În a 659-a zi de la începutul războiul, Rusia a lansat rachete asupra Kievului, dar și altor regiuni. Liderii UE au decis joi la Bruxelles să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, în ciuda opoziției deschise a premierului ungar Viktor Orban, care în cele din urmă nu și-a folosit dreptul de veto, și au adoptat un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. În aceeași zi, președintele rus, Vladimir Putin, și-a ținut sesiunea maraton de întrebări și răspunsuri, în care a vorbit despre invazia Ucrainei ca despre „o mare tragedie, un război între frați”. Liderul rus, din nou încrezător, promite victoria în Ucraina, cu 617.000 de soldați luptând pe front.

Militarii ucraineni trag cu un mortier peste râul Nipru spre pozițiile rusești, într-o locație din regiunea HersonFoto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

07:36Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

Sinteza zilei de joi:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 659, LIVETEXT:

00:40Liderii UE au convenit joi să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, dar asta după o retragere surprinzătoare a premierului ungar Viktor Orbán din sala de ședințe. Potrivit Politico, cancelarul german Olaf Scholz a fost cel care a propus soluția care a făcut posibilă decizia deschiderii negocierilor cu Kievul.

23:53Deschiderea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o „decizie istorică”, au salutat joi Statele Unite, relatează AFP.

„Salutăm decizia istorică a UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, un pas crucial către realizarea aspirațiilor lor euro-atlantice”, a declarat pe rețeaua de socializare consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan.

23:44Senatul SUA își amână vacanța, negocierile pentru ajutorul pentru Ucraina continuă

Senatul american a decis joi să își amâne vacanța de sfârșit de an pentru a avea mai mult timp să ajungă la un acord asupra unui pachet de măsuri pentru Ucraina, potrivit liderului său Chuck Schumer, anunță AFP.

Congresul, care a deblocat sume uriașe de ajutor pentru Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022, se împiedică de ultima prelungire solicitată de președintele democrat Joe Biden pentru Kiev.

23:32 Balázs Orbán, consilier politic al premierului Viktor Orbán, a subliniat că drumul Ucrainei către aderarea la UE este lung și că va avea nevoie de o serie de decizii unanime. Acesta a explicat totodată decizia premierului Viktor Orban de a ieși din sala la momentul deciziei de începere a negocierilor de aderare cu Ucraina.

  • „În urma unor negocieri ample, Ungaria a optat să iasă din sala de ședințe și să se abțină de la vot – nu pentru a împiedica rezultatul, ci pentru a evita cooperarea în ceea ce percepem ca e o decizie greșită”, a spus el într-o postare pe rețelele sociale.
  • „Acordul Consiliului European reprezintă o decizie de principiu. Ulterior, statele membre trebuie, de asemenea, să convină în unanimitate asupra cadrului specific de negociere.
  • În plus, vor fi necesare minimum 70 de decizii unanime în următorii ani pentru a susține aderarea Ucrainei la UE”, a mai spus el.

UE a aprobat al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

23:22 Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include în special o interdicție a importurilor de diamante rusești în UE, relatează AFP.

Liderii europeni, reuniți la un summit de la Bruxelles, au salutat adoptarea acestui nou pachet, al 12-lea de la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie 2022.

22:50 Președintele pro-occidental a Georgiei, Salome Zurabișvili, a salutat joi „pasul uriaș” făcut de țara sa, care tocmai a obținut statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Nouă țări-candidate sunt în anticamera UE

„Aceasta zi marchează o piatră de hotar uriașă pentru Georgia și familia noastră europeană”, a scris ea pe rețelele de socializare.

"Voinţa de neclintit a poporului georgian a fost exprimată", a estimat şefa statului din Caucaz.

21:21Forțele aeriene ucrainene au doborât joi o rachetă hipersonică Kinjal deasupra Kievului, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ignat, relatează Reuters.

Răspunzând la o întrebare despre o explozie auzită la Kiev, în timpul unui interviu, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ignat, a vorbit despre un atac cu rachetă Kinjal și a spus: „Sistemele de apărare antiaerienă antirachetă erau în funcțiune. Racheta a fost doborâtă”.

21:08 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat joi o vizită-surpriză în Germania, într-un moment în care Kievul îşi presează aliaţii occidentali să îşi continue ajutorul pentru Ucraina, atacată de Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Zelenski are întrevederi în (regiunea metropolitană) Rhein-Main", care se află în jurul oraşului Frankfurt (vest), a declarat joi un purtător de cuvânt al poliţiei regionale pentru France-Presse.

"Scopul vizitei este de a se deplasa la baza militară din Wiesbaden (vest), de unde este coordonat ajutorul aliaţilor" pentru Ucraina, a detaliat Serhii Nikiforov, un purtător de cuvânt al lui Zelenski.

Liderii UE deschid negocierile de aderare cu Kievul, în timp ce Ungaria s-a obținut

20:40Premierul ungar Viktor Orbán a părăsit sala în timp ce liderii au luat decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina

Ungaria nu a dorit să participe joi la „decizia proastă” a Consiliului European de a deschide discuțiile de aderare cu Ucraina și a rămas departe de această decizie, a anunțat premierul Viktor Orban pe pagina sa de Facebook.

20:16Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi acordul liderilor Uniunii Europene de a deschide discuțiile de aderare cu Kievul drept „o victorie” pentru țara sa și pentru Europa și a felicitat, totodată, Republica Moldova.

19:48Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat joi seară bucuria după ce liderii țărilor membre ale Uniunii Europene au aprobat la summitul de la Bruxelles începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. „Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

  • Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.
  • Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

19:40 Liderii țărilor membre ale Uniunii Europene au aprobat joi la summitul de la Bruxelles începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

19:27Autoritățile din regiunea Kiev au declarat că nu există victime sau daune ale infrastructurii critice și civile în urma atacului rusesc cu rachete de joi după-amiază, relatează Reuters.

"Astăzi semnalul de alertă aerian a fost anunțat de patru ori. Inamicul nu se oprește și atacă regiunea Kiev cu rachete", a declarat Ruslan Kravcenko, guvernatorul regional, pe Telegram.

19:02 Premierul ungar Viktor Orban a insistat joi că Uniunea Europeană nu ar trebui să înceapă discuțiile de aderare ale Ucrainei la blocul comunitar, relatează Reuters.

Orban blochează, de asemenea, acordarea de 50 de miliarde de euro ajutor financiar pentru Kiev de la bugetul UE, dar a semnalat că ar putea sprijini ajutorul pe termen lung pachete individuale de asistență, în afara bugetului UE, deschizând o ușă pentru o formă de acord în acest sens.

Finlanda închide din nou întreaga frontieră cu Rusia

18:37Finlanda a anunţat joi că îşi va închide din nou întreaga sa frontieră cu Rusia, la câteva ore după ce a redeschis două puncte de trecere, acuzând Moscova de orchestrarea unei crize a migranţilor, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Joi, la cele două puncte trecere redeschise între Rusia şi Finlanda s-au prezentat 36 de persoane solicitante de azil, conform poliţiei de frontieră finlandeze.

La finalul lunii noiembrie, Finlanda şi-a închis întreaga frontieră cu Rusia, cu excepţia traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de solicitanţi de azil care vin către ţara nord-europeană.

''Fenomenul a fost reluat şi vom închide din nou toată frontiera'', a declarat ministrul de interne finlandez Mari Rantanen în faţa parlamentului de la Helsinki.

Aproximativ 1.000 de solicitanţi de azil fără documente s-au prezentat la frontiera dintre Rusia şi Finlanda de la începutul lunii august, potrivit autorităţilor finlandeze. Majoritatea acestor persoane au provenit din Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen.

18:27 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a lăudat, joi, pe premierii Ungariei şi Slovaciei, Viktor Orban şi respectiv Robert Fico, acuzaţi adesea că sunt proruşi, spunând că de fapt ei urmăresc apărarea intereselor naţionale, iar astfel de lideri sunt din ce în ce mai rari, potrivit unei transcrieri a Kremlinului a sesiunii-maraton de întrebări şi răspunsuri pe care liderul de la Kremlin a avut-o cu presa şi publicul larg, relatează News.ro.

18:00O rachetă Kinjal a lovit regiunea Hmelnițki în timpul celui de-al doilea avertisment de raid aerian din 14 decembrie după decolarea avioanelor de luptă rusești MiG, iar în timpul celui de-al treilea avertisment de raid aerian au fost înregistrate mai multe ținte aeriene, iar soarta lor este în curs de stabilire, a spus colonelul Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.

„Nu vorbim despre consecințele loviturilor cu rachete Kinjal, lăsați inamicul să tragă propriile concluzii, nu le vom furniza informații”, a spus Ignat.

Ignat a spus că în timpul avertismentului de raid aerian emis la ora 15:35, mai multe ținte aeriene au fost reperate în deplasarea prin Kiev către partea de vest a Ucrainei (regiunile Volîn și Rivne).

Potrivit informațiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană operau în regiunea Kiev.

Potrivit lui Ignat, urmează să se stabilească ce s-a întâmplat exact cu aceste ținte aeriene, indiferent dacă au aterizat sau au fost doborâte.

17:24Un tribunal din Moscova a ordonat joi rejudecarea unui militant rus pentru drepturile omului, acuzat de discreditare forțelor armate ale țării, relatează Reuters.

Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, este de mai bine de două decenii unul dintre liderii organizației pentru drepturile omului Memorial, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2022, la un an după ce a fost interzis și dizolvat în Rusia.

Un tribunal districtual l-a amendat în octombrie pe Orlov cu 150.000 de ruble (1.687 de dolari) - o sentință relativ ușoară pentru un critic al războiului din Ucraina, din cauza vârstei și a sănătății sale - după ce acesta a scris un articol în care spunea că Rusia, sub președintele Vladimir Putin, a dat în ​​fascism.

Orlov a făcut apel împotriva acestui verdict, iar procurorii au cerut apoi o pedeapsă de trei ani de închisoare, acuzându-l de „ura politică față de Rusia”, lucru pe care el neagă.

În audierea de joi, Orlov a insistat că este un adevărat patriot și și-a repetat criticile la adresa războiului din Ucraina și a erodării drepturilor omului în Rusia, potrivit canalului de Telegram al Memorial.

Rejudecarea a fost dispusă motivând o tehinicalitate juridică, după ce procurorii și-au schimbat poziția.

16:58 Finlanda va semna un acord de apărare cu SUA, a declarat guvernul finlandez, pentru a acorda armatei americane acces în țara nordică până în vecinătatea lungii sale granițe cu Rusia, relatează Guardian.

Finlanda, vecina nordică a Rusiei, a devenit cel mai nou membru al alianței militare NATO la începutul acestui an, ca răspuns la invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei.

Acordul cu SUA urmărește să permită acces militar rapid și ajutor Finlandei în caz de conflict, au spus oficialii.

Acesta enumeră 15 facilități și zone din Finlanda la care armata americană va avea acces nestingherit și unde poate stoca, de asemenea, echipamente și muniții militare.

Zonele vor include patru baze aeriene, un port militar și acces feroviar către nordul Finlandei, unde armata americană va avea o zonă de depozitare lângă o cale ferată care duce la granița cu Rusia, se arată în acord.

Rusia a atacat cu rachete zona Kievului și regiunea Hmelnîțkîi

16:17 Cel puțin două explozii s-au auzit la Kiev la scurt timp după declanșarea unei alerte aeriene, au remarcat jurnaliștii AFP și Reuters, forțele aeriene ucrainene raportând că rachetele rusești vizează capitala. Aceste explozii au avut loc la scurt timp după încheierea conferinței de presă anuale a lui Vladimir Putinla Moscova. Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, mai multe rachete vizează și regiunea Hmelnîțkîi.

16:15Principalele puncte din discursul anual al lui Putin: „Invazia Ucrainei, o mare tragedie, un război între frați”

Discursul/interviul telefonic al lui Vladimir Putin s-a încheiat după mai bine de 4 ore și zeci de întrebări. A fost pentru prima dată de la începutul războiului când jurnaliștilor occidentali li s-a permis să participe la un astfel de eveniment.

Putin consideră invazia Ucrainei ca fiind o tragedie, dar a reafirmat necesitatea acesteia, se consideră un lider democratic, discursul variind de la inteligența artificială la prețul ouălelor.

15:57 Sunetul unor explozii a fost auzit de un corespondent Reuters în apropierea capitalei Ucrainei, Kiev, după ce forțele aeriene au avertizat asupra unei amenințări iminente cu rachete rusești.

15:50Președintele rus Vladimir Putin a prezentat joi scuze, gest rar, atunci când o pensionară i s-a plâns de prețul ouălor, dar a dat vina în cele din urmă pe executiv.

14:28Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a autorizat participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice 2024, iar președintele rus Vladimir Putin consideră că forul riscă „să îngroape mișcarea olimpică” prin condițiile impuse.

14:17Ministerul Afacerilor Externe „protestează ferm” față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată în România a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de miercuri spre joi și anunță că îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Rusiei la București.

O dronă rusească a căzut în județul Tulcea

14:07Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat joi liderii Uniunii Europene să deschidă discuții de aderare cu țara sa, avertizând că Europa nu va înțelege dacă întâlnirea se va solda cu un „zâmbet satisfăcut" pentru Vladimir Putin.

„Vă cer un singur lucru astăzi - nu trădați poporul și credința lui în Europa", a spus el într-o alocuțiune adresată liderilor prin legătură video, informează Reuters.

14:01În cazul unei victorii a Rusiei în Ucraina, există un „risc real” ca preşedintele rus Vladimir Putin să să nu se oprească acolo, a avertizat joi, la Bruxelles, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP.

13:27Cel mai mare operator de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, ar putea avea nevoie de mai multe săptămâni pentru a-și restabili toate serviciile după un atac cibernetic major, a declarat joi directorul general Oleksandr Komarov.

„Sper că vom restabili trei servicii de bază până la sfârșitul acestei săptămâni... (Pentru a restabili) toate serviciile suplimentare, din punctul meu de vedere, va fi nevoie de mai multe săptămâni", a declarat Komarov.

12:43Rusia are în prezent un total de 617.000 de soldați care luptă pe fornturile din Ucraina, a declarat Putin în cadrul coferinței maraton.

12:00​​O dronă a căzut în România în zona de graniță cu Ucraina, anunță Ministerul Apărării Naționale. Potrivit sursei citate, aceasta s-a prăbușit în zona localității Grindu din județul Tulcea, într-o zonă nelocuită.

Putin ține prima coferință de presă de la începutul războiului

11:00Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, participă joi la un eveniment 2 în 1, la prima sa conferinţă de presă importantă de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, pe care o va combina cu faimoasa sa conferinţă-maraton la care va răspunde întrebărilor concetăţenilor săi, transmit EFE şi dpa.

10:42Autorităţile ruse l-au inclus joi pe şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei (GUR), Kirilo Budanov, pe lista persoanelor căutate, deoarece această structură este considerată responsabilă pentru mai multe atacuri împotriva Rusiei, relatează AFP.

10:30Rafinăria Neftohim de la Burgas profită de derogarea care i-a fost acordată pentru importul de țiței rusesc, pentru a face acest lucru la prețuri peste plafonul stabilit de Comisia Europeană, asigurând astfel venituri uriașe bugetului rusesc. Asta se arată într-o analiză a Centrului Bulgar pentru Studiul Democrației și a Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), potrivit Mediapool.bg, citat de Rador Radio România.

09:50Pierderi record pentru armata rusă într-o singură zi. 1.300 de soldați au murit în ultima zi, susține Ucraina.

De la începutul războiului, Rusia a pierdut 342.800 de militari în Ucraina, mai afirmă Kievul.

09:10O persoană a murit în urma atacului rusesc asupra regiunii Herson iar o unitate medicală, o casă privată și un garaj au fost distruse, potrivit serviciilor de urgență citate de Reuters.

Rusia a atacat cu drone Odesa, lângă granița cu România

08:28Armata ucraineană a declarat că Rusia a atacat azi-noapte infrastructura portuară din regiunea Dunării și că resturile dronelor doborâte au avariat depozitele a două silozuri, conform Reuters.

08:02Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 41 din cele 42 de drone rusești în noaptea de 14 decembrie, au anunțat Forțele Aeriene, potrivit The Kyiv Independent.

Rusia a lansat un total de 42 de drone Shahed asupra Ucrainei, începând de miercuri seară. Dronele au fost lansate de la Balaklava și Chauda, din peninsula Crimeea , și de la Primorsko-Akhtarsk, în sudul Krasnodar Krai, Rusia.

Majoritatea dronelor se îndreptau către regiunea Odesa.

Forțele aeriene au raportat, de asemenea, că forțele rusești din regiunea Herson ocupată au lansat șase rachete antiaeriene S-300 spre regiunile Nikolaev și Herson.

07:58Conflictul din Ucraina dăunează economiei Rusiei, crescând prețurile interne și forțând Moscova să aloce o treime din bugetul său pentru apărare, a relatat joi Financial Times, care citează un proiect de text al Departamentului Trezoreriei americane, potrivit Reuters.

07:26Atacul de azi-noapte cu drone care a vizat Odesa s-a soldat cu 11 persoane rănite și a avariat mai multe clădiri, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență.

Printre victime se numără trei copii care au fost spitalizați cu răni.

Salvatorii au instalat o stație mobilă de încălzire, în timp ce Crucea Roșie a organizat livrarea de alimente și alte bunuri necesare. (The Kyiv Independent)

07:23Apărarea aeriană rusă a doborât joi dimineață două drone ostile deasupra Moscovei, a declarat primarul orașului, Serghei Sobyanin, fără a fi raportate victime sau pagube, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că un total de nouă drone au fost distruse deasupra regiunii Moscova și a regiunii adiacente Kaluga.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Tulcenii și gălățenii, avertizați prin RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în timp ce Rusia a lansat un nou atac cu drone în zona Odesa.
  • În jurul orei 20:00, Forțele Aeriene au raportat un grup de UAV Shahed care se îndrepta spre Odesa, spre porturile Reni şi Izmail, din apropierea României. Corespondenții Suspilne au raportat ulterior explozii în Odesa.
  • Liderii Uniunii Europene vor ajunge probabil săptămâna aceasta la un acord în ceea ce privește cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deoarece urmează să vină într-un pachet cu alți bani de care va beneficia Ungaria, care a amenințat că va bloca ajutorul UE pentru Kiev, a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn, relatează Reuters.
  • Rusia avertizează România cu războiul dacă avioanele de luptă tactice F-16 transferate forţelor armate ucrainene vor efectua ieşiri din bazele aeriene din țara noastră.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski, aflat miercuri la Oslo, a dezvăluit ce a discutat cu premierul ungar Viktor Orban duminică, când au fost filmați discutând la învestirea președintelui argentinian Javier Milei.
  • Guvernul Danemarcei va prezenta joi parlamentului un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de euro, a declarat miercuri premierul Mette Frederiksen
  • Norvegia a dezvăluit pe 13 decembrie un nou ajutor pentru Ucraina, ca parte a unui plan de sprijin multianual anunțat anterior.
  • Al doilea sistem de apărare aeriană Patriot furnizat de Germania Kievului va începe să protejeze cerul Ucrainei înainte de încheierea anului.
  • Viktor Orban își reiterează opoziția față de începerea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la UE.
  • Poliția națională ucraineană a declarat că 53 de persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite în urma atacului cu rachete de azi-noapte, informează Reuters.

------------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro