Comisia Electorală Centrală de la Moscova a adoptat vineri o rezoluție care stipulează că alegerile prezidențiale de anul viitor vor dura 3 zile, o premieră pentru Rusia în contextul în care Kremlinul dorește ca Vladimir Putin să fie reales cu un scor record.

Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky-Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia Images

„Supun la vot proiectul de rezoluție privind organizarea votului la alegerile prezidențiale din Federația Rusă, programate pentru 17 martie 2024, pe un termen de trei zile”, a anunțat președinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, în ședința în care a fost luată decizia, potrivit TASS.

Deși Rusia nu a mai organizat niciodată alegeri prezidențiale pe durata a trei zile, Pamfilova a declarat înainte de ședință că un scrutin care durează mai multe zile „devine tradițional în Federația Rusă” - o posibilă referință la referendumul de modificare a Constituției din 2020.

Rușii au putut vota în cadrul referendumului timp de o săptămână, acesta permițându-i lui Putin să își „reseteze” numărul de mandate prezidențiale pentru a rămâne la putere până în 2036. Liderul de la Kremlin a promulgat legea de adoptare a referendumului un an mai târziu.

Decizia de a organiza alegerile prezidențiale de anul viitor pe o perioadă de 3 zile vine la doar o zi după ce Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a stabilit ca ele să aibă loc în data de 17 martie a anului viitor.

Rezoluția adoptată acum de Comisia Electorală notează că data respectivă va fi considerată „ziua principală” a votului, urnele urmând însă a se deschide pe 15 martie.

Autoritățile ruse iau toate măsurile pentru ca Putin să obțină un scor record la alegeri

Comisia Electorală de la Moscova a mai decis vineri extinderea votului „din ușă în ușă” la alegerile prezidențiale pentru patru regiuni noi, regiunile Briansk, Kursk, Belgorod și Crimeea.

„Această decizie a fost luată datorită situației dificile din aceste regiuni din cauza apropierii lor de zona Districtului Militar de Nord-Est”, notează TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

În plus, conform calendarului aprobat de Comisia Electorală, în perioada 29 ianuarie – 11 martie va fi posibilă depunerea unei cereri de participare la votul electronic la distanță. Acesta va funcționa de la 08:00 până la 20:00, ora locală, în diferitele regiuni ale Rusiei.

Lista regiunilor în care va fi disponibil votul electronic nu a fost încă aprobată.

Jurnaliștii de investigație de la Meduza notau încă de la sfârșitul lunii august, citându-și sursele apropiate de administrația prezidențială de la Moscova, că Kremlinul dorește ca Putin să obțină cel puțin 80% din voturi la următoarele alegeri și o prezență la vot record de 70%.

Politologii de la Kremlin au stabilit aceste ținte îndrăznețe considerând că rezultate mai slabe ar putea fi văzute drept o condamnare de către ruși a războiului purtat în Ucraina.

Deși Putin nu a anunțat oficial că urmează să candideze, există puține dubii în acest sens, în Rusia începând deja campania electorală pentru el prin diferite personaje „proxy”.