Kremlinul a declarat joi că speră ca „mințile lucide” din Congresul Statelor Unite vor continua să blocheze cererile Casei Albe pentru noi ajutoare militare pentru Ucraina în contextul unei dispute între republicanii și democrații din legislativul de la Washington, relatează agenția AFP, citată de The Moscow Times.

Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„Să sperăm că încă există destui oameni cu minți lucide printre congresmenii americani”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în fața jurnaliștilor de la Moscova.

El a declarat de asemenea că administrația de la Casa Albă a președintelui Joe Biden încearcă să pună presiuni asupra senatorilor de la Washington și că „arde banii cetățenilor americani în furnalul războiului ucrainean”.

Peskov a mai acuzat Casa Albă că „demonizează Rusia” și a spus că, dacă Washingtonul ar înceta să mai susțină Ucraina, toate celelalte țări occidentale s-ar îndepărta și ele de Kiev.

La o zi după ce Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a declarat că acceptarea statutului de neutralitate și a pierderii teritoriilor revendicate de Rusia reprezintă condiții pentru negocierile de pace dintre Moscova și Kiev, Peskov a mai enunțat luni un criteriu: sistarea ajutoarelor militare americane.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat anterior că armata ucraineană s-ar prăbuși în decurs de o săptămână fără susținerea militară a Occidentului.

Joe Biden a fost liderul coaliției internaționale care a ajutat Ucraina după începerea invaziei rusești, însă acum se confruntă cu o opoziție tot mai mare a republicanilor din Congres în condițiile în care se apropie alegerile prezidențiale de anul viitor.

Ajutoarele pentru Ucraina s-au împotmolit în luptele politice de la Washington

Comentariile făcute joi de Peskov vin după ce legiuitorii republicani din Congres au blocat în urmă cu o zi adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari cerut cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, care includea în cea mai mare parte fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Președintele Biden avertizase că blocarea fondurilor ar fi „cel mai mare cadou” oferit preşedintelui rus Vladimir Putin și că acesta, dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, „nu se va opri aici”.

Republicanii au blocat aprobarea pachetului de asistență în pofida faptului că directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni într-o scrisoare adresată președintelui republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și altor lideri ai Congresului, că Statele Unite sunt în criză de timp și de bani pentru a ajuta Ucraina.

„Vreau să fiu clară: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, a scris Young, printre altele.

„Nu există un vas magic de fonduri disponibile pentru a face față acestui moment. Am rămas fără bani - și aproape fără timp”, a subliniat oficialul de la Casa Albă.

Urmărește ultimele evoluții din a 652-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.