Vladimir Putin a declarat că produsul intern brut (PIB) al Rusiei ar urma să crească cu 3,5% în acest an, în condițiile în care economia își revine după o contracție de 2,1% în 2022, transmite agenția Reuters.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Economia Rusiei, axată pe exporturi, s-a dovedit mai rezistentă decât au anticipat Moscova sau adversarii săi atunci când Occidentul a încercat să pedepsească și să izoleze Rusia cu sancțiuni radicale după începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022.

„Astăzi, PIB-ul este deja mai mare decât era înainte de atacul sancțiunilor occidentale", a declarat Putin la forumul de afaceri „Russia Calling" de la Moscova.

„Este de așteptat ca în acest an ... PIB-ul să crească cu cel puțin 3,5%", a adăugat el.

Sunt lucruri pe care Putin nu le spune, iar economia crește pe seama războiului

Economia rusă a fost stimulată de o creștere puternică a cheltuielilor pentru apărare și producție pentru războiul din Ucraina, prezentat de Vladimir Putin drept o „operațiune militară specială".

Dar economia rusă este afectată de dobânzile mari (iar dobânda-cheie va fi probabil majorată săptămâna viitoare la 16%), de o inflație ridicată care va încheia anul cu mult peste ținta de 4% a băncii centrale și cu o lipsă de forță de muncă care a dus la scăderea șomajului la un nivel record de 2,9% și a început să pună frână productivității.

Putin, așa cum a făcut-o în mai multe rânduri, a lăudat sănătatea economiei rusești și a finanțelor statului, catalogând sancțiunile Occidentului drept un atac care nu a reușit să producă daune semnificative.

„Sistemul financiar occidental devine în mod clar învechit din punct de vedere tehnologic. Se odihnește pe lauri de atât de mult timp, obișnuindu-se cu monopolurile și exclusivitatea, cu lipsa de alternative reale, cu obiceiul de a nu schimba nimic, devenind arhaic", a susținut Putin.