O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de soldații ucraineni arată un atac al acestora folosind două echipamente militare primite din Statele Unite.

Atac cu un sistem Javelin de pe un HumveeFoto: Captura video

Filmarea arată cum soldații Kievului folosesc un sistem antitanc Javelin pentru a lansa un atac asupra unei blindate rusești. Deși aceasta se află la o distanță considerabilă de militarii ucraineni, în înregistrare poate fi observat începând de la secunda 0:09 cum o coloană de fum se ridică deasupra vehiculului armatei ruse.

Una dintre vedetele forțelor armate ucrainene în primele stadii ale războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, alături de dronele Bayraktar TB2 cumpărate din Turcia, sistemele Javelin au avut un rol crucial în oprirea coloanelor blindate rusești ce avansau înspre Kiev și alte mari orașe ucrainene.

Soldații ucraineni au efectuat pentru prima dată trageri cu sistemele antitanc Javelin în luna decembrie a anului trecut, ele fiind furnizate Kievului încă din timpul mandatului fostului președinte american Donald Trump.

Ucraina a ezitat însă să își instruiască trupele în folosirea armelor din cauza temerilor că acest lucru ar putea fi considerat o provocare de către Rusia. Aceste îngrijorări s-au disipat însă la finele anului trecut după ce președintele Vladimir Putin a ordonat în octombrie o nouă masare ascunsă a trupelor rusești la granița cu țara vecină.

Armata ucraineană a exploatat la maxim Humvee-urile primite din SUA

Statele Unite au furnizat forțelor armate ucrainene și faimoasele sale vehicule Humvee ca parte a unuia dintre primele pachete de asistență militară pe care președintele Joe Biden le-a anunțat. Deși numărul exact al Humvee-urilor americane ajunse în Ucraina nu este cunoscut, se crede că el se ridică la câteva sute de vehicule.

Administrația de la Washington a inclus vehicule Humvee și în pachetul de asistență militară pregătit la jumătatea acestei luni, după atacurile masive cu rachete lansate de ruși împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene importante pe 10 octombrie.

Mai multe înregistrări video apărute pe rețelele de socializare mai devreme în cursul lunii au arătat cum soldații ucraineni au folosit Humvee-urile de fabricație americană în timpul luptelor din regiunea Herson, unde au reușit în sfârșit să spargă o parte a frontului rusesc după bătălii intense de uzură.

Deși Humvee-urile sunt în esență vehicule militare 4x4 care pot îndeplini rolul de mașini blindate, înregistrările au surprins curajul nebunesc al militarilor ucraineni care le-au folosit în toiul luptelor, avansând printre focurile de artilerie ale armatei ruse.

O altă înregistrare video spectaculoasă din luna septembrie a surprins de asemenea cum o unitate ucraineană cu vehicule Humvee ia cu asalt o poziție a armatei ruse, înregistrarea fiind filmată din perspectiva soldatului ucrainean care trage cu mitraliera aflată la bordul unui Humvee.

Deși locul în care aceste imagini au fost filmate nu este clar, ele provin cel mai probabil din timpul atacului care a dus la prăbușirea frontului rusesc din regiunea Harkov aflată în nord-estul Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 247-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.