Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Studii Demografice din Barcelona pe un eşantion de 74.630 de persoane, reprezentând cupluri cu copii sub 18 ani, din 15 țări europene (Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Spania, Marea Britanie) și care a fost publicat în martie 2024, a arătat că timpul în care femeile din toate aceste țări se ocupă de treburile casnice este în mod covârșitor mai mare decât cel al bărbaților, potrivit Kathimerini, citat de Rador Radio România.

Munci casniceFoto: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia Images

Italia, Grecia și România sunt țările în care tot ceea ce ține de casă și de copii este o „treabă strict a femeilor”. În Grecia, până și femeile „de carieră”, care aduc acasă mult mai mulți bani decât soții lor, ajung să gătească și să spele vase la sfârșitul zilei.

De ce aşa? „De dragul liniştii în familie”, răspund femeile. „Pentru că nu știu ce să fac”, răspund bărbații.

După cum arată datele studiului, o mamă din Grecia petrece în medie 4,7 ore pe zi gătind, făcând curăţenie, spălând, plimbând câinele, dar și pentru a aranja programul membrilor familiei ca şi cum ar fi o secretară permanentă a casei.

În schimb, un tată va petrece în medie doar 1/5 din timpul alocat de mamă, adică aproape o oră (mai exact 59 de minute) pe zi pentru treburile casnice. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în Italia și România.

Repartizarea inegală a treburilor casnice este valabilă şi pentru țările nordice precum Finlanda și Norvegia, dar acolo diferenţa e puţin mai mică.

În Belgia, Germania, Estonia, Spania și Franța, femeile petrec cu aproximativ 3,6 ore pe zi mai mult timp decât bărbații pentru treburile casnice. Însă în aceste țări, cifrele arată că şi bărbații participă la activităţile din gospodărie, alocând chiar şi 2 ore pe zi pentru acestea.

În Norvegia și Finlanda femeile petrec aproximativ 3 ore pe zi spălând, gătind și făcând curăţenie, dar și bărbații se ocupă de casă cel puțin 2 ore pe zi.

În plus, este de remarcat că în aceste două ţări, femeile și bărbații par să aibă o pondere aproximativ egală în problema „gestionării” gospodăriei, adică în stabilirea unui program pentru buna funcţionare a familiei.