Trupele ucrainene „dovedesc în fiecare zi că Ucraina poate învinge” în fața Rusiei, a declarat marți Volodimir Zelenski la începutul întâlnirii cu omologul său american Joe Biden în Biroul Oval, potrivit AFP.

Joe Biden si Volodimir ZelenskiFoto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Președintele ucrainean este primit la Casa Albă după o vizită în Congres, unde membrii republicani blochează prelungirea ajutorului militar american.

„Am făcut deja progrese semnificative. Am arătat că parteneriatul nostru este mai puternic decât orice ostilitate rusă", a spus Zelenski, adăugând că Ucraina a eliberat 50% din teritoriile ocupate de Rusia.

El a subliniat că soldaţii ucraineni „apără libertatea” de aproape doi ani şi „mulţumită succesului Ucrainei în apărare, alte naţiuni europene sunt ferite de agresiunea rusă, spre deosebire de situaţia din trecut”.

„Când libertatea este puternică într-o singură ţară, este puternică peste tot. Suntem fermi, indiferent ce încearcă Putin. El nu a obţinut nicio victorie", a adăugat preşedintele ucrainean.

Biden: „Vom fi alături de voi” / Ajutor separat de 200 de milioane de euro

Oprirea ajutorului american pentru Ucraina ar fi un „cadou de Crăciun” pentru Vladimir Putin, a avertizat marți președintele Joe Biden, alături de Zelenski.

„Vom fi alături de voi”, i-a spus liderul american omologului său ucrainean în timpul unei întrevederi în Biroul Oval, într-un moment în care Congresul este divizat în privința fondurilor suplimentare cerute de Casa Albă pentru Kiev.

Potrivit Sky News, la întâlnirea din Biroul Oval, președintele american Joe Biden i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că nu vrea ca acesta „să își piardă speranța” în privința deblocării de către Congresul SUA a unui ajutor militar suplimentar pentru Ucraina.

Biden a anunțat totodată un ajutor militar separat de 200 de milioane de dolari pentru Kiev.

„Fără finanţare suplimentară, ne apropiem rapid de sfârşitul capacităţii noastre de a ajuta Ucraina să răspundă la solicitările operaţionale urgente pe care le are. Putin se bazează pe faptul că Statele Unite nu vor reuşi să furnizeze ajutor Ucrainei. Trebuie, trebuie, trebuie, dovediţi-i că se înşeală”, a spus Biden, îndemnând Congresul SUA să adopte finanţarea necesară pentru a ajuta Ucraina.

Semnale pozitive

Volodimir Zelenski a declarat marți că a primit semnale „pozitive” din partea Congresului SUA în ceea ce privește adoptarea unui pachet de ajutor crucial, dar foarte dezbătut, pentru țara sa devastată de război.

„Am primit semnale, iar acestea au fost mai mult decât pozitive”, a declarat președintele ucrainean, deși a precizat că așteaptă „rezultate” concrete din pachetul de 61 de miliarde de dolari.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător extern al Kievului, dar promisiunea preşedintelui american Joe Biden de a continua să ajute financiar Ucraina întâmpină provocări serioase. Congresul nu a reuşit săptămâna trecută să adopte un pachet în valoare de peste 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Volodimir Zelenski speră ca prin vizita lui să sporească presiunea asupra Washingtonului în această privinţă.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie 2022, Congresul SUA a alocat deja peste 110 miliarde de dolari în sprijinul Kievului, însă nu a adoptat deocamdată noul pachet de asistenţă.