Casa Albă a cerut vineri Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanța planuri ambițioase pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor americane, dar nu a oferit nicio strategie pentru a obține banii de la un Congres dezorganizat, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Solicitarea de finanțare a președintelui american Joe Biden vine la câteva zile după ce acesta a vizitat Israelul și a promis solidaritate în timp ce țara bombardează Gaza în urma unui atac al militanților Hamas care a ucis 1.400 de persoane în sudul Israelului.

Prin gruparea finanțării Israelului cu Ucraina, securitatea frontierelor, asistența pentru refugiați, măsurile de contracarare a Chinei și alte priorități intens dezbătute, Biden speră că a creat un proiect de lege de cheltuieli pentru securitate națională care trebuie să treacă neapărat și care poate obține sprijin într-o Cameră a Reprezentanților marcată de incertitudine.

Camera, al cărei control a fost câștigat de republicani anul trecut, a rămas fără un lider de mai bine de două săptămâni.

Unii legislatori republicani au devenit sceptici în ceea ce privește necesitatea de a finanța războiul dintre Ucraina și Rusia și au amenințat că vor opri complet guvernul pentru a pune capăt cheltuielilor.

„Lumea ne privește și poporul american se așteaptă, pe bună dreptate, ca liderii lor să se unească și să respecte aceste priorități”, a declarat directorul de buget al lui Biden, Shalanda Young, într-o scrisoare adresată președintelui interimar al Camerei, Patrick McHenry.

„Îndemn Congresul să le abordeze ca parte a unui acord cuprinzător și bipartizan în săptămânile următoare”, a declarat ea.