Președintele american Joe Biden l-a invitat pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski la o întâlnire din 12 decembrie la Casa Albă pentru a discuta despre războiul împotriva Rusiei și despre „importanța vitală” a sprijinului continuu al SUA pentru eforturile de apărare al ucrainenilor, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski și Joe Biden la reuniunea G7 din JaponiaFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Casa Albă a spus că cei doi vor discuta despre „nevoile urgente” ale Ucrainei și vine în timp ce Casa Albă încearcă să încheie un acord cu Congresul american care să ofere ajutor militar Ucrainei și Israelului.

Zelenski va ajunge luni la Washington și se va întâlni cu Biden în timpul unei vizite de lucru care va include „o serie de întâlniri și discuții”, potrivit unei postări a biroului președintelui ucrainean pe Telegram.

Subiectele cheie în timpul vizitei lui Zelenski ar include cooperarea în domeniul apărării dintre Statele Unite și Ucraina, „în special prin proiecte comune privind producția de arme și sisteme de apărare aeriană, precum și coordonarea eforturilor între țările noastre în anul viitor”, a spus biroul lui Zelenski.

Vizita lui Zelenski are loc într-un moment critic al negocierilor din Congres pentru ajutorul de urgenţă acordat Ucrainei. Congresul nu pare să fie mai aproape de un acord care să lege modificările politicii de imigrare şi de frontieră de pachetul de ajutor de urgenţă care va oferi fonduri pentru Ucraina şi Israel înainte ca parlamentarii să părăsească oraşul pentru a petrece sărbătorile, potrivit News.ro.

Întâlnirea este menită să "sublinieze angajamentul de nezdruncinat al Statelor Unite de a sprijini poporul ucrainean care se apără împotriva invaziei brutale a Rusiei", a precizat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

"În timp ce Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, liderii vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al Statelor Unite în acest moment critic", a mai spus ea.

Aceasta ar fi a doua vizită a lui Zelenski în SUA de la începutul războiului, prima fiind acum un an, în decembrie 2022.

Zelenski merge în SUA din Argentina, unde a participat la învestirea lui Javier Milei în funcția de președinte.