Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa marți după-amiaza senatorilor americani într-o tentativă de ultim resort de a obține continuarea sprijinului militar pentru Kiev înainte de încheierea anului.

Volodimir ZelenskiFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vizita lui Zelenski în Statele Unite, care a început luni, vine în contextul în care Ucraina se pregătește de o nouă iarnă cu atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii sale energetice și după ce îndelung așteptata contraofensivă a Kievului a eșuat vara aceasta.

Confruntat cu un deficit bugetar tot mai mare și atacuri continue ale trupelor rusești pe frontul de est, este așteptat ca Zelenski să îi preseze pe senatorii americani să își reafirme angajamentul față de țara sa.

„Dacă există vreo persoană inspirată de problemele nerezolvate din Dealul Capitoliului, atunci este Putin și clica sa bolnavă”, a declarat Zelenski luni la o întâlnire cu oficiali militari americani într-o referință nu tocmai subtilă la faptul că republicanii din Congres au blocat săptămâna trecută adoptarea unui pachet de asistență masiv, în valoare de 106 miliarde de dolari, adresat Ucrainei și Israelului.

El se va adresa senatorilor americani marți la ora 16:00, ora României, însă întâlnirea va fi una în spatele ușilor închise.

Vizita lui Zelenski în SUA vine într-un moment delicat pentru Ucraina

Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, a declarat la rândul ei că documente redactate de serviciile de informații americane și declasificate recent arată că „Rusia crede că un impas militar pe parcursul iernii va epuiza sprijinul occiental pentru Ucraina”.

Ea a adăugat că forțele ucrainene reușesc în continuare să respingă atacurile rusești, dar că Putin continuă să le ordoneze trupelor sale să avanseze, în pofida pierderilor grele de trupe și echipamente înregistrate începând cu luna octombrie.

Vizita lui Zelenski are loc cu doar 3 zile înainte ca legislativul de la Washington să intre în vacanță parlamentară iar până acum republicanii din Camera Reprezentanților nu au dat niciun semn că au de gând să se răzgândească în privința pachetului de asistență de 106 miliarde de dolari, legând adoptarea sa de rezolvarea problemelor cu migrația ilegală de la granița de sud a SUA.

Consilierii lui Zelenski și Biden consultați de agenția Reuters cred că Putin, care a anunțat vinerea trecută că va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale pe care Rusia le va organiza la primăvară, pariază că va rezista mai mult decât Occidentul și că va repurta o victorie majoră împotriva acestuia prin înfrângerea Ucrainei.

Acest punct de vedere este împărtășit și de membrii Parlamentului European, care vor face la rândul lor un apel de ultim minut față de Congres marți.

Zelenski și Biden vor ține o conferință de presă comună mai târziu în cursul zilei de marți

Președintele Joe Biden a prezentat situația în termeni sumbri, afirmând că „istoria îi va judeca aspru pe cei care își întorc spatele la cauza libertății”.

Biden și alți oficiali de la Washington au avertizat de asemenea că trupe americane ar putea fi forțate în cele din urmă să lupte împotriva Rusiei, dacă un Putin victorios în Ucraina își va îndrepta atenția către unul din statele NATO de pe flancul de est al Alianței.

După ce se va adresa Senatului american Zelenski va fi primit pentru discuții de Biden la Casa Albă, cei doi urmând să susțină apoi o conferință de presă comună la ora 23:15, ora României.

Urmărește ultimele evoluții din a 657-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.