Zeci de mii manifestanți au ieșit în stradă joi seară în Georgia pentru a protesta din nou împotriva controversatului proiect de lege privind „influența străină”, adoptat în a doua lectură de Parlamentul georgian, deși criticat de Statele Unite și Uniunea Europeană, relatează AFP și Reuters.

confruntari intre politie si protestatari in apropierea Parlamentului Georgiei pe 2 maiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Spre deosebire de zilele anterioare, mitingul are loc joi în două locuri diferite: în fața Parlamentului, un loc tradițional pentru demonstrații, și în Piața Eroilor, unde se află un monument în memoria soldaților georgieni morți în luptă.

Mii de protestatari au blocat joi o intersecție cheie din Tbilisi, Piața Eroilor, un nod central al traficului între cartierele orașului.

Poliția a început să aresteze protestatari

Polițiștii au arestat deja câțiva dintre protestatarii care au blocat drumul care duce spre Piață și au folosit spray paralizant, într-o mișcare care pare la indigo cu zilele precedente. În semn de solidaritate cu cei arestați, manifestanții din fața Parlamentului au mărșăluit spre Piața Eroilor.

Protestatarii au scandat „Nu Rusiei!” și purtau pancarte cu chipurile deputaților din partidul de guvernământ Visul Georgian, pe care îi numesc „trădători”.

„Suntem împreună pentru a le arăta maerionetelor Kremlinului că nu vom accepta un guvern care merge împotriva voinței poporului georgian”, a declarat pentru AFP unul dintre manifestanți, Guiorgui Loladze, în vârstă de 27 de ani, originar din Kutaisi, al treilea oraș ca mărime în Georgia.

Parlamentul Georgiei a aprobat miercuri în a doua lectură un proiect de lege privind „agenții străini”, care a fost criticat ca fiind inspirat de Kremlin.

Proiectul de lege, care ar impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți de influență străină, a declanșat o criză politică în țara Caucazului de Sud.

Această țară caucaziană a fost afectată de proteste antiguvernamentale din 9 aprilie, după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a reintrodus acest text văzut ca un obstacol în calea aspirațiilor țării de a adera la UE.

În zilele precedente, zeci de mii de manifestanți s-au adunat deja în fața Parlamentului pentru a protesta. Marți, poliția a împrăștiat mulțimea cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc și a reținut aproape 60 de persoane.

Miercuri, Uniunea Europeană a condamnat „violența” poliției și a cerut Georgiei „să mențină cursul” către UE.

În decembrie, UE a acordat Georgiei statutul de candidat oficial, dar a spus că Tbilisi ar trebui să efectueze reforme în sistemele sale judiciare și electorale, să sporească libertatea presei și să limiteze puterea oligarhilor înainte de lansarea oficială a negocierilor.