni la un antrenament militar din HarkovFoto: Vyacheslav Madiyevskyy / UkrInform / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 661, LIVETEXT:

08:29Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

22:46 Austria a renunțat la blocarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, după ce Ucraina a scos Raiffeisen Bank International de pe „lista neagră” a sponsorilor de război, au anunțat sâmbătă Guvernul ucrainean și un diplomat al UE, citați de Reuters.

Austria a făcut eforturi pentru ca banca să fie eliminată de pe lista ucraineană a „sponsorilor de război”, care include companiile ce fac afaceri în Rusia și susțin efortul de război plătind taxe, de exemplu.

Austria a blocat cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei în această săptămână, în încercarea de a elimina Raiffeisen Bank International de pe lista ucraineană a „sponsorilor de război”, a scris Reuters, citând două surse.

22:35Rusia a anunţat sâmbătă că şi-a planificat pentru anul viitor şapte teste cu rachete balistice intercontinentale, susținând că va informa SUA „la momentul potrivit”, relatează agenţia EFE.

Zelenski: Ucraina a doborât 104 din cele 112 drone Shahed lansate de Rusia în această săptămână

22:00Forțele ucrainene au doborât 104 din cele 112 drone de tip kamikaze Shahed-136 lansate de Rusia în ultima săptămână, a declarat președintele ucrainean în discursul său video de sâmbătă seară.

Rusia a început să își intensifice atacurile împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene pe măsură ce s-a instalat iarna, reluând strategia folosită anul trecut, deși acum cu mai puțin succes.

„Fiecare (Shahed) distrus înseamnă vieți salvate și infrastructură salvată. Le mulţumesc tuturor soldaţilor din grupurile noastre mobile de tragere, piloţilor şi inginerilor din Forţele Aeriene şi tuturor trupelor de apărare aeriană. Au făcut o treabă bună!”, a transmis Volodimir Zelenski.

„Săptămâna aceasta am doborât şi rachete, respectiv rachete balistice”, a mai spus Zelenski. „Patriot, NASAMS, Gepard şi celelalte sisteme furnizate de partenerii noştri funcţionează perfect”, a adăugat el, mulţumind partenerilor care ajută Ucraina.

21:28 Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a îndemnat sâmbătă autoritățile locale să contribuie mai mult la eforturile de mobilizare.

Umerov a făcut acest apel în cadrul unei reuniuni a Congresului autorităților locale și regionale, prezidat de președintele Volodimir Zelenski.

El a evidențiat domeniile cheie de lucru cu autoritățile locale, inclusiv angajarea de specialiști pentru armată prin intermediul unui proiect de recrutare. „Trebuie să schimbăm abordările în ceea ce privește pregătirea persoanelor pasibile de serviciul militar și a civililor pentru rezistența națională. Toți oamenii noștri trebuie să fie instruiți și pregătiți”, a spus Umerov.

Primarul Londrei refuză cererea edilului Kievului de a trimite în Ucraina mașinile londonezilor date la casat

20:40„O largă fâşie de securitate” - care este planul Rusiei și de ce deplasează trupe către Kupiansk / Divergenţe între Kiev şi Washington asupra strategiei militare

Potrivit unei analize din cotidianul german Bild, după ce trupele ruse au revenit în ofensivă în urma contraofensivei ucrainene eşuate din vară, Moscova urmăreşte de acum înainte nu doar să ocupe cele patru regiuni din sud-estul Ucrainei pe care le-a anexat pe hârtie, dar le controlează doar parţial (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), ci să înainteze de asemenea în regiunea nord-estică Harkov până la râul Oskil şi în regiunea Dnipropetrovsk, aflată la sud de Harkov.

Obiectivul Rusiei ar fi astfel de a crea în următoarele 36 de luni o largă fâşie de securitate care să împiedice Kievul să ameninţe teritoriul rus. În cadrul acestei strategii se înscrie şi ofensiva aflată în derulare asupra oraşului Kupiansk, situat la mai puţin de 50 de kilometri de graniţa rusă.

În acest timp, presa americană a început să scrie din nou despre existenţa unor divergenţe între Kiev, care pregăteşte o nouă contraofensivă după eşecul celei din vară, şi Washington, care i-a recomandat să se concentreze pe conservarea teritoriului aflat sub controlul său.

19:53 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a respins o propunere de a trimite în Ucraina mașinile predate autorităților municipale pentru a fi casate, întrucât planul nu ar aduce beneficii londonezilor din „perspectivă economică, socială și de mediu”, a relatat Telegraph, citat de Kyiv Independent.

Potrivit sursei citate, primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a trimis în septembrie o scrisoare lui Sadiq Khan, solicitându-i să trimită mașinile care nu respectă standardele Zonei cu emisii foarte scăzute (ULEZ) din capitala britanică în Ucraina, în loc să fie casate.

ULEZ are ca scop scăderea nivelului de poluare a aerului din Londra, cerând celor care conduc vehicule poluante în oraș să plătească o taxă de 12,50 lire sterline pe zi. Locuitorii Londrei pot primi până la 2.000 de lire sterline în schimbul casării mașinii lor, dacă aceasta nu respectă standardele de emisii ULEZ.

Klitschko a fost interesat de mașinile care urmau să fie casate deoarece acestea erau de obicei vehicule grele, cum ar fi 4x4 și camionete, de care este mare nevoie pe linia frontului. În Ucraina, mașinile ar putea fi folosite într-o „varietate de roluri de salvare a vieții și de transport”, i-a scris Klitschko lui Khan în septembrie.

Într-o scrisoare datată 12 decembrie, Sadiq Khan a răspuns că nu va putea da undă verde propunerii deoarece „nu îndeplinește considerentul legal” ce impune ca programul de casare ULEZ să fie în beneficiul londonezilor”, relatează Telegraph.

Mașini britanice au fost donate Ucrainei sau cumpărate de voluntari în număr mare, deoarece volanul lor este pe partea dreaptă, ceea ce le face nepopulare în Europa și mai ieftine de cumpărat la mâna a doua. Sky News a relatat în iulie 2023 că volanul pe dreapta mai are un alt avantaj, acela că „lunetiștii ruși sunt păcăliți să tragă în scaunul pasagerului, mai degrabă decât în șofer”.

18:31 Trei copii ucraineni au fost readuși acasă din Rusia și din teritoriile ocupate, ca parte a planului de acțiune „Bring Kids Back UA” inițiat de președintele Volodimir Zelenski.

The Kyiv Independent relatează că un băiat născut în 2008 și o fată născută în 2011 au fost aduși din partea ocupată a regiunii Herson și se află acum cu mama lor. Un alt băiat, născut în 2011, a fost dus de tatăl său în Rusia împotriva voinței sale, dar a fost reunit acum cu mama sa în Georgia.

„Fiecare revenire a acestor copii este o poveste separată și o operațiune specială la care se lucrează. Iar scopul este de a readuce toți copiii în țara lor de origine. Sunt recunoscător tuturor celor care ajută la acest lucru. Vom lupta pentru fiecare copil ucrainean și îi vom readuce pe toți acasă”, a transmis sâmbătă pe Telegram avocatul poporului din Ucraina, Dmytro Lubinets.

Statul Qatar este implicat în procesul de mediere a proiectului „Bring Back Kids UA”. Țara din Golf a jucat un rol semnificativ în sprijinirea readucerii acasă a copiilor ucraineni deportați.

Guvernul ucrainean a identificat peste 19.500 de copii care au fost deportați sau strămutați forțat Rusia, dintre care mai puțin de 400 au fost readuși în Ucraina.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova, pentru rolul lor în deportarea forțată a copiilor ucraineni.

Ungaria se opune intrării Bulgariei în Schengen dacă nu elimină taxa pe tranzitul gazului rusesc

17:24 Turcia, România şi Bulgaria vor semna un acord pentru îndepărtarea minelor din Marea Neagră

Turcia, România şi Bulgaria intenţionează să semneze în ianuarie un acord cu privire la un plan comun de îndepărtare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, a anunțat sâmbătă ministrul turc al apărării, Yasar Guler, după luni de discuţii între aliaţii din NATO.

„Din cauza războiului dintre Ucraina şi Rusia, există mine plasate atât în porturile ucrainene, cât şi în cele ruseşti. Acestea se desprind uneori şi ajung în strâmtorile noastre din cauza curentului”, le-a explicat Guler jurnaliştilor. „Navele noastre de deminare vor efectua patrulări constante până la punctul în care se termină graniţele (maritime) ale României”, a adăugat el.

15:58 Susținătorii lui Vladimir Putin l-au nominalizat în mod oficial pentru a candida ca independent la alegerile prezidențiale din 2024, anunță agențiile de presă rusești de stat, citate de Reuters.

Potrivit legislației electorale ruse, candidații independenți trebuie să fie nominalizați de un grup de cel puțin 500 de susținători și trebuie să strângă cel puțin 300.000 de semnături în sprijinul lor.

Putin a fost nominalizat de un grup în care sunt înalți oficiali din partidul de guvernământ Rusia Unită, dar și personalități publice, inclusiv actori, cântăreți și sportivi ruși. Mihail Kuznetsov, șeful comitetului executiv al coaliției politice fondate de Putin, Frontul Poporului, a anunțat că acesta a fost susținut în unanimitate.

15:35Ungaria se va opune prin veto intrării Bulgariei în Zona Schengen dacă nu va elimina taxa de tranzit pentru gazul rusesc, a transmis sâmbătă Ministerul ungar de Externe.

„Le-am spus clar bulgarilor că, dacă mențin această taxă pentru mult timp, dacă pun în pericol siguranța aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci ne vom opune prin veto intrării lor în Schengen”, a declarat Szijjarto.

Rușii pun presiune tot mai mare pe Kupiansk

15:12 Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi:

  • Kyivstar, cel mai mare operator de rețele mobile din Ucraina, a suferit marți un atac cibernetic. Efectele au fost resimțite timp de cel puțin 48 de ore, afectând serviciile mobile și de date ale companiei.
  • Kyivstar furnizează servicii de internet mobil și la domiciliu pentru peste jumătate din populația Ucrainei. Se pare că atacul cibernetic a lăsat utilizatorii fără semnal mobil sau fără posibilitatea de a utiliza internetul. Kyivstar a raportat că nu au fost compromise date personale în timpul atacului. De asemenea, atacul cibernetic ar fi întrerupt sirenele de raid aerian, unele bănci, bancomate și POS-uri.
  • În același timp, banca ucraineană Monobank, a fost ținta unui atac DDoS (Distributed Denial of Service), care a perturbat accesul la site-ul băncii.
  • Având în vedere că au fost afectate resursele guvernamentale și serviciile de urgență ale Ucrainei, acest incident este probabil unul dintre atacurile cibernetice cu cel mai mare impact perturbator asupra rețelelor ucrainene de după începutul invaziei.

14:41Rusia își intensifică eforturile pentru a cuceri orașul Kupiansk din regiunea Harkov, trimițând în zonă batalioane de rezervă, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Kupiansk a fost eliberat de sub ocupația rusă de contraofensiva ucraineană din septembrie 2022 și a fost o țintă a Moscovei de atunci, deoarece ar servi drept un centru logistic important pentru un posibil avans spre sud și vest al rușilor.

Rusia alocă cantități semnificative de echipamente și de trupe pentru ofensiva sa asupra Kupianskului, dar „echipamentele sunt mai protejate” decât soldații ruși, a declarat purtătorul de cuvânt Volodymyr Fito, potrivit Ukrinform

Guvernatorul regiunii Harkov a anunțat luna trecută că toate familiile cu copii care locuiau în Kupiansk și în împrejurimi au fost evacuate în regiuni mai sigure.

CNN: Fără ajutor, Ucraina ar putea pierde până la vară

14:03 Ministrul de interne Igor Klymenko a declarat că oficialul local care a aruncat vineri grenade în timpul unui consiliu sătesc din Transcarpatia a lăsat un bilet, transmite Suspilne.

„Vicepreședintele (consiliului local) a lăsat un bilet la domiciliu, anchetatorii îl analizează. Acolo scrie că pregătea un astfel de act. 26 de persoane au fost grav rănite”, a spus Klymenko.

Șase persoane sunt în stare gravă la spital, iar atacatorul este și el la terapie intensivă.

13:46 În condițiile în care pachetul de ajutor pentru Ucraina continuă să stagneze în Congresul american, SUA și aliații analizează potențialul impact devastator asupra Ucrainei și perspectivele pe termen lung de a pierde războiul, au declarat mai mulți oficiali americani și europeni pentru CNN.

„Nu există nicio garanție de succes cu noi, dar cu siguranță vor eșua fără noi", a declarat un înalt oficial militar american. „Dacă noi renunțăm, o vor face și aliații noștri", a spus și reprezentantul democrat Mike Quigley.

La acest moment, agențiile de informații occidentale calculează cât timp ar putea rezista Ucraina fără ajutorul SUA și al NATO.

Un oficial militar american de rang înalt a estimat că va fi vorba de câteva luni, scenariul cel mai negru fiind cel al unui eșec semnificativ sau chiar al unei înfrângeri până în vară.

13:37 Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a îndemnat Congresul să ajungă la un acord privind un sprijin suplimentar pentru Ucraina „cât mai curând posibil", descriind situația ca fiind „urgentă".

„Este esențial să asigurăm și să menținem progresele pe care ucrainenii le-au obținut până acum. Și, de asemenea, pentru a ne proteja propria noastră securitate națională", a spus ea.

Ucraina ar putea primi activele rusești confiscate în Occident

12:52 Națiunile occidentale analizează în mod activ modalități de a confisca activele băncii centrale rusești pentru a finanța Ucraina, în timp ce disputele politice din SUA și Europa amenință fluxul de asistență financiară, scrie Financial Times.

În ultimele săptămâni, țările G7 au intensificat discuțiile privind cheltuirea unei părți din cele aproximativ 300 de miliarde de dolari în active statale rusești indisponibilizate, un pas radical care ar deschide un nou capitol în războiul financiar al Occidentului împotriva Moscovei.

Acest efort vine în contextul în care două pachete cruciale de ajutor financiar pentru Ucraina, în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, au eșuat în această săptămână, deoarece republicanii din Congresul SUA și Ungaria lui Viktor Orbán au blocat noile ajutoare pentru Kiev.

Confiscarea activelor rusești ar putea oferi un flux alternativ de finanțare pentru Kiev, mai ales având în vedere costurile uriașe preconizate pentru reconstrucția de după război, notează FT.

12:16 Forțele rusești au atacat orașul Herson în cursul nopții, rănind trei persoane, a raportat sâmbătă guvernatorul regiunii , Oleksandr Prokudin.

Un bărbat în vârstă de 55 de ani a suferit răni la nivelul membrelor, iar un bărbat de 51 de ani a fost rănit de un șrapnel la cap în urma atacului asupra orașului, care a afectat, de asemenea, elemente de infrastructură. În suburbia Stepanivka, o unitate medicală a fost avariată, iar un medic a fost rănit, a precizat Prokudin.

Dronele de atac rusești au vizat, de asemenea, localitatea Darivka, în regiunea Herson, dar nu s-au înregistrat victime, a mai spus guvernatorul. (Kyiv Independent)

12:10Europa trebuie să se grăbească pentru a se asigura că se poate apăra mai bine, deoarece noi ameninţări militare ar putea apărea până la sfârşitul deceniului, în timp ce atenţia aliatului său în materie de securitate, Statele Unite, se îndreaptă spre regiunea Indo-Pacific, a declarat într-un interviu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, citat de Reuters.

Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament pentru a-şi susţine invazia din Ucraina, ameninţând totodată statele baltice, Georgia şi Moldova, a declarat Boris Pistorius într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag.

Putin va candida la prezidențiale ca independent

11:54 Vladimir Putin va candida din nou la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent cu o bază largă de susținere, dar nu pe lista unui partid, a anunțat sâmbătă agenția de știri RIA.

Putin, care a fost la putere fie ca președinte, fie ca premier timp de peste două decenii, a anunțat că va candida pentru un nou mandat de șase ani în martie anul viitor, în cadrul unor alegeri pe care este de așteptat să le câștige fără probleme.

El nu va candida din partea partidului de guvernământ Rusia Unită (RU), chiar dacă are sprijinul total al acestuia, ci va candida ca independent, a declarat Andrei Turchak, un înalt oficial al formațiunii.

10:41 Rusia intenționează să efectueze șapte lansări-test rachete balistice intercontinentale în 2024, a declarat Serghei Karakaiev, comandantul Forțelor de rachete strategice ale Rusiei, a transmis sâmbătă agenția de presă Interfax.

Rusia a anunțat Statele Unite cu cel puțin 24 de ore înainte de astfel de lansări, iar Washingtonul a procedat la fel, a declarat Karakayev pentru „Steaua Roșie”, ziarul oficial al armatei ruse, potrivit Interfax.

10:12 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 930 de soldați, 14 tancuri, 13 alte blindate de luptă, 1 tun, 13 diferite vehicule și 1 echipament special

.

Patriarhul Kirill, pus de Ucraina pe lista persoanelor căutate

09:50 Ministerul ucrainean de Interne l-a plasat vineri pe lista persoanelor căutate pe capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, un susținător al războiului purtat de Kremlin împotriva Kievului, după ce serviciile de securitate l-au acuzat de complicitate în conflict.

Măsura este pur simbolică, întrucât patriarhul Kirill se află în Rusia și nu poate fi arestat, dar poate fi considerată un nou pas al campaniei ucrainene contra influenței clericilor care mențin legături strânse cu Rusia și subminează societatea ucraineană.

Pe lista de persoane căutate de ministerul ucrainean Kirill apare identificat după numele de mirean (Vladimir Gundiaev), este pusă o fotografie cu acesta în veșminte clericale și este descris drept „un individ care se ascunde de organele de anchetă preliminară". De asemenea, este dat „dispărut" din data de 11 noiembrie.

09:37 O serie de explozii au răsunat peste noapte în toată capitala ucraineană Kiev, în timp ce unitățile de apărare aeriană trăgeau asupra dronelor rusești, transmite Reuters.

„Acesta este al șaselea atac aerian asupra Kievului de la începutul lunii", a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului.

„În această noapte, după trei zile de amenințări cu rachete balistice, inamicul a lansat din nou Shahed asupra capitalei. Dronele au atacat în grupuri, în valuri și din direcții diferite", a declarat Popko. Nu au fost raportate victime și nici pagube majore la Kiev, a precizat Popko.

Rusia a atacat cu 31 de Shahed azi-noapte

09:09 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Kupiansk, la nord-est și în apropiere de Bahmut, lângă Avdiivka, la vest și sud-vest de orașul Donețk, în zona de frontieră dintre regiunile Donețk și Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie și au făcut progrese confirmate în mai multe zone. (Institutul pentru Studiul Războiului)

08:54 Rusia a atacat azi-noapte cu 31 de drone Shahed lansate din trei direcții - Primorsko-Akhtarsk, Seshcha și Kursk – au transmis sâmbătă dimineață forțele aeriene ucrainene.

„Ca urmare a operațiunilor de luptă, 30 de Shahed au fost distruse în regiunile Dnipro, Kiev, Viniția, Cernihiv, Sumî, Poltava, Cerkasî, Herson, Zaporojie, Nikolaev și Hmelnîțkîi”, potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene.

08:01 ​Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri împotriva oricărei interferenţe străine în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din martie 2024, care vor avea loc pe fundalul conflictului din Ucraina şi a represiunii împotriva opoziţiei.

„Orice ingerinţă în afacerile interne ale Rusiei va fi reprimată, şi reprimată sever, în temeiul legilor ruse", a declarat el în cadrul unei întâlniri televizate cu liderii de partid prezenţi în Dumă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------