Ucraina a prezentat oficialilor de la Washington în timpul unei ședințe cu ușile închise o listă cu armamentul de care are nevoie în lupta cu armata lui Vladimir Putin, pe această listă văzută de Reuters fiind sisteme sofisticate de apărare aeriană, avioane de luptă F-18 „Hornet”, drone, elicoptere Apache și Black Hawk și aeronave de transport C-17 Globemaster și C-130 Super Hercules.

Soldați ucraineni pe un tancFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 652, LIVETEXT:

01:14David Cameron insistă pentru continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina: „Raportul calitate-preţ este uimitor. Dacă asta nu este o investiţie bună, atunci nu ştiu ce este”

00:40 Cum va impulsiona SUA producţia de armament în Ucraina. Acord semnat la Washington

Kievul a anunţat joi un acord de cooperare cu SUA care urmăreşte încurajarea producţiei de armament în Ucraina pentru ca aceasta să continue să lupte împotriva invaziei ruse, pe fondul temerilor privind reducerea ajutorului occidental.

23:50 Londra și Washingtonul acuză Moscova de încercări de ingerință în politica britanică

22:58 România se alătură demersurilor internaționale de a expune și a condamna încercările Rusiei de interferență în procesele politice și electorale din state democratice, transmite Ministerul român de Externe. România susține totodată adoptarea unei declaraţii UE pe această temă.

Amintim că Ministerul de Externe de la Londra a vorbit joi despre „o încercare persistentă și nereușită” a unor spioni cibernetici ruși de a interveni în politica britanică.

22:15 Analiză AFP: Cum e ameninţat ajutorul militar occidental pentru Ucraina de disensiunile politice

Oferit de Uniunea Europeană şi Statele Unite, ajutorul militar pentru Ucraina - care de la o livrare la alta a fost tot mai sofisticat de la invazia rusă în februarie 2022 - face în prezent obiectul unor disensiuni politice, o frână puternică în calea noilor angajamente, comentează joi agenția de presă France Presse într-o amplă analiză.

21:53 Ucraina va transporta cu trenul camioanele blocate la granița cu Polonia

Compania feroviară ucraineană de stat Ukrzaliznytsia a început să transporte cu trenul 23 de camioane blocate la granița cu Polonia, pe fondul continuării protestului și blocadei camionagiilor polonezi, relatează Interfax-Ucraina.

20:19David Cameron cere Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina

Ministrul britanic de externe David Cameron, aflat într-o vizită la Washington, a cerut joi Congresului american să aprobe un nou pachet bugetar pentru Ucraina.

„Nu sunt îngrijorat de forţa, unitatea şi curajul poporului ucrainean (...) Sunt îngrijorat că nu vom face ceea ce trebuie să facem”, a declarat Cameron la Forumul de Securitate Aspen, desfăşurat la Washington.

„Trebuie să ne asigurăm că le oferim armele, sprijinul economic, sprijinul moral, sprijinul diplomatic, dar mai ales sprijinul militar care poate face diferența”, a adăugat el.

19:50 Ambasada SUA la București anunță că joi, la Tulcea, a avut loc o nouă reuniune la nivel înalt pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene.

Potrivit Ambasadei americane, „retragerea unilaterală a Rusiei din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră (BSGI) și atacurile sale asupra infrastructurii portuare și a infrastructurii de cereale din Ucraina au perturbat piețele de cereale și securitatea alimentară globală - inclusiv în Sudul Global și în țările cu insecuritate alimentară din întreaga lume”.

  • „În timp ce Moscova alege să înarmeze alimentele, România, Ucraina, Republica Moldova, Statele Unite și Uniunea Europeană urmăresc soluții viabile pentru a contracara acțiunile dure ale Rusiei. Această nouă reuniune multilaterală a reprezentanților la nivel înalt demonstrează hotărârea și angajamentul lor de a fi alături de Ucraina și de a crește exporturile de cereale ucrainene pe piața globală, în ciuda acțiunilor distructive ale Rusiei”.
  • „(...) În acest context, este esențial să înlăturăm campania de dezinformare a Rusiei care dă vina pe sancțiuni pentru criza globală a securității alimentare. Statele Unite nu au impus sancțiuni la exportul de produse agricole rusești. Exporturile agricole ale Rusiei depășesc nivelurile de dinainte de război și ar putea fi chiar mai mari dacă nu ar fi restricțiile de export autoimpuse de Rusia”.
  • „Rusia trebuie să înceteze acțiunile sale crude. Trebuie să permită expedierea cerealelor vitale care hrănesc milioane de oameni din întreaga lume. Trebuie să înceteze să mai atace cerealele depozitate și porturile. Trebuie să înceteze să mai amenințe navele țărilor necombatante. Rusia trebuie să înceteze să mai înarmeze alimentele”.

Conform sursei citate, „în cadrul reuniunii de la Tulcea, participanții au recunoscut rolul esențial jucat de România și Moldova în facilitarea exportului a milioane de tone de cereale ucrainene, care a fost esențial pentru a evita foametea generalizată și pentru a consolida eforturile globale de securitate alimentară. Participanții au recunoscut, de asemenea, beneficiile substanțiale pe care accelerarea exporturilor de cereale ucrainene le-ar aduce populațiilor din Ucraina, România și Moldova. Eforturile de modernizare a infrastructurii feroviare, fluviale și portuare nu numai că sporesc eficiența, ci și stimulează creșterea economică în cele trei țări și în regiune”.

Rusia speră ca congresmanii americani să nu voteze ajutorul pentru Ucraina

19:23 Noul ministru britanic de externe David Cameron susține folosirea banilor din activele rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, scrie Sky News.

David Cameron a declarat joi că există „un argument puternic” pentru confiscarea activelor rusești înghețate și cheltuirea lor pentru reconstrucția Ucrainei.

Șeful diplomației britanice se află în prezent în vizită la Washington, în SUA, pentru a se întâlni cu secretarul de stat american Antony Blinken.

18:44Finlanda: 55 de ofițeri ai agenției europene Frontex au fost desfășurați la frontiera cu Rusia

Potrivit Finlandei, aproape 1.000 de solicitanți de azil, în principal din Somalia, Irak și Yemen, s-au prezentat la punctele sale de frontieră în ultimele luni. Helsinki acuză Moscova că i-a lăsat în mod deliberat să treacă pe acești migranți și denunță un „atac hibrid” din partea vecinului său.

La rândul său, Comisia Europeană a denunțat „instrumentalizarea rușinoasă” a migranților de către Moscova.

18:15 Companii ucrainene și americane vor produce împreună muniție de calibrul 155 mm - vitale în acest război în care atât artileria ucraineană, cât şi cea rusă, consumă zilnic mii de obuze.

Un ministru ucrainean a anunțat joi că Kievul a ajuns la un acord cu două companii americane privind producția în comun de proiectile de artilerie de 155 mm, informează Reuters.

„Avem acorduri cu două companii americane de top pentru a produce în comun în Ucraina muniție de calibru 155”, a declarat Oleksandr Kamyshin, ministrul ucrainean pentru industrii strategice. El a precizat însă că punerea în aplicare a acestor acorduri va dura ani de zile.

17:37 Kremlinul a declarat joi că speră ca „mințile lucide” din Congresul Statelor Unite vor continua să blocheze cererile Casei Albe pentru noi ajutoare militare pentru Ucraina în contextul unei dispute între republicanii și democrații din legislativul de la Washington.

Naționalistului rus Igor Girkin vrea să candideze la prezidențiale contra lui Putin

16:02Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat joi arestarea unui cetăţean bielorus pe care îl acuză că, în colaborare cu serviciile secrete ucrainene, a efectuat la sfârşitul lunii noiembrie două operaţiuni, inclusiv una care a dus la explozia unui tren în cel mai lung tunel din Rusia.

15:52 O instanță rusă a prelungit joi până la 13 martie perioada de detenție a doi avocați ai lui Alexei Navalnîi, potrivit unui comunicat al tribunalului. Avocații, Alexei Liptser și Vadim Kobzev, au fost acuzați că sunt membri ai unui grup extremist.

EI sunt acuzați că s-au folosit de accesul lor la Navalnîi pentru a-i permite acestuia să dirijeze activități extremiste din spatele gratiilor, transmițându-i materiale susținătorilor săi. Navalnîi a respins această sugestie ca fiind ridicolă.

Atunci când avocații au fost arestați în octombrie, susținătorii lui Navalnîi au calificat acest lucru drept o încercare de a-l izola și mai mult în închisoare și de a-l împiedica să comunice cu lumea exterioară.

15:41 Guvernul ucrainean este „foarte îngrijorat" de apelurile federațiilor sportive pentru ca rușii și bielorușii să fie admiși individual la Jocurile Olimpice de la Paris sub un steag neutru, a declarat miercuri ministrul interimar al sportului, Marviy Bidnyi, pentru AFP.

Marți, federațiile sportive internaționale au cerut Comitetului Internațional Olimpic (CIO) să admită sportivii ruși și belaruși la Olimpiada din 2024 sub un steag neutru „cât mai curând posibil".

„Așa cum a spus pe bună dreptate președintele Zelenski: `Evident, orice steag neutru al sportivilor ruși este pătat cu sânge`. Contăm pe o decizie responsabilă și pe o conducere a CIO care nu va permite Rusiei să folosească sportul pentru propagandă militară", a declarat Bidnyi.

15:37 Naționalistului rus Igor Girkin, care a declarat că vrea să fie contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie, i s-a prelungit joi arestul preventiv cu șase luni, a anunțat un tribunal din Moscova, potrivit Reuters. Girkin este acuzat de „apeluri publice la comiterea de activități extremiste".

Putin: PIB-ul Rusiei va crește cu 3,5% anul acesta

15:13 La Kiev a fost inaugurat un monument dedicat lui Oleksandr Matsievsky, soldatul ucrainean neînarmat care a devenit cunoscut în întreaga lume pentru că a spus „Glorie Ucrainei” înainte de a fi executat de ruși.

Mama soldatului declarat „Erou al Ucrainei” de către Volodimir Zelenski a fost prezentă la dezvelirea monumentului. Sculptura este o replică aproape exactă a lui Oleksandr, notează Kyiv Post .Acesta are o statuie și în orașul natal, Nizhyn.

15:02 Noile promisiuni occidentale de ajutoare pentru Ucraina sunt la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei ruse, arată joi Institutul Kiel

14:51 Rusia este pregătită să coopereze cu China în orice domeniu, inclusiv în cel al tehnologiei militare, a declarat joi Vladimir Putin.

„Pe măsură ce ne gândim la viitor, la viitoarea ordine mondială, la asigurarea securității noastre, renunțăm la relațiile tradiționale de 'cumpărare și vânzare', ne gândim la viitor, ne gândim la tehnologie", a spus Putin la o conferință de investiții.

14:43Putin: PIB-ul Rusiei va crește cu 3,5% anul acesta / Sunt însă lucruri pe care el nu le spune, iar economia este umflată de război

Fost strateg NATO: Nu se poate negocia o pace cu Putin

14:26Fost strateg NATO: Nu poate exista o soluție negociată a războiului din Ucraina / Putin nu este irațional, dar este obsedat

14:02 Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și președintele rus Vladimir Putin au subliniat, în cadrul întâlnirii lor de la Riad, necesitatea ca membrii OPEC+ să se angajeze să respecte acordurile din cadrul grupului, a transmis joi agenția saudită de presă de stat SPA, citând un comunicat comun.

Prințul Mohammed și Putin au lăudat cooperarea strânsă dintre țările lor și „eforturile de succes ale statelor OPEC+ în stimularea stabilității piețelor globale de petrol", a adăugat SPA.

13:43 Ministerul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus și a sancționat două persoane în legătură cu o încercare persistentă și nereușită a unor spioni cibernetici ruși de a interveni în politica britanică.

Un grup de hackeri denumit „Cold River" de către cercetătorii în domeniul securității cibernetice, care lucra în numele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a vizat politicieni, jurnaliști și ONG-uri britanice pe o perioadă de mai mulți ani, a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Kremlinul acuză SUA că demonizează Rusia

13:35 Șeful serviciilor de informații externe ale președintelui rus Vladimir Putin a transmis joi Statelor Unite că sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul într-un „al doilea Vietnam" care va bântui Washingtonul în anii următori.

„Ucraina se va transforma într-o `gaură neagră` care va absorbi din ce în ce mai multe resurse și oameni", a susținut Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), într-un articol publicat în revista de casă a SVR.

„În cele din urmă, SUA riscă să își creeze un `al doilea Vietnam`, iar fiecare nouă administrație americană va trebui să încerce să facă față acestei situații", a adăugat el. (Reuters)

13:26 Kremlinul a acuzat joi Casa Albă că mizează pe cartea amenințării rusești pentru a obține bani din partea Congresului, reacția venind după ce Joe Biden a declarat că Rusia va ataca în cele din urmă o țară membră NATO dacă nu va fi învinsă în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Biden dorește să „continue să ardă banii contribuabililor în cuptorul războiului". El a acuzat Casa Albă că demonizează Rusia și a spus că, dacă Washingtonul ar înceta să mai susțină Ucraina, toate celelalte țări occidentale s-ar îndepărta și ele de Kiev.

13:07 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • La 1 decembrie 2023, o nouă generație de ofițeri ruși și-a început studiile la Academia de Stat Major al Rusiei. Ministerul rus al Apărării a spus că peste 60% dintre aceștia au experiență de luptă.
  • Deși această informație nu a fost menționată explicit, probabil că majoritatea au dobândit această experiență în Ucraina începând cu anul 2022. Studenții de la academie au, de obicei, un grad cuprins între maior și general-maior (echivalentul unui general cu o stea în sistemul NATO) și au perspectiva de a ocupa în viitor funcții de comandă superioare.
  • Deși o proporție ridicată a unor specialiști, cum ar fi piloții, au fost desfășurați în operațiuni din Siria, războiul din Ucraina înseamnă că experiența de luptă este acum mai răspândită în rândul acestor ofițeri de nivel mediu.
  • În următorii ani, această generație va exercita probabil o influență majoră asupra viitoarei direcții a armatei ruse și asupra modului în care aceasta va pune în aplicare lecțiile învățate în urma războiului din Ucraina.

Cine e lunetistul ucrainean care a stabilit un nou record mondial

12:45 Rosneft a depus o plângere la Curtea Constituțională Federală din Germania împotriva administrării de către guvern a filialelor sale locale, au declarat joi avocații companiei petroliere rusești.

În martie, Curtea Administrativă Federală a respins o acțiune intentată de Rosneft împotriva deciziei guvernului german de a prelua controlul asupra subsidiarelor.

Guvernul a spus atunci că a preluat filialele din cauza îngrijorării că întreruperile în aprovizionarea cu petrol rusesc le-ar putea împiedica să asigure aprovizionarea suficientă a principalei rafinării din Berlin. (Reuters)

12:14 Schimburile comerciale dintre China și Rusia au atins 218,2 miliarde de dolari în perioada ianuarie-noiembrie, au arătat joi datele vamale chineze, fiind atins cu un an mai devreme obiectivul care fusese stabilit de cele două țări pentru 2024.

Valoarea schimburilor comerciale bilaterale în primele 11 luni a depășit, de asemenea, totalul pentru tot anul 2022, potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor din China, ceea ce înseamnă că 2023 va stabili sigur un nou record al comerțului bilateral.

În 2019, China și Rusia au convenit să-și crească schimburile comerciale la 200 de miliarde de dolari până în 2024, de la 107 miliarde de dolari în 2018.

În luna noiembrie 2023, valoarea comerțului bilateral a urcat la 21,5 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel de după februarie 2022, când a început războiul din Ucraina. (Reuters)

12:03S-a aflat cine e lunetistul ucrainean care a stabilit un nou record mondial: A împușcat un rus de la aproape 4 km / Cum a fost reușită lovitura în care glonțul a avut nevoie de 9 secunde până la țintă.

Încă o zi cu pierderi mari pentru ruși

11:26 Operatorul rețelei electrice ucrainene, Ukrenergo, a declarat joi că vremea rece a dus la o creștere a consumului de energie cu 2,7% peste nivelul prognozat, ceea ce a provocat un deficit în sistemul energetic, care a fost acoperit prin importuri din Polonia, Slovacia și România.

Ukrenergo a precizat, într-un comunicat publicat pe aplicația Telegram, că 700 MW de energie vor intra în Ucraina din țările vecine, joi, între orele 11:00 și 19:00

10:52 Ucrainenii afirmă că, la fel ca ieri, au provocat pierderi grele armatei ruse: 1.120 soldați, 18 tancuri, 26 de alte blindate de luptă, 21 de tunuri, 3 echipamente speciale și 29 diferite vehicule.

10:13Rusia: O elevă de clasa a opta și-a împușcat mai mulți colegi, apoi s-a sinucis

Prezidențialele din Rusia vor avea loc pe 17 martie

09:50Volodimir Zelenski vrea să se întâlnească cu Viktor Orban ca să-l convingă să nu se opună începerii negocierilor de aderare la UE ale Ucrainei

09:23Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a stabilit ca alegerile prezidențiale de anul viitor să aibă loc la data de 17 martie, anunță France Presse.

09:11 Vladimir Putin a spus că vizita pe care prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman urma să o facă în Rusia a fost anulată în ultima clipă, ceea ce l-a determinat pe liderul de la Kremlin să meargă la Riad pentru a discuta cu liderul celui mai mare exportator de petrol din lume.

Vizita-surpriză a lui Putin Orientul Mijlociu, escortat de avioane de luptă rusești, ridică mai mute întrebări, în condițiile în care nu este clar la acest moment ce a fost atât de important pentru Putin încât să facă o călătorie în afara Rusiei.

„Te-am așteptat la Moscova. Știu că evenimentele apărute au forțat o ajustare a acelor planuri, dar, așa cum am spus deja, nimic nu poate împiedica dezvoltarea relațiilor noastre de prietenie", i-a spus Putin, zâmbind, prințului moștenitor, cunoscut sub numele de MbS,.

Putin i-a spus apoi lui MbS: „Dar următoarea întâlnire ar trebui să aibă loc la Moscova". Prințul moștenitor a spus, prin intermediul unui traducător rus, că este, desigur, pregătit să facă acest lucru. „Atunci suntem de acord", a răspuns Putin. (Reuters)

Trupele rusești au avansat pe frontul din Avdiivka

09:02 Noi informații despre atacurile cu drone: Forțele aeriene ucrainene spun că rușii au lansat în total azi-noapte, de la Capul Chauda din Crimeea, 18 Shahed-136/131.

Au fost vizate de atac mai ales regiunile Hmelnîțkîi și Odesa. Potrivit ucrainenilor, 15 din cele 18 drone de atac au fost distruse de unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc.

08:40 Un șofer a fost ucis și au fost provocate daune în urma unui atac cu drone rusești asupra infrastructurii cerealiere ucrainene din apropierea fluviului Dunărea, a declarat joi guvernatorul regiunii Odesa.

Acesta a spus că dronele au atacat timp de două ore în timpul nopții și că, deși majoritatea au fost doborâte, unele au reușit să treacă, avariind o clădire de depozitare, un elevator și camioane. (Reuters)

08:03 Forțele rusești au continuat miercuri operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kremina, în apropiere de Bahmut, lângă Avdiivka, la vest și sud-vest de orașul Donețk, în zona de frontieră dintre regiunile Donețk și Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie și au avansat în apropiere de Avdiivka. (Institutul pentru Studiul Războiului).

Ucrainenii au prezentat americanilor noua listă cu armamentul de care au nevoie

07:54 Ce se află pe lista cu armamentul pe care Ucraina îl vrea din SUA: Avioane F-18 „Hornet”, elicoptere Apache și Blackhawk, sisteme THAAD, dar și o solicitare surpriză.

05:24Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Opoziţia republicană a refuzat să susţină acest text aflat în centrul unor negocieri foarte dure, cerând în schimbul voturilor lor concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite.

00:05 Trupele ruse îşi continuă înaintarea printre ruinele oraşului Mariinka din regiunea ucraineană Doneţk şi încearcă să închidă cercul în jurul oraşului Avdiivka pentru a-şi extinde teritoriul pe care-l controlează în estul Ucrainei, unde armata ucraineană se pregăteşte pentru o lungă rezistenţă după eşecul contraofensivei sale, în timp ce Kievul nu mai este sigur pe continuarea ajutorului militar şi financiar occidental la nivelul oferit până în prezent de când a început invazia rusă, comentează agențiile AFP și EFE.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------