Gigantul aerospațial european Airbus a anunțat miercuri că va construi în Spania 16 avioane Airbus C295 comandate de Ministerul spaniol al Apărării pentru o sumă totală de 1,695 miliarde de euro, potrivit AFP.

Airbus C295Foto: Francisco J. Olmo / Zuma Press / Profimedia

„Aceste avioane vor fi fabricate în întregime în Spania”, a declarat Mike Schoellhorn, CEO al diviziei de apărare și spațiu a Airbus, citat într-un comunicat de presă al grupului.

Aeronava va fi asamblată la uzinele Airbus Defense and Space din Sevilla.

Ele sunt destinate „să consolideze capacitățile de luptă antisubmarin” ale Marinei și Forțelor Aeriene, precum și capacitățile lor de supraveghere, recunoaștere, căutare și salvare.

În configurația de patrulare maritimă, C295 va fi „echipat pentru a efectua misiuni de război antisubmarin, de informații, supraveghere și recunoaștere”. De asemenea, va putea transporta arme precum torpile.

În configurația de supraveghere maritimă, aeronava va putea efectua „operațiuni maritime și terestre, cum ar fi operațiuni împotriva contrabandei, imigrației ilegale și traficului de droguri, precum și misiuni naționale și internaționale de căutare și salvare”.

Potrivit Airbus, armata spaniolă are deja o flotă de 13 Airbus C295 în configurație de transport.