Un profesor de strategie militară de la Universitatea Națională de Apărare a Suediei afirmă că unul dintre motivele pentru care ofensiva de vară a armatei ucrainene a eșuat ține de faptul că aceasta a fost supraestimată în ceea ce privește capacitatea sa de luptă, relatează ziarul finlandez Iltalehti.

Armata ucraineanaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Am crezut că sunt mai buni”, a declarat locotenent-colonelul Joakim Paasikivi cu privire la militarii ucraineni într-un interviu acordat publicației Svenska Dagbladet din țara sa.

„(Situația) pare mai sumbră”, spune el, adăugând că, în pofida tancurilor și vehiculelor de luptă primite din Occident, forțele mecanizate ale Ucrainei nu au fost pregătite suficient, ceea ce explică eșecul contraofensivei.

Profesorul de strategie militară a spus de asemenea că eșecul forțelor mecanizate ucrainene ține la rândul său de faptul că Ucraina nu are puterea de a controla spațiul aerian.

Locotenent-colonelul suedez, unul dintre cei mai citați militari în țara nordică după începerea invaziei rusești anul trecut, a admis că și el s-a înșelat în privința capacității de apărare a armatei ruse și a subliniat că liniile defensive construite de aceasta s-au dovedit a fi „foarte puternice”.

Locotenent-colonelul suedez spune că militarii iau decizii pe baza „dovezilor incerte”

Cu toate acestea, Paasikivi afirmă că nu regretă că a fost optimist cu privire la șansele de reușită ale ofensivei ucrainene.

„[Acele prognoze] erau în sfera posibilităților. Am avut mari speranțe. Întreaga mea carieră profesională a constat în a lua decizii bazate pe dovezi incerte”, afirmă ofițerul suedez.

Paasikivi spune însă acum că șansele armatei ucrainene pentru o altă ofensivă de succes sunt scăzute și că „linia sa de salvare este sprijinul țărilor occidentale”.

El a transmis de asemenea un avertisment partenerilor occidentali ai Suediei, care încă așteaptă ratificarea aderării sale la NATO de către Turcia și Ungaria.

„Dacă nu vom sprijini suficient Ucraina, ne vom asigura că noi înșine trebuie să luptăm. Noi înțelegem că situația este urgentă (...) pentru că Rusia vrea să schimbe lumea”, a spus acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 665-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.