Mai mulți soldați ucraineni au relatat pentru CNN că se confruntă pe front cu o nouă amenințare în condițiile în care armata rusă ar fi început în ultimele săptămâni să folosească tot mai des o armă chimică.

Soldati ucraineni pe front iarnaFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Un medic militar a declarat pentru televiziunea americană că 9 incidente separate de folosire a acestei arme de către ruși au fost înregistrate în săptămânile recente în sectorul frontului din jurul orașului Orihiv care se află în regiunea provinciei Zaporojie pe care o controlează forțele armate ucrainene.

Forțele de invazie ruse nu au reușit să ocupe acest oraș de la începerea invaziei anul trecut, însă și-au reluat bombardamentele constante aici începând cu luna octombrie.

Medicul militar ucrainean a relatat pentru CNN că un gaz caustic și inflamabil a fost aruncat din drone asupra tranșeelor ucrainene, provocând o victimă.

Soldați afectați spun că gazul este folosit pentru a cauza panică și că după ce acesta este aruncat asupra pozițiilor lor trupele rusești își reiau bombardamentele convenționale sau lansează atacuri cu drone.

Un oficial din cadrul serviciilor ucrainene de informații a declarat pentru CNN că substanța folosită de ruși este un tip de gaz CS, un gaz lacrimogen care este folosit de regulă de forțele de ordine ca mijloc de neutralizare a manifestanților violenți.

Folosirea unor astfel de gaze în teatre de război este interzisă de Convenția ONU privind Armele Chimice.

Ce spun soldații care au fost atacați cu gaz de ruși

În ultimele luni au apărut relatări sporadice potrivit cărora forțele de invazie ale Rusiei au folosit gaz pe câmpul de luptă, însă rapoartele privind utilizarea sa în jurul Orihivului sunt anormal de persistente.

Doi soldați care au supraviețuit unui astfel de atac le-au arătat corespondenților de la CNN fișe medicale care notează că au fost otrăviți.

„La început am văzut fum. Am fugit din tranșee și gazul a luat foc brusc. Tranșeele erau în flăcări. Acest gaz arde, te orbește, nu poți respira, îți coboară imediat pe gât. N-am avut nici măcar o secundă la dispoziție”, a declarat unul dintre ei.

„Tragi în piept de două ori și apoi nu mai poți respira”, a adăugat al doilea militar ucrainean.

Ambii soldați au relatat că au suferit răni, printre care și arsuri și erupții pe față, dar și în interiorul gurii și gâtului. Corespondenții CNN au confirmat că soldații încă aveau urme ale acestor răni pe față.

Relatările soldaților ucraineni adaugă încă o îngrijorare pe lista problemelor tot mai numeroase semnalate de comandanții lor, fiind așteptat ca președintele Volodimir Zelenski să țină marți o conferință de presă în contextul tensiunilor vizibile cu conducerea militară de la Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 664-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.