În cea de-a 663-a zi a războiului Rusia continuă atacurile puternice pe linia frontului de la Avdiivka, în ciuda numărului mare de victime. Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar al rușilor care se opun președintelui Vladimir Putin, a revendicat un atac transfrontalier în regiunea rusă Belgorod.

Soldați ucraineni într-un blindat de luptăFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 663, LIVETEXT:

00:34Miniștrii Apărării Suediei și Danemarcei au semnat un memorandum pentru a dona împreună Ucrainei vehicule de luptă de infanterie CV90 de fabricație suedeză, a anunțat Ministerul Apărării suedez pe 18 decembrie, relatează Kyiv Independent.

Stockholm a oferit Kievului 50 de astfel de vehicule blindate mai devreme anul acesta. De asemenea, Suedia și Ucraina au convenit în august să coopereze în producția și întreținerea vehiculelor de luptă CV90.

23:39 Misiunea diplomatică a Rusiei în Uniunea Europeană a declarat luni că noile sancțiuni impuse de UE au arătat că măsurile punitive împotriva Moscovei au eșuat.

„Economia rusă nu este „făcută bucăți”, încercările de a ne izola pe scena internațională, inclusiv platforma de la Bruxelles, au eșuat lamentabil, obiectivul de a „provoca o înfrângere strategică” nu a fost atins”, a spus misiunea într-un comunicat postat online.

Ministerul de Externe al Rusiei de la Moscova nu a emis nicio declarație, spunând doar că va exista un răspuns la aceste sancțiuni.

22:48Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană „vor reduce cu adevărat” baza economică a Rusiei pentru războiul împotriva țării sale, relatează Reuters.

UE a declarat că sancțiunile, al 12-lea set introdus de bloc, se concentrează pe o interdicție a importului de diamante de origine rusă, precum și pe interdicții suplimentare de import și export și măsuri pentru a înlătura lacune și a combate eludarea măsurilor punitive.

„Toate acestea vor ajuta cu adevărat la reducerea bzaei economice a războiului”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte. „Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri pentru a ne asigura că sancțiunile impuse de Europa funcționează la nivel global”.

22:15Finlanda a semnat luni un acord de consolidare a cooperării sale militare cu Statele Unite, la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o consolidare militară rusă în urma aderării acestei ţări scandinave la NATO, relatează AFP, potrivit News.ro.

Acest acord - care oficializează relaţii mai strânse între Washington şi Helsinki - este salutat de către ministrul finlandez al Apărării Antti Hakkanen drept ”un semn puternic al angajamentului Statelor Unite faţă de apărarea Finlandei şi întregii Europe de Nord”.

”Nu ne aşteptăm ca Statele Unite să se ocupe de apărarea Finlandei”, subliniază Antti Hakkanen.

”Însă acest acord ne îmbunătăţeşte în mod important capacitatea de a acţiona împreună în toate situaţiile”, a subliniat el la semnarea acordului la Washington, alături de secretarul de Stat american Antony Blinken.

21:23Două ședințe de judecată pentru opozantul Aleksei Navalnîi, care urmau să aibă loc luni, au fost amânate până în ianuarie, au arătat dosarele instanței, relatează Reuters.

Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul acestuia într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar din Rusia, spun că acesta nu a mai fost văzut de avocații săi din 6 decembrie.

21:17Femeile sunt „imensa revervă a Rusiei”, a declarat luni președintele Vladimir Putin, a cărui țară, care a invadat Ucraina, se confruntă cu o penurie semnificativă și exacerbată de forță de muncă prin mobilizarea pe front, relatează AFP.

Uniunea Europeană adoptă al 12-lea pachet de sancţiuni impuse Rusiei

20:59 Un atac rus asupra unei companii din Herson pe 18 decembrie a ucis un agent de securitate în vârstă de 40 de ani, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin, relatează Kyiv Independent.

„Inamicul a tras într-o întreprindere privată dintr-unul dintre cartierele rezidențiale ale orașului”, a scris guvernatorul pe Telegram.

„Din păcate, un agent de securitate în vârstă de 40 de ani a fost ucis la locul său de muncă”.

19:51Statele Unite plănuiesc un nou pachet de ajutor pentru Ucraina luna aceasta, după care Congresul va trebui să acționeze pentru a oferi asistență suplimentară, a anunțat Casa Albă luni, relatează Reuters.

„Când se va termina asta... nu vom mai avea la dispoziție autoritatea de reaprovizionare și va trebui ca Congresul să acționeze fără întârziere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby.

19:20UE a adoptat al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat Comisia Europeană, potrivit The Guardian.

Statele membre UE au aprobat acest nou pachet vineri, în marja unui summit european, însă nu a fost adoptat îm mod oficial din cauza unei rezerve a Austriei, ridicată luni.

Acest pachet se concentrează pe impunerea unor interdicții suplimentare de import și export în Rusia și combaterea eludării sancțiunilor.

Printre măsuri se numără și interzicerea importului, achiziționării sau transferului direct sau indirect de diamante, inclusiv de bijuterii, din Rusia.

19:16O expertă ONU în domeniul drepturilor omului trage luni un semnal de alarmă cu privire la ”dispariţia forţată” a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi cere Moscovei să-l elibereze ”imediat”, relatează AFP, potrivit News.ro.

Susţinători ai lui Aleksei Navalnîi, încarcerat în 2021 după ce a supravieţuit unei tentative de asasinare prin otrăcire cu noviciok, au tras un semnal la începutul lunii, când opozantul a fost văzut ultima oară.

Avocaţii opozantului nu s-au mai putut întâlni cu acesta de la 6 decembrie, iar acesta nu s-a prezentat la o audiere prevăzută vineri.

”Mă îngrijorează mult faptul că autorităţile ruse nu dezvăluie unde se află Aleksei Navalnîi şi care este starea sa de sănătate o perioadă atât de lungă, care este echivalentul unei dispariţii forţate”, denunţă Mariana Kaţarova, o raportoare specială a ONU privind situaţia drepturilor omului în Rusia.

Ea anunţă într-un comunicat că le-a transmis autorităţilor ruse îngrijorările sale.

Familia şi avocaţii lui Aleksei Navalnîi au trimis scrisori tuturor coloniilor penitenciare pentru a încerca să afle unde se găseşte opozantul Kremlinului, care ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare, anunţă Mariama Kaţatova.

18:44Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al armatei ucrainene, a emis luni cea mai puternică critică de până acum față de decizia președintelui Volodimir Zelenski de a-i demite pe șefii birourilor militare regionale

Putin și-a înscris candidatura pentru prezidențiale

18:42Rusia l-a plasat luni pe scriitorul Boris Akunin, care locuieşte în exil din 2014, pe lista personalităţilor „teroriste şi extremiste”, cel mai recent exemplu al represiunii care îi vizează pe detractorii Kremlinului. Akunin îl numise pe Putin un „dictator psihopat” în ziua în care acesta a declanșat invazia din Ucraina.

18:20Uniunea Europeană va organiza un summit extraordinar pentru a se pune de acord asupra revizuirii bugetului său multianual, inclusiv asupra fondurilor pentru Ucraina, abia de la 1 februarie, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

18:08Ministrul Apărării Rustem Umerov a prezentat întreprinderea de stat Operatorul Logistic de Stat (DOT), o nouă agenție de achiziții pentru Forțele Armate ale Ucrainei, care va fi responsabilă pentru toate achizițiile non-militare, cum ar fi alimente, combustibil sau haine, dintre care unele au devenit centrul a două scandaluri de corupție sub conducerea anterioară a Ministerului Apărării, relatează Kyiv Independent.

17:48Deși rămâne în continuare ridicată, încrederea ucrainenilor în președintele Volodimir Zelenski s-a prăbușit cu peste 20 de procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

17:40 Putin a depus documentele înscriindu-se astfel oficial drept candidat la alegerile prezidențiale din Rusia din 2024, relatează The Guardian.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat documente Comisiei Electorale Centrale a Rusiei pentru a se înscrie ca candidat la alegerile prezidențiale din 2024, relatează Associated Press.

„El le-a depus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, presei de stat ruse.

Microfoane au fost găsite și într-un birou al asistenților lui Zalujnîi

17:00Ucraina a anunţat luni că a descoperit microfoane într-un birou al asistenţilor comandantului-şef al armatelor ucrainene Valeri Zalujnîi, la o zi după descoperirea dispozitivului de ascultare din biroul șefului armatei, relatează AFP. În același timp, Zalujnîi a spus cu privire la dispozitivul găsit în biroul său că această încăpere nu mai fusese folosită de mult timp și este puțin probabil să fi înregistrat vreun secret de stat, a declarat comandantul-șef ucrainean pentru RBC Ucraina pe 18 decembrie, relatează și Kyiv Independent.

16:07Transportatorii polonezi blochează din nou de luni punctul de trecere principal de la granița cu Ucraina, la o săptămână după ce aceasta a fost ridicată, a declarat serviciul de frontieră al Ucrainei, relatează Reuters.

„Astăzi, după ora 15:00 (1300 GMT), transportatorii polonezi au început o acțiune de protest pe drumurile de acces la punctul de control Dorohusk - Yahodyn”, a transmis serviciul pe Telegram, citând informații ale serviciliu de frontieră polonez.

15:17Trupele ucrainene din prima linie se confruntă cu o penurie a proiectilelor de artilerie și au fost nevoite să își reducă acțiunile militare în unele sectoare ale frontului și se confruntă cu o problemă „foarte mare” la acest capitol, a declarat Oleksandr Tarnavskîi, generalul de brigadă ucrainean care a comandat ofensiva ce a dus la retragerea rușilor din Herson.

14:09 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat pentru marţi o conferinţă de presă de final de an, a anunţat luni biroul prezidenţial ucrainean pe site-ul său, transmit EFE și Agerpres.

Invitaţia la eveniment vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut o conferinţă de presă de sfârşit de an pe 14 decembrie.

De la începutul războiului, pentru a transmite discursuri şi informaţii, Zelenski a recurs aproape întotdeauna la înregistrări video, la mesaje pe reţelele de socializare sau la declaraţii comune cu liderii străini aflaţi în vizită în Ucraina.

Ultima conferinţă de presă majoră a preşedintelui ucrainean cu mass-media a avut loc la 24 februarie în acest an, cu ocazia marcării primului an de la declanşarea invaziei ruse asupra ţării sale.

13:36Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu amenințări militare din partea Rusiei până la sfârșitul acestui deceniu, motiv pentru care țările membre ale blocului comunitar ar trebui să își pregătească industriile de apărare pentru a fi pregătite pentru un război până atunci, susține guvernul german.

Situația de pe front nu a ajuns în impas, susține șeful armatei ucrainene

13:30Șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat luni că situația de pe front nu a ajuns în impas, conform Reuters.

Întrebat dacă el consideră că situația de pe câmpul de luptă se află într-un impas, Zalujnîi a răspuns „nu", a relatat agenția ucraineană de presă RBC.

El a refuzat să comenteze dacă Ucraina va continua operațiunile de contraofensivă în timpul iernii, din cauza caracterului sensibil al subiectului.

13:03Pe Pământ există structuri secrete care doresc să transfere puterea mondială reptilienilor, dar pentru acest lucru este nevoie să fie distrusă populația din Rusia, susțin autorii articolului „Familia rusă ca bază a statului național", un deputat rus și un general FSB, potrivit The Moscow Times.

12:49Premierul ungar Viktor Orban este un „cal troian” care sparge unitatea europeană și protejează interesele Rusiei, a declarat duminică Martin Dvorak, ministrul ceh pentru Afaceri Europene.

12:03Trupele ucrainene continuă să își mențină pozițiile pe malul stâng al regiunii Herson, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei, potrivit Ukrinform.

Potrivit acesteia, uneori au loc ciocniri între unitățile rusești, existând o competiție între ele pentru a vedea cine va fi mai eficient pe frontul din Ucraina.

„Ei au neințelegeri interne, ceea ce este foarte evident în interceptările radio și în comportamentul general pe care îl putem observa prin recunoaștere aeriană. Vedem că nu există coordonare în unitățile inamice. Dar din când în când au competiții pentru a vedea cine va fi mai eficient în zona lor de responsabilitate. În acest caz, ei concurează în ceea ce privește eficiența operațiunilor de asalt", a spus ea.

Humeniuk a dat asigurări că trupele ucrainene nu le dau nicio șansă în această privință.

Humeniuk a declarat că activitatea militarilor ucraineni pe malul stâng al regiunii Herson nu este ușoară, dar că aceștia progresează.

11:55 Grupul rus Gazprom PJSC a informat că livrările sale de gaze naturale către China au atins duminică un nou maxim istoric, pe fondul creşterii cererii.

Pușcași marini ucraineni susțin că nu au stabilit un cap de pod peste Nipru

11:15 Deși Kievul susține că trupele ucrainene au stabilit un cap de pod peste Nipru, pușcași marini ucraineni au declarat pentru The New York Times că afirmațiile sunt exagerate în timp ce militarii mor în număr mare, de multe ori chiar înainte de a ajunge pe cealaltă parte a râului.

09:53 Premierul rus Mihail Mișușin se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping în timpul unei vizite în China, în perioada 19-20 decembrie, a anunțat luni guvernul rus, informează Reuters.

Mișușin va purta discuții cu premierul chinez Li Qiang, a precizat guvernul.

09:14Rusia a pierdut 347.160 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat luni Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

În ulima zi, armata rusă a pierdut 1.090 de militari.

09:07 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat încrezător cu privire la un sprijin financiar suplimentar pentru ţara sa, după ce recent liderii statelor Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unui nou pachet de asistenţă pentru Ucraina, potrivit DPA.

Deşi UE a decis joi, la Bruxelles, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, Kievul nu renunţă la obţinerea de ajutor financiar suplimentar, conform Agerpres.

„Procesul de negociere nu va fi uşor, dar cel mai important este că am luat o decizie istorică: Ucraina va fi întotdeauna o parte a casei noastre europene comune'', a spus Zelenski duminică seară, în mesajul său cotidian adresat ucrainenilor.

Şeful statului ucrainean s-a referit la eventuala alocare a miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate de UE. „Activele statului terorist (Rusia) şi ale aliaţilor săi ar trebui să fie utilizate pentru a sprijini Ucraina în vederea protejării vieţii şi a oamenilor de teroarea rusă”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Potrivit Comisiei Europene, în UE sunt îngheţate active ruseşti estimate la 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte dintre ele fiind gestionate de compania de clearing belgiană Euroclear. Clearingul este un sistem de decontare între state prin intermediul băncilor, prin compensarea reciprocă a creanţelor şi a datoriilor, în scopul echilibrării schimburilor comerciale.

08:05 Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar al rușilor care se opun președintelui Vladimir Putin, a declarat că se află în spatele unui atac transfrontalier în regiunea rusă Belgorod.

Gruparea, desemnată drept teroristă în Rusia, a anunţat că a distrus o fortăreaţă a trupelor ruseşti în apropierea localităţii Terebreno, fără a preciza dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldaţi, şi a adăugat că a lăsat în urmă mine.

Duminică, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se confruntă cu atacuri frecvente ale forţelor ucrainene, a declarat că Terebreno se află sub tirurile forţelor armate ucrainene şi că o "bătălie" este în desfăşurare la marginea localităţii.

El a precizat că niciun civil nu a fost rănit, dar că trei case şi liniile electrice au fost avariate. Sâmbătă, el a postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că 19 sate sau ferme au fost ţinta unor bombardamente.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------