Ministerul rus al economiei a anunțat miercuri că va suspenda temporar taxele vamale de import pentru ouă în contextul în care unele supermarketuri au început să rămână fără acest produs alimentar de bază, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Sysoyev Grigory / TASS / Profimedia Images

Prețurile la ouă au crescut în Rusia cu peste 40% anul acesta iar săptămâna trecută în capitala Moscova au început să apară rafturi goale unde în mod normal se afla acest produs. Procurorul general al Rusiei a anunțat vinerea trecută că a cerut subalternilor săi să efectueze verificări la producători și comercianți, date fiind scumpirile.

Trebuie precizat însă că unele supermarketuri au în continuare stocuri de ouă și că ele sunt pe larg disponibile pentru a fi cumpărate online.

„Decizia va ajuta la echilibrarea pe termen scurt a pieței interne a ouălor și va asigura creșterea ofertei”, a declarat miercuri ministerul economiei de la Moscova într-un comunicat în care a anunțat scutirea de la regimul taxelor de import vamal.

Măsura se va aplica începând cu data de 1 ianuarie a anului viitor și va rămâne în vigoare până pe 30 iunie. Astfel, ea va expira la câteva luni după încheierea alegerilor prezidențiale programate pentru 15-17 martie și la care președintele Vladimir Putin și-a anunțat recent candidatura.

Rusia le cere ouă „țărilor prietenoase”

Ministerul rus al economiei a mai declarat miercuri că oferta de ouă ar putea crește grație importurilor din „țările prietenoase”, un termen folosit de Rusia pentru a desemna statele care nu au impus sancțiuni împotriva sa din cauza declanșării războiului din Ucraina.

Rusia se confruntă cu o inflație persistent de ridicată după ce aceasta a ajuns la două cifre anul trecut, condiții în care prețul ouălor a crescut cu 42,4% de la începutul lui 2023, potrivit datelor oficiale publicate de Rosstat, biroul de statistică de la Moscova.

Un corespondent al agenției Reuters a relatat că în orașul Belgorod cumpărătorii au format cozi la o piață unde un cofraj de 10 ouă era vândut cu 65 de ruble (aproximativ 0,72 dolari), comparativ cu prețul de peste 150 de ruble perceput de supermarketuri pentru același produs.

Însă în alte orașe și regiuni prețurile sunt mult mai mari decât atât.

De exemplu, în Crimeea, costul unui cofraj de 10 ouă a ajuns la 200 de ruble (2.02 euro), iar în Nijni Novgorod se cer 300 de ruble (3.03 euro), în timp ce în urmă cu un an, în medie, acestea costau între 45 și 70 de ruble (0.45-0.70 euro).

Ca urmare, produsul a început să fie vândut la bucată în Crimeea, Orenburg și Novosibirsk.