Cea mai recentă listă a echipamentelor militare de care Ucraina spune că are nevoie pentru a lupta împotriva armatei ruse include sisteme sofisticate de apărare aeriană, avioane de luptă F-18 „Hornet", drone, elicoptere Apache și Blackhawk, dar și mari aeronave de transport, potrivit unor documente consultate de Reuters.

Avion Boeing C-17 GlobemasterFoto: Steve Mann | Dreamstime.com

Oficiali din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării au prezentat o „listă de armament pentru a satisface nevoile forțelor de apărare ale Ucrainei" în timpul unei sesiuni cu ușile închise a unei conferințe desfășurate miercuri la Washington, la care au participat oficiali guvernamentali și șefi din industria de apărare americană.

Lista - una cuprinzătoare- include arme pe care Ucraina le are deja în stoc, precum tancuri Abrams și obuze de 155 de milimetri, dar și unele echipamente militare precum avioane de luptă F-16, drone și ATACMS, rachete cu rază lungă de acțiune pe care Kievul le-a cerut și cu alte ocaziit.

Dar lista conține și câteva elemente surprizătoare, printre care echipamente de mare valoare precum avioanele de transport C-17 Globemaster produse de Boeing și C-130 Super Hercules produse de Lockheed Martin.

Elicopterele de atac Apache de la Boeing au fost incluse pe listă, la fel ca și elicopterul Black Hawk produs de divizia Sikorsky a Lockheed Martin. Dar ucrainenii nu s-au oprit aici.

Documentele arată că Ucraina caută să obțină, de asemenea, avioane de vânătoare F-18 „Hornet", trei tipuri de drone fabricate de General Atomics, inclusiv MQ-9B Sky Guardian și sistemul de apărare aeriană Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) fabricat de Lockheed.

(foto articol: © Steve Mann | Dreamstime.com)