​Balfie vine acasă cu trei pungi etichetate greșit. Pe una scrie „Covrigi”, pe alta scrie „Brioșe” și pe a treia – „Covrigi și brioșe”. Balfina bagă mâna în punga pe care scrie „Brioșe” și scoate o brioșă. În ce pungă trebuie să caute Balfie pentru a fi sigur că nimerește un covrig?

HotNews.roFoto: Hotnews

Galfie are pe birou două cuburi care îi arată ziua curentă. Pentru asta el le aranjează în fiecare dimineață și folosește în fiecare zi ambele cuburi pentru a arăta ziua (prima zi din lună e 01). Ce cifre sunt pe fețele cuburilor?

Îi mulțumesc lui Mihai Negrea pentru verificări. I-aș ruga pe cei care îmi trimit rezolvări prin e-mail să spună și cât de grea li se pare problema la care răspund (pe o scară de la 1 la 5). Mulțumesc. Comentariile, întrebările, propunerile, sugestiile și reclamațiile sunt așteptate la viorel.zaicu@hotnews.ro.

Rezolvări

Covrigii

În cea pe care scrie „Covrigi și brioșe”. Dat fiind că toate etichetele au fost așezate greșit, în punga pe care scrie „Brioșe” sunt covrigi și brioșe, deci în prima pungă sunt doar brioșe, iar în a treia sunt doar covrigi.

Calendarul

Există mai multe soluții, dar fiecare orbitează în jurul aceluiași truc. Mai întâi, pentru a putea reprezenta toate datele trebuie să avem cifrele 0, 1 și 2 pe ambele zaruri. (Restul cifrelor nu pot fi puse pe un singur zar, așa că avem nevoie de 0, 1 și 2 pe ambele pentru a putea reprezenta toate zilele din fiecare decadă.) Ne mai rămân șase fețe și șapte cifre (3-9), dar 9 poate fi obținut dintr-un 6 răsturnat. Prin urmare, este suficient să distribuim cele șase cifre rămase (3-8) pe cele două cuburi. De pildă, 3, 4 și 5 pe un cub (care astfel va avea înscrise pe cele șase fețe cifrele 0, 1, 2, 3, 4, 5) și 6, 7 și 8 pe celălalt (care va avea cifrele 0, 1, 2, 6, 7, 8). Astfel Galfie poate obține în fiecare zi data curentă folosind cele două cuburi.

Cititi si provocarile de logica din ultimele 10 saptamani:

Pescarii si vardistul

2016 si reteta cea noua

Melcul si musca

Ciorapii si monedele

Logicianul in vacanta

Cutia cu purici și literele

Painea prajita si mancatorii de iaurt

13 monede si niste precupeti

Cinci cercuri si doisprezece infometati

Doua usi si trei fesuri