"Majoritatea USL a peticit, ieri, nedreptatea facuta de Ecaterina Andronescu invatatorilor si educatorilor din Romania pe care Guvernul Ponta ii voia pe toti cu facultate in 6 ani de zile. Astfel, ei au eliminat complet conceptul de educatie continua aplicabil cadrelor didactice din invatamantul primar si gradinite", sustine Raluca Turcan printr-un comunicat de presa. Potrivit deputatului PDL, care este secretar al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, "pentru 16.000 de educatori si invatatori, USL a blocat perfectionarea continua si cresterea salariilor".

"PDL considera ca eroarea eliminarii educatiei continue pentru cadrele didactice trebuie corectata urgent la votul din plenul Parlamentului", declara Raluca Turcan. Aceasta este de parere ca "majoritatea USL a distrus si ideea de educatie obligatorie de 10 clase! Ei au mutat din nou clasa a IX-la liceu. Intentia clara a legii educatiei a fost de a ridica nivelul de educatie al romanilor si de a facilita accesul tuturor la scolarizare, asa cum se intampla in intreaga Uniune Europeana. PDL solicita USL si ministrului educatiei sa repare aceasta prevedere antireforma in plenul parlamentului."

In comunicatul deputatului democrat-liberal se arata ca "deputatii USL din comisia de invatamant au dat unda verde politizarii invatamantului. Ei au votat, in ordonanta de urgenta pe persoana fizica data in ultimele zile de mandat de fostul ministru Ecaterina Andronescu, pentru eliminarea incompatibilitatilor prevazute pentru rectori. Acest lucru inseamna ca doamna Andronescu si-a atins obiectivul - desi este parlamentar USL si vicepresedinte al PSD, poate acum conduce si Universitatea Politehnica".

Amintim ca Ministerul Educatiei a depus ieri, marti 26 februarie, la Comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor o serie de amendamente la ordonanta de urgenta 92/2012 care modifica Legea Educatiei Nationale. Amendamentele au fost aprobate de membrii Comisiei pentru invatamant si urmeaza sa fie supuse votului Camerei Deputatilor si Senatului.

Modificarile privesc revenirea clasei a IX-a la liceu, reintroducerea pozitiilor de educator si invatator cu studii medii si eliminarea probei transdisciplinare din cadrul examenului pe care elevii urma sa il sustina la finalul gimnaziului incepand cu anul 2016.

Referitor la cea de-a doua propunere, Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat in urma cu o zi: "prin Legea 1/2011 pozitiile de educator si invatator erau scoase. Ceea ce facem noi este sa reintroducem aceste pozitii in conditiile in care liceele pedagogice fac parte din arhitectura invatamantului romanesc. Ar fi un nonsens sa renuntam la ele. Am propus sa fie abrogat articolul care obliga ministerul sa concedieze peste noapte 16.000 de cadre didactice".

Background -Ultima bomba cu efect intarziat lasata de Ecaterina Andronescu in educatie: Invatatorii si educatorii sunt obligati sa faca facultatea in urmatorii 6 ani daca vor sa isi pastreze postul

In luna decembrie 2012, Guvernul Ponta 1 a dat Ordonanta de urgenta (OUG) 92/2012 prin care a modificat Legea 1/2011 (Legea Educatiei Nationale) si care stipuleaza, la Articolul VI, ca "Educatorii si invatatorii incadrati in sistemul national de invatamant au dreptul sa isi continue activitatea in functiile didactice din invatamantul prescolar, respectiv invatamantul primar pe care le ocupa, cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult 6 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."

In Legea 1/2011 se stipuleaza la articolul 248 ca pentru a ocupa o functie didactica este necesara "absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului", insa educatorii si invatatorii care sunt deja incadrati intr-o functie nu sunt obligati sa faca o facultate. Acestia din urma, pe baza unor criterii, pot solicita echivalarea studiilor si a experientei profesionale.

Legea educatiei permite echivalarea studiilor, insa procedura s-a blocat la minister. In cazul cadrelor didactice deja in sistem, legea permitea recunoasterea experientei, studiilor si rezultatelor si echivalarea lor, fara a mai obliga cadrele didactice sa faca o facultate. Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat pentru HotNews.ro ca in prezent la Ministerul Educatiei "sunt 22.000 de dosare depuse la echivalare".

Pe 22 ianuarie 2013, Ministerul Educatiei publica pe site-ul institutiei textul unui acord incheiat cu sindicatele prin care amana cresterea salariilor celor 22.000 de educatori si invatatori si anunta ca va fi prelungit calendarul de echivalare a studiilor.

Citeste si: