Sistemul antigrindină, motiv de gâlceavă în Vrancea. Fermierii nu sunt de acord cu lansarea rachetelor, susținând că acestea, de fapt, alungă ploaia și favorizează seceta.

Stația antigrindină din FocșaniFoto: Agerpres

Supărați că le sunt afectate recoltele, agricultorii vrânceni au atacat cu pietre și lemne un punct de lansare a rachetelor antigrindină, potrivit TVR.

Fermierii au avariat două mașini ale angajaților, iar poliția îi cercetează acum pentru distrugere. Pagubele se ridică la aproximativ 1.000 de lei.

Punct de lansare a rachetelor antigrindină, atacat

Autoritățile din Vrancea au folosit joi sistemul antigrindină pentru a dispersa norii pe durata codului galben de ploi, vijelii și grindină.

Au reușit să lanseze doar una dintre cele două rachete pregătite la Bordeasca Veche, după ce fermierii au luat cu asalt punctul de lucru, imediat după ce au auzit că sistemul funcționează.

„Cred că această situație este oarecum exagerată. Noi, ca organizație, am încurajat să nu protesteze într-un mod violent, ci doar pașnic”, a declarat Teofil Dascălu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea, citat de televiziunea publică.

Potrivit specialiștilor, rachetele țintesc zone îndepărtate de punctul de tragere.

„Rachetele nu zboară deasupra puncului de lansare, ci zboară la o distanță de 8-10 km pe direcția de lansare. Deci efectul nu este deasupra punctului sau în apropierea punctului. Drept urmare, în Vulturu au căzut cantități însemnate de precipitații, în Bordeasca nu”, a spus Ionuţ Lazăr, director, Centrul de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea.

Agricultorii din județele Buzău, Prahova, Vrancea, Vaslui și Iași nu sunt de acord cu lansarea rachetelor antigrindină și cer folosirea lor doar în cazuri excepționale. Fermierii afirmă că seceta din zonă este cauzată de sistemul folosit pentru împrăștierea norilor periculoși.

Fermierii au cerut un studiu de impact

Fermierii vrânceni au cerut luna trecută un studiu de impact prin care să se arate dacă influențează cantitatea de precipitații și dacă produc secetă.

Autoritățile încearcă să îi convingă de faptul că sistemul antigrindină nu este vinovat pentru lipsa apei în sol.

„Nu lansăm în orice celulă. Avem situații concrete. S-a constatat că acolo unde am lansat nu a căzut grindină, precipitațiile au fost cu 15-20 la sută mai mari. Ceea ce facem, facem bine, nu facem rău, nu aducem secetă, nu aducem potop”, a spus Gheorghe Caunei, preşedinte, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină.

Fermierii din Prahova și Vrancea au protestat luna trecută, nemulțumiți că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, nu a dat un ordin promis prin care tragerea rachetelor antigrindină să nu se mai facă fără un acord explicit de la centru, potrivit Euractiv și Observatorul Prahovean.