Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că armata a cerut mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni în armată, dar că o decizie finală nu a fost luată. Președintele Volodimir Zelenski a ținut marți o conferință de presă de final de an, în contextul tensiunilor vizibile cu conducerea militară de la Kiev.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Liderul ucrainean a declarat într-o conferință de presă la Kiev că înalți oficiali militari și guvernamentali urmează să discute „această problemă foarte sensibilă a mobilizării” și că apoi parlamentul o va lua în considerare.

Zelenski a spus că desfășurarea unei mobilizări la o asemenea scară ar necesita finanțare suplimentară.

  • „Am spus că voi avea nevoie de mai multe argumente pentru a susține această mișcare. Pentru că, în primul rând, este o chestiune de oameni, în al doilea rând, este o chestiune de corectitudine, este o chestiune de capacitate de apărare și este o chestiune de finanțe”.

Zelenski a spus că o finanțare suplimentară de 500 de miliarde de grivne (13,5 miliarde de dolari) ar fi necesară pentru a sprijini mobilizarea dacă decizia va fi luată.

Fostul ministru al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vara trecută că aproximativ 1 milion de oameni sunt angajați în sectorul de securitate și apărare al Ucrainei.

Despre alegerile parlamentare

  • Zelenski spune că alegerile parlamentare nu pot fi organizate în timpul războiului cu Rusia.

Zelenski, convins că SUA nu vor ”trăda” Ucraina prin retragerea finanțării

Zelenski a mai declarat că este sigur că ajutorul militar și financiar crucial al SUA va continua.

  • „Lucrăm foarte mult la acest lucru și sunt sigur că Statele Unite nu ne vor trăda”

Președintele ucrainean a declarat de asemenea că nimeni nu știe când se va termina războiul cu Rusia, dar că Ucraina ar putea câștiga mai repede dacă va rămâne rezistentă.

Blocadele transportatorilor polonezi

În ceea ce privește relațiile cu Polonia și problemele legate de blocadele transportatorilor, Zelenski mulțumește țării pentru sprijinul acordat încă de la început și speră că noul guvern polonez va ajuta la ridicarea blocadei la graniță.

El a spus „trebuie să fim deschiși la minte”, iar Ucraina a avut relații puternice cu miniștrii cabinetului polonez.

El zice că nu este vorba despre negocierea unui compromis cu Polonia, ci despre supraviețuire. El cere să i se dea posibilitatea de a-și scoate grânele din țară și spune că problema cerealelor nu ar trebui politizată.

Zelenski admite că procesul de acordare a garanțiilor de securitate cu partenerii merge mai lent decât se aștepta și respinge ideea unei apartenențe parțiale la NATO.

Despre negocierile de pace

Zelenski crede că obiectivele de război ale Rusiei nu s-au schimbat, ceea ce arată că nu doresc pacea.

El adaugă că următoarea „formulă de pace” va avea loc cu alte națiuni în Davos, Elveția.

Schimburile de prizonieri au avut loc mai lent din motive specifice din partea rusă, dar a sperat că în curând vor avea loc mai activ.

„Acest proces devine din ce în ce mai complicat, într-adevăr.”

Ucraina vrea să producă un milion de drone în 2024

Ucraina va produce un milion de drone anul viitor, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski.

Ucraina depune eforturi pentru a-și crește producția internă de arme de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Despre relația cu Zalujnîi

Zelenski insistă că are o relație de muncă cu Valeri Zalujnîi, șeful armatei ucrainene, pe fondul speculațiilor despre o ruptură între cei doi.

"De ce ar trebui să ajut pe cineva dezvoltând această temă? Am o relație de muncă cu Zalujnîi"

El a spus că nu este vorba despre relații personale, ci despre responsabilitate și strategie.

Despre o victorie împotriva Rusiei

Întrebat ce înseamnă victoria, Zelenski răspunde: „Trebuie să apăr țara în conformitate cu constituția noastră”, care include Donbas și Crimeea.

„Cu cât Rusia se va retrage mai mult, cu atât va fi mai slabă”, inclusiv pe arena internațională."

„Ucraina va reuși.”

SUA își va schimba politica față de Ucraina dacă Trump iese președinte

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea avea un „impact puternic” asupra războiului din Ucraina

  • „Dacă politica următorului președinte, oricine ar fi el, este diferită față de Ucraina, mai rece sau mai economică, atunci cred că aceste semnale vor avea un impact foarte puternic asupra cursului războiului”
  • Donald Trump are o „personalitate diferită” față de Joe Biden și, prin urmare, va conduce „o politică diferită”.
  • O posibilă scădere a ajutorului american l-ar putea influența pe cel al Uniunii Europene, care „cu siguranță va avea un impact și cu siguranță nu pozitiv pentru Ucraina”, a avertizat Zelenski

Agenţia France Presse a transmis mai devreme marţi că, după 22 de luni de la începerea unui război soldat cu numeroase pierderi omeneşti, armata ucraineană face eforturi pentru a găsi noi recruţi pentru a-i trimite pe front şi pentru a lupta contra forţelor ruse aflate din nou în ofensivă, citând un comandant ucrainean potrivit căruia unităţile "duc lipsă de personal", iar civilii ''nu sunt dornici cu adevărat să se alăture forţelor armate''.

În plus, sistemul este afectat de corupţie, ceea ce le permite unor recruţi să evite armata, preşedintele Zelenski fiind nevoit să-i destituie în vară pe toţi responsabilii regionali însărcinaţi cu recrutarea, a mai scris AFP.