CULTURĂ
Muzeul Literaturii Romane Iasi marcheaza Mica Unire cu o expozitie aniversara si program special de vizitare Muzeul National al Literaturii Romane Iasi organizeaza la Muzeul "Vasile Pogor" o expozitie aniversara, intitulata "24 Ianuarie 1859: Mica Unire", ce se axeaza pe receptarea lui Alexandru Ioan Cuza in perioada, dar si dupa 1859. Vizitatorii vor putea admira portrete oficiale ale Domnitorului Micii Uniri si ale Doamnei Elena Cuza, carti, pagini din presa vremii, fotografii, medalii aniversare, la care se adauga calimara de birou din marmura alba si piese de mobilier, obiecte de patrimoniu care au apartinut lui Mihail Kogalniceanu, unul dintre artizanii dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza si principal sustinator al modernizarii de dupa Mica Unire.
SoNoRo Festival in turneu european: concertul Rhapsodie Roumaine la Musikverein Institutul Cultural Roman de la Viena, Festivalul SoNoRo, Ansamblul Raro si Aegeria Artists Management e.U organizeaza sambata, 27 ianuarie, de la ora 20.00, in Glaserner Saal / Magna Auditorium din Musikverein Viena, concertul Rhapsodie Roumaine, cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Viena. Programul va fi sustinut de Razvan Popovici (viola), Diana Ketler (pian), Gilles Apap (vioara), Boris Brotsyn (vioara) si Bernhard Naoki Hedenborg (violoncel). Repertoriul serii va cuprinde compozitii de George Enescu, Bela Bartok si Gabriel Faure. Cu prilejul concertului va fi lansat in premiera mondiala CD-ul intitulat Rhapsodie Roumaine, o productie a casei de discuri Solo Musica din Munchen si un portret muzical extrem de pitoresc al Romaniei.
Pianista Elizabeth Sombart din nou la Bucuresti "Chiar daca muzica nu este un scop in sine, ea este, cred eu, o cale privilegiata, o scara de lumina care ne permite sa accedem la adevaratele valori ale vietii, acelea care il fac pe om demn de Dumnezeu", spune Elizabeth Sombart. Pianista franceza revine la Bucuresti pentru a sustine un recital miercuri 24 ianuarie, de la ora 19.00, in Sala Mare a Ateneului Roman.
Expozitia foto-documentara "Romanii si Marele Razboi" vernisata la Sacile (Italia) Miercuri, 24 ianuarie 2018, la ora 18,30, in spatiul expozitional din ex Chiesa di San Gregorio din Sacile (Italia) va avea loc inaugurarea expozitiei foto-documentare "Romanii si Marele Razboi". Expozitia, ce cuprinde circa patruzeci de panouri cu reproduceri inalt-calitative ale unor documente, fotografii, desene, planuri de operatiuni militare, stampe si schite de epoca, insotite de descrieri amanuntite in limba italiana, evoca evenimentele istorice care s-au succedat in Europa Rasariteana in perioada Marelui Razboi, subliniind contributia romanilor la operatiunile militare.
Magic National devine Magic... International, la TNB Magic National, spectacolul TNB in care actorii canta si danseaza acompaniati de Emy Dragoi, regele jazz-ului la acordeon si de formatiile lui, aspira sa devina Magic ... international, anunta institutia teatrala. Repertoriul ales de interpreti aduna, intr-o paleta stilistica ampla, culturi si limbi din toate colturile lumii. In seara de 25 ianuarie 2018, actorilor si muzicienilor ce alcatuiesc echipa Magic National li se va alatura, pentru o unica reprezentatie, solista japoneza Ato Kawara care va interpreta trei melodii.
FOTO Tiberiu Soare, protagonist in scandalul care i-a facut pe Alina Cojocaru si Johan Kobborg sa plece de la Opera Romana, este director general adjunct al Operei Nationale Dirijorul Tiberiu Soare, protagonist in conflictul din 2016 de la Opera Romania soldat cu plecarea balerinei Alina Cojocaru si a directorului artistic Johan Kobborg, este directorul general adjunct al Operei Nationale Bucuresti.
Opera de debut a lui Vlad Maistorovici, centrata pe figura lui Vlad Tepes, are premiera mondiala la Londra La finele acestei saptamani, pe 21 ianuarie, unul dintre cei mai apreciati compozitori si violonisti ai generatiei tinere de muzicieni, Vlad Maistorovici, va prezenta, in capitala britanica, fragmente din prima sa opera, intitulata "Impaled" si inspirata de piesa "A treia teapa" de Marin Sorescu. Creatia sa va fi prezentata la prestigiosul muzeu londonez Victoria & Albert, in premiera mondiala, informeaza ICR.
Experiente inedite in virtual reality, competitii de gaming si cele mai noi jocuri video la Bucharest Gaming Week, 23–28 ianuarie Bucharest Gaming Week, evenimentul care aduce impreuna pasionatii de eSports, gamerii dedicati si cei mai importanti dezvoltatori de jocuri din Romania, are loc in perioada 23 - 28 ianuarie 2018. Evenimentul organizat de ARCUB are misiunea de aduce impreuna comunitatea de gaming, producatori renumiti de dispozitive destinate gamingului si jocurile momentului.
Se redeschide sezonul de teatru german pentru copii, la Teatrul Gong din Sibiu Teatrul pentru Copii si Tineret "Gong" Sibiu prezinta joi, 25 ianuarie, de la ora 18:30, spectacolul in limba germana "Sarea-n bucate/ Honig, Zucker und Salz". Cei mici sunt invitati, de asemenea, miercuri, 31 ianuarie, de la ora 18:00, la primul atelier de creatie in limba germana din acest an: "Schatzkastchen, Salzkastchen/ Cutiuta cu comori, cutiuta cu sare".
Cele mai noi spectacole ale Nationalului din Chisinau, pe scena Teatrului National Bucuresti Turneul Teatru Romanesc la Bucuresti, Iasi si Chisinau, ajuns la cea de-a 5-a editie, continua si in acest an. Pentru inceput, Teatrul National "Mihai Eminescu" din Chisinau vine cu doua din cele mai recente premiere ale teatrului, una dintre acestea, Balamucul vesel va avea 3 premiere consecutive, la Chisinau (20 ianuarie), la Iasi (24 ianuarie) si la Bucuresti (28 ianuarie). Primul spectacol pe care-l puteti vedea la Teatrul National din Bucuresti, pe 27 ianuarie 2018, de la ora 19.00, la Sala Studio, este  STEAUA FARA NUME de Mihail Sebastian, regia Alexandru Cozub, scenografia Iurie Matei.
Carta Diversitatii din Romania isi asteapta semnatarii Documentul, considerat de catre Platforma Europeana a Diversitatii unul dintre cele mai eficiente instrumente de recunostere si valorizare a diversitatii si egalitatii de sanse, stabileste o serie de principii generale, asumate voluntar de catre semnatari, cu scopul de a promova diversitatea, non-discriminarea, incluziunea si egalitatea de sanse la locul de munca.
Filosoful si eseistul Mihai Sora invitatul Conferintelor Teatrului National, duminica 21 ianuarie Prima conferinta din noul an de la TNB va fi sustinuta de filosoful si eseistul Mihai Sora, duminica 21 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Studio a Teatrului National Bucuresti. De-a lungul timpului, dl. Sora a mai sustinut doua conferinte la TNB, dar de data aceasta, la incredibila varsta de 101 ani, a optat pentru o intalnire inedita cu publicul Nationalului bucurestean. Conferinta va incepe cu proiectia, in premiera, a unui film, un portret-documentar cu o durata de 45 minute, urmata de un dialog cu publicul.
Aurel Pantea, laureat al Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia pe 2017 Aurel Pantea este laureatul Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia pe 2017, care a fost acordat luni, la Botosani. Alaturi de trofeu si premiul in bani, Aurel Pantea a primit si titlul de cetatean de onoare al municipiului Botosani. Poetul Aurel Pantea a fost nominalizat la premiul 'Eminescu' alaturi de poetii poetii Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Nora Iuga, Ioan Moldovan, Marta Petreu si Liviu Ioan Stoiciu.
Concurs de dramaturgie pentru adolescenți, ediția a IV-a Teatrul EXCELSIOR organizeaza in perioada ianuarie - iunie 2018 cea de-a patra editie a Concursului de Dramaturgie NEW DRAMA, dedicat adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani. Adolescentii sunt invitati sa scrie o piesa intr-un act si sa o trimita online, pe adresa secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro, impreuna cu o scrisoare de motivatie prin care sa explice de ce isi doresc sa participe la concurs.
Laureatii Galei Tinerilor Scriitori 2018 Luni, 15 ianuarie 2018, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare ¬Carol I¬ din Bucuresti, a avut loc GALA TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2017. Juriul Galei, format din trei tineri critici literari (laureati ai editiilor 2012, 2014 si 2015): Bianca Burta-Cernat, Andreea Rasuceanu si Cosmin Borza a desemnat laureatii acestei editii: Cosmina Morosan, Tudor Ganea, Adriana Stan, Vlad Dragoi si Dan Coman.
Lansare de carte: "Pui de cotoroanta" de Margaret Atwood, o poveste contemporana despre razbunare si a doua sansa in viata Lansarea romanului Pui de cotoroanta de Margaret Atwood, al patrulea volum al Proiectului Hogarth Shakespeare, interpretarea in cheie moderna a Furtunii de William Shakespeare va avea loc miercuri, 17 ianuarie, ora 19.00 la Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38). Reluand temele piesei shakesperiene despre razbunare si o a doua sansa in viata, marea scriitoare Margret Atwood ne poarta intr-o calatorie interactiva, dominata de iluzii, plina de surprize si miracole coplesitoare. La eveniment vor vorbi prof.univ.dr. George Volceanov, traducatorul romanului si prof.univ.dr. Angelo Mitchievici, scriitor si critic literar. Invitatul special al evenimentului, actrita Oana Pellea va citi un fragment din roman.
Castigatorii concursului Drumul spre celebritate, in concert la Sala Radio Miercuri, 17 ianuarie, incepand cu ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va fi prezenta pe scena Salii Radio, intr-un concert in care vor evolua tineri instrumentisti romani de talent, castigatori ai ultimelor doua editii ale concursului Drumul spre celebritate. Sub bagheta dirijorului Stefan Novak, veti putea audia Concertul nr. 23 in la major pentru pian si orchestra si Concertul nr. 5 in la major pentru vioara si orchestra, ambele de Mozart, si Variatiuni pe o tema Rococo pentru violoncel si orchestra, op. 33, de P. I. Ceaikovski.
Lansare eveniment: Francis Bacon - Sylva Sylvarum sau O istorie naturala in zece centurii, volumul care a marcat inceputul stiintei moderne Editura Humanitas si Institute for Research in the Humanities - department in cadrul Institutului de Cercetari al Universitatii din Bucuresti va invita joi, 18 ianuarie, ora 18.30, in Libraria Humanitas de la Cismigiu, la o discutie despre noua traducere a cartii cu care a inceput cariera publica a stiintei moderne, Sylva Sylvarum sau O istorie naturala in zece centurii de Francis Bacon. Publicat recent de Editura Humanitas, volumul este reprezentativ pentru teoria baconiana a comunicarii cunoasterii si o parte importanta a marelui proiect de reforma a filozofiei naturale.
Dan Coman, castigatorul Premiului Cartea de Poezie a anului 2017 Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2017 celebreaza cea de-a opta editie a Zilei Culturii Nationale, luni, 15 ianuarie 2018, ora 16.00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucuresti. Juriul Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2017 a facut luni 8 ianuarie 2018 anuntul public al castigatorului celei mai bune carti de poezie a anului trecut: Insectarul Coman de Dan Coman, Editura Charmides. Castigatorii premiilor Tanarul Poet al anului 2017, Tanarul Prozator al anului 2017 si anarul Critic literar al anului 2017 vor fi anuntati in cadrul Galei.
Centenarul Marii Uniri: Pe urmele lui Eminescu - reuniune culturala la Berlin Luni, 15 ianuarie a.c., in cadrul manifestarilor dedicate celebrarii a unui veac de modernitate a statului roman, va avea loc la Berlin o reuniune culturala de referinta, dedicata personalitatii lui Mihai Eminescu. Ambasadorul Emil Hurezeanu deschide cu acest eveniment cultural seria de actiuni culturale ale acestui an din capitala Germaniei, prezentand in fata publicului german si a membrilor diasporei romane, personalitatea multivalenta a lui Mihai Eminescu. Conferinta despre Eminescu sustinuta de Academicianul Eugen Simion va fi urmata de recitalul Dor de Eminescu sustinut de actorul Ion Caramitru si muzicianul Aurelian Octav Popa.Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri