Rusia a lansat al doilea atac cu rachete în decurs de o săptămână asupra Kievului. Toate cele 10 rachete au fost interceptate și distruse de sistemul de apărare aerină în noaptea de marți spre miercuri, dar rămășițele au rănit zeci de persoane. În acest timp, președintele Volodimir Zelenski este într-o vizită în SUA pentru a cere ajutor senatorilor republicani care se opun unui pachet destinat Ucrainei necesar pentru a continua lupta împotriva Rusiei.

Soldați ucraineni pe un tancFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Tulcenii și gălățenii, avertizați prin RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în timp ce Rusia a lansat un nou atac cu drone în zona Odesa
  • În jurul orei 20:00, Forțele Aeriene au raportat un grup de UAV Shahed care se îndrepta spre Odesa, spre porturile Reni şi Izmail, din apropierea României. Corespondenții Suspilne au raportat ulterior explozii în Odesa.
  • Liderii Uniunii Europene vor ajunge probabil săptămâna aceasta la un acord în ceea ce privește cei 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deoarece urmează să vină într-un pachet cu alți bani de care va beneficia Ungaria, care a amenințat că va bloca ajutorul UE pentru Kiev, a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn, relatează Reuters.
  • Rusia avertizează România cu războiul dacă avioanele de luptă tactice F-16 transferate forţelor armate ucrainene vor efectua ieşiri din bazele aeriene din țara noastră
  • Preşedintele Volodimir Zelenski, aflat miercuri la Oslo, a dezvăluit ce a discutat cu premierul ungar Viktor Orban duminică, când au fost filmați discutând la învestirea președintelui argentinian Javier Milei.
  • Guvernul Danemarcei va prezenta joi parlamentului un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de euro, a declarat miercuri premierul Mette Frederiksen
  • Norvegia a dezvăluit pe 13 decembrie un nou ajutor pentru Ucraina, ca parte a unui plan de sprijin multianual anunțat anterior
  • Al doilea sistem de apărare aeriană Patriot furnizat de Germania Kievului va începe să protejeze cerul Ucrainei înainte de încheierea anului
  • Viktor Orban își reiterează opoziția față de începerea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la UE
  • Poliția națională ucraineană a declarat că 53 de persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite în urma atacului cu rachete de azi-noapte, informează Reuters.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 658, LIVETEXT:

23:48Soțul Nataliei Yermakova, Aleksandr, luptă în Ucraina de peste un an după ce a răspuns apelului de mobilizare al președintelui Vladimir Putin în calitate de voluntar. Rănit la picior, a fost operat și apoi trimis înapoi în luptă, relatează Reuters într-un material despre soțiile soldaților ruși care au plecat pe front din convingere. Este vorba despre femeile care cred în discursul lui Putin și pentru care „există motive convingătoare pentru” război. Natalia, ca alte femei, muncește ca voluntar într-un „Batalion de familie” la Moscova.

23:26Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un mesaj RO-ALERT prin care populația din municipiul Tulcea și Galați este informată despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian, întrucât „există indicii că asupra teritoriului ucrainean, în apropierea graniţei cu România sunt desfăşurate atacuri aeriene”.

“În urmă cu puţin timp a fost emis un mesaj RO-alert de avertizare despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Există indicii că asupra teritoriului ucrainean, în apropierea graniţei cu România sunt desfăşurate atacuri aeriene. Populaţia din zona de graniţă este informată prin acest mesaj despre posibilele pericole şi este sfătuită să nu intre în panică şi să ia măsuri de protecţie şi adăpostire dacă situaţia o impune”, au transmis, miercuri seară, reprezentanţii ISU Tulcea, relatează News.ro.

22:50Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat miercuri, în conferinţa de la Sinaia, că reconstrucţia Ucrainei trebuie să reprezinte o prioritate la nivel global, relatează Agerpres.

"Reconstrucţia Ucrainei este un subiect cu prioritate nu doar pentru Europa, pentru întreaga lume. Partea bună a civilizaţiei umane, care se opune şi nu este de acord cu ambiţiile imperialiste ale Federaţiei Ruse. Şi cine dacă nu Ucraina, din păcate şi Republica Moldova indirect, cunoaşte ce reprezintă aceste ambiţii şi cât de periculoase pot fi, nu doar pentru vecini, dar şi pentru întreaga Europă", a declarat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, la conferinţa internaţională "Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României", organizată la Sinaia.

El a arătat că prioritare rămân atât sprijinul pentru reconstrucţia Ucrainei, care poate aduce anumite oportunităţi, cât şi continuarea ajutorării refugiaţilor din această ţară.

"Suntem obligaţi să privim şi prin prisma, sau în primul rând prin prisma oportunităţilor această tragedie care are loc în estul Europei, această invazie, acest război nedrept provocat de Federaţia Rusă împotriva prietenilor noştri ucraineni. Iar Republica Moldova şi România sunt nu doar ţări vecine, sunt ţări cu cea mai mare şi mai lungă frontieră cu Ucraina. Ceea ce am făcut noi şi o vom face în continuare, dezinteresat, este să deschidem casele noastre către refugiaţii ucraineni", a mai spus Igor Grosu.

22:40Forțele aeriene ucrainene au avertizat că drone de atac rusești au fost lansate pe regiunea Odesa dinspre mare și din regiunea Zaporojie spre regiunea Dnipropetrovsk, relatează Ukrainska Pravda.

21:31 Liderii Uniunii Europene vor ajunge probabil săptămâna aceasta la un acord în ceea ce privește cei 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deoarece urmează să vină într-un pachet cu alți bani de care va beneficia Ungaria, care a amenințat că va bloca ajutorul UE pentru Kiev, a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn, relatează Reuters.

20:25 La cererea armatei ucrainene, episcopii romano-catolici ucraineni i-au dăruit Papei Francisc un steag pe care este brodat un apel la rugăciune pentru Forțele Armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

Pe steag ar fi scris „Sfinte Părinte, roagă-te pentru noi”, iar steagul ar fost creat de meșterele din orașul Znamianka la cererea militarilor Brigăzii 72 Mecanizate Separate, relatează Administrația Militară a Regiunii Kirovohrad.

Rusia avertizează România și alte state membre că va lua măsuri dacă avioanele F-16 ucrainene vor efectua zboruri de aici

19:45Rusia avertizează că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul” României, Slovaciei și Poloniei „va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate”, relatează News.ro.

18:50Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat miercuri că îl ajută pe principalul operator de telefonie mobilă din țară, Kyivstar, să-și repare rețeaua paralizată pentru a doua zi consecutiv de un atac cibernetic fără precedent, pus pe seama Rusiei, relatează AFP.

„Specialiștii cibernetici SBU și specialiștii Kyivstar, în cooperare cu alte agenții guvernamentale, continuă să restaureze rețeaua”, a declarat SBU pe Telegram, spunând că speră ca măcar unele servicii vor fi restabilite miercuri.

Operatorul Kyivstar, care are peste 24 de milioane de abonați, a fost vizat marți dimineață de un atac cibernetic care i-a paralizat rețeaua mobilă și a avut consecințe semnificative asupra vieții ucrainenilor din întreaga țară.

18:34 Preşedintele Volodimir Zelenski, aflat miercuri la Oslo, a dezvăluit ce a discutat cu premierul ungar Viktor Orban duminică, când au fost filmați discutând la învestirea președintelui argentinian Javier Milei.

18:15Peste o treime din angajații trimiși în șomaj tehnic la fosta fabrică a Volkswagen din Kaluga au fost forțați de noii proprietari ruși să își dea demisia prin folosirea unei serii de „trucuri murdare”, acuză unul dintre sindicaliștii care îi reprezintă.

18:12Procesul pentru „înaltă trădare” a unui agent de informații german, suspectat de spionaj pentru Rusia, și a presupusului său complice a început miercuri la Berlin în condiții drastice de securitate, relatează Reuters și AFP. Rusia a plătit unui fost soldat care lucra pentru Agenţia de spionaj extern a Germaniei (BND) cel puțin 450.000 de euro în schimbul informațiilor despre armamentul cu care Occidentul înarma Ucraina, a declarat miercuri o instanță.

Zelenski primește promisiuni de noi ajutoare de la țările nordice

17:23Guvernul Danemarcei va prezenta joi parlamentului un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de euro, a declarat miercuri premierul Mette Frederiksen, la o conferință de presă la Oslo cu liderii nordici și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează The Guardian.

17:17Forțele aeriene ucrainene au publicat un videoclip care arată dronele kamikaze rusești lansate în noaptea de 12-13 decembrie cum sunt doborâte cu ajutorul sistemului portabil de apărare aeriană (MANPADS) Igla, relatează Ukrainska Pravda.

16:28 Norvegia a dezvăluit pe 13 decembrie un nou ajutor pentru Ucraina, ca parte a unui plan de sprijin multianual anunțat anterior, care include echipamente de apărare aeriană, asistență umanitară și producție sporită de muniție, relatează Kyiv Independent.

Oslo a anunțat asistența în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Norvegia. Zelenski a fost zilele acestea într-în turneu în mai multe țări partenere într-un efort de a revigora sprijinul pentru Ucraina.

„Chiar în această dimineață, am aflat că Ucraina a fost atacată de rachete rusești și că aveți nevoie de tot sprijinul posibil pentru a vă apăra”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Stoere în timpul unei conferințe de presă cu Zelenski.

În urma discuțiilor cu Zelenski, Stoere a dezvăluit domeniile vizate de planul de finanțare pe cinci ani, în valoare de 6,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, aprobat anul acesta.

Aproximativ 12 milioane de dolari sunt alocați ca sprijin bugetar pentru serviciile publice ucrainene, inclusiv administrație, sănătate, educație și pensii.

Oslo a promis în continuare echipamente suplimentare de apărare aeriană NASAMS în valoare de 30,5 milioane de dolari. Unele dintre ele urmează să fie trimise din stocurile curente, în timp ce restul vor fi comandate pentru livrare ulterioară.

15:55 Președintele Zelenski le-a mulțumit miercuri după-amiaza liderilor țărilor nordice strânși la Oslo pentru sprijinul ferm oferit încă din primele zile ale invaziei rusești, liderul de la Kiev subliniind că astăzi poporul ucrainean este mai puternic grație ajutorului venit din statele nordice și a rolului lor în construirea unei coaliții internaționale.

„Înțelegem toate provocările, dar suntem puternici. În special, mulțumită vouă, unitatea voastră în jurul Ucrainei încă din primele zile ale invaziei ruse pe scară largă”, a spus Zelenski. El a mulțumit de asemenea pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni de către țările nordice.

„Vă mulțumim că v-ați deschis casele oamenilor noștri care au fost forțați să părăsească Ucraina din cauza războiului, în special femei și copii”, a spus șeful statului ucrainean.

Încă un sistem de apărare antiaeriană Patriot va deveni activ în Ucraina

15:39Al doilea sistem de apărare aeriană Patriot furnizat de Germania Kievului va începe să protejeze cerul Ucrainei înainte de încheierea anului, a declarat cancelarul Olaf Scholz în fața deputaților Bundestag înainte să plece la Bruxelles pentru deschiderea summitului Consiliului European.

Scholz a numit războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei de aproape doi ani ca fiind o provocare politică și de securitate cheie pentru continentul european. El a subliniat totodată rolul Germaniei în consolidarea apărării aeriene ucrainene, care în această iarnă este mult mai capabilă să protejeze țara de rachetele și dronele rusești.

El a amintit în acest sens de blindatele antiaeriene Gepard, sistemele Iris-T și Patriot predate de Germania armatei ucrainene.

15:11 Mai mulți congresmeni americani fac lobby printre colegii lor ca legislativul de la Washington să amâne intrarea în vacanța de sărbători până când se va găsi o soluție pentru deblocarea pachetului de asistență în valoare de 106 de miliarde de dolari, propus de Casa Albă pentru Ucraina și Israel, relatează The Washington Post.

„Nu trebuie să plecăm de aici până nu ne dăm seama cum să ne depășim divergențele pentru a sprijini și a continua finanțarea pentru Ucraina”, a declarat senatorul democrat Michael Bennett pentru cotidianul american. Potrivit acestuia, „timpul se scurge”, iar dacă aceste negocieri vor fi amânate, vor deveni mai dificile după încheierea sărbătorilor de Crăciun.

14:49Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut miercuri la Oslo că ţara a îndeplinit toate cerinţele pentru ca UE să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, dar a anticipat că summitul european care va aborda această chestiune nu va fi uşor din cauza opoziţiei premierului ungar Viktor Orban.

„Este un fapt că Ungaria blochează. În ce ne priveşte, noi am fost foarte constructivi. Am făcut absolut totul, am urmat toate recomandările Comisiei Europene, toate recomandările partenerilor noştri”, a spus Zelenski la o conferinţă de presă comună cu premierul norvegian Jonas Gahr Store.

Ucraina are un singur plan, acela de a adera la UE, pentru că "este alegerea noastră, alegerea poporului nostru", a adăugat preşedintele Zelenski, sosit într-o vizită neanunţată în Norvegia după cea a fost în SUA, pentru a obţine mai mult sprijin occidental în războiul cu Rusia.

Viktor Orban își reiterează opoziția față de începerea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la UE

14:44Premierul ungar Viktor Orban şi-a reafirmat miercuri opoziţia fermă faţă de declanşarea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, poziţie care nu ar urma să fie influenţată de aşteptata deblocare de fonduri europene pentru Budapesta, transmite AFP.

„Cu privire la subiectele de înaltă importanţă politică, nu ne-am schimbat niciodată opinia în funcţie de un sprijin financiar primit sau nu”, a declarat şeful executivului ungar într-un interviu acordat cotidianului pro-guvernamental Mandiner.

El s-a exprimat în contextul în care Comisia Europeană urmează să anunţe miercuri după-amiază deblocarea a aproximativ 10 miliarde de euro ce fuseseră suspendate din cauza încălcărilor statului de drept în Ungaria.

14:00Ministerul rus al economiei a anunțat miercuri că va suspenda temporar taxele vamale de import pentru ouă în contextul în care unele supermarketuri au început să rămână fără acest produs alimentar de bază.

12:58Aproximativ 2.600 de camioane ucrainene rămân blocate miercuri după-amiaza la granița dintre Polonia și Ucraina în condițiile în care blocada instaurată de camionagii polonezi ține traficul blocat în trei puncte de trecere a frontierei.

Noul premier polonez Donald Tusk, învestit oficial în funcție miercuri dimineața, dăduse asigurări cu o zi în urmă că va găsi rapid soluții pentru rezolvarea situației, odată ce își va prelua mandatul.

12:32Regiunea transnistreană va trebui să se conformeze legislației Republicii Moldova, a declarat miercuri președintele parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, în contextul în care Kievul refuză o prelungire a contractului de tranzit de gaze cu Rusia, care expiră la sfârșitul anului 2024. Totodată, Grosu a menționat că datoria Transnistriei față de Gazprom nu este problema Republicii Moldova.

„Noi analizăm acest scenariu, am ascultat și noi declarația Ministrului Energiei al Ucrainei că nu mai doresc să extindă contractul de tranzit. Semnalul este foarte clar. El este pus la baza unor scenarii care sunt analizate de instituțiile noastre”, a declarat Igor Grosu, citat de deschide.md.

„Răspunsul nostru la acest scenariu este foarte simplu. În primul rând, noi putem găsi și avem deja căi alternative de a aduce gazele naturale în volumele necesare în Republica Moldova pentru ambele maluri ale Nistrului. În al doilea rând, malul stâng al Nistrului să se pregătească să plătească pentru aceste gaze. Gazele naturale pe gratis numai pot dura la nesfârșit, au ajuns la nouă miliarde de dolari”, a subliniat președintele legislativului de la Chișinău.

12:11Președinția Ucrainei a publicat o înregistrare video cu momentul sosirii lui Volodimir Zelenski la Oslo, unde se va întâlni cu mai mulți oficiali de rang înalt într-o vizită pe care Kievul nu o anunțase oficial:

11:55 VIDEO Măcel la Avdiivka: O nouă înregistrare video publicată de forțele armate ucrainene arată aproape 100 de militari ruși morți într-un singur sector al frontului de la Avdiivka din estul Ucrainei, unde armata rusă încearcă să obțină o victorie înainte de încheierea anului.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite jubilează după vizita lui Zelenski la Washington

11:25Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, a declarat marți că vizita oficială a lui Volodimir Zelenski în Statele Unite „s-a dovedit a fi goală” și că el nu a reușit să convingă Congresul american că Ucraina este mai importantă decât securitatea SUA.

„Toată lumea s-a săturat de cerșetorul de la Kiev”, a mai spus el într-un mesaj publicat pe canalul de Telegram al misiunii diplomatice ruse. El a adăugat că noile sancțiuni anunțate de Casa Albă în timpul vizitei președintelui ucrainean nu vor funcționa. „Nimic nu îl va ajuta pe Zelenski”, a subliniat el.

10:54Premierii Estoniei și Finlandei, Kaja Kallas și Petteri Orpo, au îndemnat liderii statelor membre ale Uniunii Europene să aprobe săptămâna aceasta, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, sprijinul financiar și militar pentru Ucraina, precum și demararea negocierilor cu Kievul privind aderarea la UE.

„Pe măsură ce ne adunăm pentru Consiliul European de săptămâna aceasta, o demonstrație puternică a sprijinului neclintit pe termen lung pentru Ucraina este de o importanță capitală. Lumea ne urmărește și, în acest moment critic, acțiunile noastre trebuie să reflecte cuvintele noastre. Acest moment cere ca angajamentul nostru neclintit să corespundă promisiunii noastre de [a sprijini Ucraina] 'atât cât este nevoie'”, au îndemnat cei doi șefi de guvern într-un editorial de opinie comun publicat de Politico.

10:33 Compania energetică națională a Ucrainei a făcut miercuri apel la locuitorii țării să facă economii la consumul de energie în condițiile în care una dintre unitățile sale a fost oprită pentru reparații iar lucrările de reparații la o alta durează mai mult decât era așteptat.

Compania i-a îndemnat pe ucraineni să folosească electricitatea „cu moderație”, afirmând că, în ciuda scăderii consumului de energie electrică, acesta este încă la un nivel ridicat.

„În același timp, nu au fost introduse limite de consum, nu au fost introduse programe de oprire și nici nu sunt prognozate”, a menționat compania într-un comunicat remis presei.

10:17VIDEO Viral: Cum explica Volodimir Zelenski în urmă cu 8 ani o diferență de 0,1% în angajamentul SUA față de Ucraina

Zeci de răniți după noile atacuri ale forțelor ruse asupra Ucrainei

09:56Poliția națională ucraineană a declarat că 53 de persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite în urma atacului de azi-noapte, informează Reuters. Optsprezece persoane au fost spitalizate.

Statul Major al forțelor armate ucrainene a identificat proiectilele ca fiind rachete balistice Iskander-M, precum și S-400: rachete extrem de rapide destinate apărării aeriene, dar care au fost folosite și pentru a lovi ținte terestre.

09:26Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face miercuri o vizită neanunțată în Norvegia, a anunțat guvernul norvegian într-un comunicat, informează Reuters.

Zelenski și prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store vor avea întâlniri pe tema continuării sprijinului pentru Ucraina, printre altele, a precizat guvernul.

Liderii din toate cele cinci țări nordice urmează să se întâlnească miercuri la Oslo.

08:55Aliații din NATO ai Ucrainei întăresc forțele navale limitate ale Kievului, sporind capacitatea sa de a respinge armata rusă în Marea Neagră, în timp ce Ucraina luptă să respingă forțele Moscovei pe uscat, potrivit Newsweek, citat de Rador Radio România.

08:29Eficacitatea armelor occidentale nu poate fi pusă la îndoială, a declarat miercuri șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Yermak, după ce forțele aeriene ale țării au declarat că au doborât 10 rachete balistice lansate de Rusia în timpul nopții.

„Eficacitatea armelor occidentale în mâinile soldaților ucraineni nu poate fi pusă la îndoială", a declarat Yermak pe Telegram.

„Dar există victime ca urmare a căderii fragmentelor de rachete rusești, casele au fost arse. Kievul este lovit de (rachete) balistice".

Drone rusești doborâte în Odesa

07:50Forțele aeriene au declarat că au doborât în noaptea de marți spre miercuri toate cele 10 drone de atac lansate de Rusia deasupra regiunii Odesa din sudul Ucrainei, potrivit Reuters. Cel puțin două persoane au fost rănite de rămășițele dronelor, relatează The Kyiv Indepedent.

07:43Preşedintele american Joe Biden a emis marţi un avertisment sumbru în prezenţa omologului ucrainean Volodimir Zelenski, spunând că Vladimir Putin „contează" pe oprirea ajutorului SUA pentru Ucraina, informează AFP.

07:26 Al doilea atac cu rachete al Rusiei asupra Kievului în decurs de o săptămână a rănit cel puțin 51 de persoane și a avariat case și un spital de copii, au declarat miercuri oficialii ucraineni, în timp ce președintele Volodimir Zelenkski a pledat la Washington pentru mai mult ajutor pentru țara sa.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât toate cele 10 rachete balistice care vizau capitala în jurul orei 3 dimineața (0100 GMT), au declarat Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram.

Căderea de resturi a provocat răniți și distrugeri în patru dintre districtele Kievului de-a lungul râului Nipru, care traversează capitala, au declarat oficialii.

Ferestrele și intrările au fost spulberate la un spital de copii din districtul Dniprovskyi din Kiev, dar, pe baza evaluărilor inițiale, nu au existat victime, a declarat primarul Vitali Klitschko pe Telegram.

De asemenea, resturi de rachete au lovit mai multe clădiri rezidențiale din districtul Dniprovskyi, rănind cel puțin 51 de persoane, inclusiv șase copii, a declarat pe Telegram Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev. Alimentarea cu apă a districtului a fost, de asemenea, avariată.

Marți, președintele SUA, Joe Biden, i-a avertizat pe republicani că vor oferi Rusiei un „cadou de Crăciun" dacă nu reușesc să ofere un ajutor militar suplimentar lui Zelenski, a cărui întâlnire cu un important deputat american s-a încheiat fără un angajament pentru mai mult sprijin.

06:52Cincizeci de parlamentari de opoziţie din Georgia s-au adresat, la începutul lunii noiembrie, NATO şi statelor membre ale UE cerând o poziţie unitară în faţa planului Rusiei de a stabili o bază navală permanentă din zona separatistă a Georgiei Abhazia, potrivit BBC și news.ro.

00:12Zelenski respinge ideea că corupția rămâne o problemă semnificativă în Ucraina

Aflat la Washington pentru a obține deblocarea de către congresmenii americani a unei asistenţe financiare esenţiale pentru Kiev, Volodimir Zelenski a încercat să-i convingă pe aceștia că corupția nu mai este o problemă semnificativă în țara sa și că aceasta nu reprezintă un motiv pentru a stopa acordarea ajutorului, relatează Sky News.

Thom Tillis, senator republican din Carolina de Nord, a declarat după întâlnirea cu președintele ucrainean: „Cred că noțiunea de corupție a apărut întrucât unii (senatori) au tot spus "Nu putem face acest lucru, pentru că își vor cumpăra iahturi cu banii". El i-a lămurit cu reformele ce au fost făcute cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană. Au fost reforme substanțiale”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro