O înregistrare video cu Volodimir Zelenski explicând cu ani în urmă, înainte să devină președinte, blocajul din Statele Unite în ceea ce privește trimiterea de armament Ucrainei, s-a viralizat pe rețelele de socializare în contextul noii sale vizite la Washington.

Volodimir Zelenski inainte sa devina presedinte al UcraineiFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

„Decizia Statelor Unite de a trimite arme Ucrainei este 99% gata. Trebuie să recunoaștem că acesta este un progres adevărat. În urmă cu o lună era 98,9%. Ca să înțelegeți ce înseamnă acel ultim procent, voi explica cu un exemplu simplu”, glumea cinic Zelenski în 2015, la un an după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia, declanșarea războiului separatist din Donbas și în perioada în care președintele SUA era democratul Barack Obama.

„Este ca instalarea unui nou program pe calculator. La început totul merge bine și rapid și când rămâne ultimul procent se întâmplă asta”, afirmă el, înregistrarea video ilustrând apoi cum procesul de instalare trece de la a afișa că au mai rămas 5 minute, la au mai rămas 3 ani:

Președintele ucrainean, care în 2015 era unul dintre cei mai populari comedianți din Ucraina, a sosit luni în Statele Unite în speranța că îi va convinge pe congresmenii americani să treacă peste disputele politice și deblocheze noul pachet masiv de asistență militară propus de Casa Albă atât pentru Ucraina, cât și Israel.

Legiuitorii republicani din Congres au blocat săptămâna trecută acest pachet în valoare de 106 de miliarde de dolari pe care administrația democrată a președintelui Joe Biden l-a anunțat pe 20 octombrie.

Zelenski se întoarce din SUA cu o fracțiune din sprijinul pe care îl spera

Zelenski a avut marți dimineața o întâlnire în spatele ușilor închise cu senatorii americani însă semnele date după întrevedere nu par să sugereze depășirea impasului în condițiile în care în Statele Unite campania electorală este în plin avânt iar tot mai mulți congresmeni din Partidul Republican leagă aprobarea unor noi ajutoare externe de rezolvarea problemelor privind imigrația ilegală de la granița de sud a SUA.

După întâlnirea din Congresul american Zelenski a fost primit marți după-amiaza de președintele Joe Biden la Casa Albă. Trupele ucrainene „dovedesc în fiecare zi că Ucraina poate învinge” în fața Rusiei, a declarat președintele ucrainean la începutul întâlnirii cu omologul său american în Biroul Oval.

„Vom fi alături de voi”, i-a transmis liderul de la Washington, anunțând totodată un nou pachet de asistență de urgență pentru Ucraina în valoare de 200 de milioane de dolari. Acesta nu are nevoie de aprobarea Congresului încât a fost alocat din fonduri care au primit anterior unda verde.

„Fără finanţare suplimentară, ne apropiem rapid de sfârşitul capacităţii noastre de a ajuta Ucraina să răspundă la solicitările operaţionale urgente pe care le are. Putin se bazează pe faptul că Statele Unite nu vor reuşi să furnizeze ajutor Ucrainei. Trebuie, trebuie, trebuie, dovediţi-i că se înşeală”, a spus Joe Biden, îndemnând Congresul să adopte finanţarea necesară pentru a ajuta Ucraina.

Legislativul american va intra în vacanța parlamentară de sărbători peste câteva zile și deocamdată nu se întrevede vreo depășire a blocajului.

Urmărește ultimele evoluții din a 658-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.