Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, într-o scrisoare adresată președintelui republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și altor lideri ai Congresului, că Statele Unite sunt în criză de timp și de bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul cu Rusia, informează Reuters.

Sistem HIMARSFoto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

Administrația președintelui Joe Biden a cerut în octombrie Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanța planuri ambițioase pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor americane.

Republicanii controlează Camera Reprezentanților cu o majoritate restrânsă, iar finanțarea pentru Ucraina a devenit controversată din punct de vedere politic cu unii parlamentari de dreapta.

Young a afirmat într-o scrisoare publicată de Casa Albă că întreruperea finanțării și a unui flux de arme către Ucraina ar crește probabilitatea unor victorii rusești.

„Vreau să fiu clară: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane", a scris Young.

„Nu există un vas magic de fonduri disponibile pentru a face față acestui moment. Am rămas fără bani - și aproape fără timp".

SUA sunt de departe cel mai important donator de ajutor militar pentru Ucraina, cu un total de 44,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei trupelor ruse din Ucraina din februarie 2022, potrivit AFP.

Cel mai recent ajutor militar pentru Ucraina din partea Statelor Unite, în valoare de 100 de milioane de dolari, a fost anunțat în urmă cu două săptămâni și include apărare antiaeriană, potrivit AFP.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat noul pachet de ajutor militar din partea SUA, după o întâlnire cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin, care a făcut o vizită neanunțată la Kiev.