Ministerul Educatiei a incheiat un acord cu sindicatele prin care amana din nou cresterea salariilor a 22.000 de educatori si invatatori. Calendarul de echivalare a studiilor va fi prelungit

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 22 ianuarie 2013, 0:32 Actualitate | Esenţial


 documente
(22 Ian 2013) PDF, 85KB
Calendarul activitatilor necesare pentru echivalarea studiilor educatorilor si invatatorilor va fi prelungit. Acesta este unul dintre cele patru puncte asupra carora Ministerul Educatiei si sindicatele din preuniversitar au semnat un Acord, remis HotNews.ro in noaptea de luni spre marti. Un alt obiectiv comun sindicate-minister: in aceasta sesiune parlamentara se va sustine mentinerea, in Legea Educatiei, a functiilor didactice de educator si invatator pentru cei care se afla in prezent in sistem, fara alte conditionalitati. Acordul nu spune insa nimic despre ordinul care se afla pe masa ministrului spre semnare din noiembrie anul trecut si prin care circa 22.000 de invatatori si educatori asteapta sa le fie echivalate competentele si sa devina profesori in invatamantul primar si prescolar, ceea ce le-ar aduce o crestere semnificativa de salariu.

Ministerul Educatiei a anuntat luni seara, 21 ianuarie 2013, printr-un comunicat remis HotNews.ro ca Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, si presedintii celor trei federatii sindicale din invatamantul preuniversitar, Marius Nistor (Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret"), Simion Hancescu (Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant) si Constantin Ciosu (Federatia Educatiei Nationale) "au semnat un Acord prin care au agreat o serie de masuri si directii de actiune comune".

Documentul are drept obiectiv clarificarea situatiei cadrelor didactice care ocupa functiile de educator/educatoare, invatator/invatatoare, se arata in comunicat.

Acord MEN-Sindicate by
Textul integral al Acordului incheiat pe 21.01.2013

"ACORD asupra pozitiei comune a Ministerului Educatiei Nationale si a federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar referitoare la prevederile Legii nr. 1/2011 si ale OUG nr. 92/2012, privind statutul functiilor didactice de invatator/invatatoare si educator/educatoare.

Prevederile art. 247 din Legea nr. 1, intrata in vigoare in luna februarie 2011, scoteau in afara legii functiile didactice de educator/educatoare si invatator/invatatoare. Astfel, se anula o traditie de un secol a invatamantului romanesc, fiind unanim recunoscut faptul ca scoala normala si, mai tarziu, liceul pedagogic au format dascali de mare valoare, o categorie profesionala deosebit de importanta in comunitate. Ca urrnare a art. 247 din legea mai sus mentionata, 39.730 de invatatori/invatatoare si educatori/educatoare nu se mai regaseau intre functiile didactice prevazute de lege si, mai mult, prin aplicarea ad litteram a prevederilor in vigoare, acestia se aflau in situatia de a nu mai putea fi mentinuti in sistem.

In acelasi timp, continutul art. 248, alin. (3), din Legea nr. 1/2011 creeaza confuzie intre notiunile de competente profesionale dobandite formal, informal sau nonformal si studii de specialitate, specifice invatamantului superior. De asemenea, alin. (3) este in contradictie cu alin. (1) si alin. (2) ale aceluiasi articol, care prevad conditiile minime necesare pentru ocuparea unei functii didactice.

Aplicarea ad litteram a Ordinului ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului (OMECTS) nr. 5484/2011 care aproba Metodologia privind recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor in vederea ocuparii functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor - antrenor in cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor ar fi determinat concedierea unui numar de 16.656 cadre didactice - educatori/educatoare, invatatori/invatatoare -, deoarece acestia nu ar mai fi indeplinit conditiile prevazute de lege pentru ocuparea acestor posturi. Aceasta situatie, creata la mijlocul anului scolar, ar fi lasat sute de mii de copii fara dascali la clasa.

Prin Ordonanta de urgenta (OUG) nr. 92/2012, se reintroduc functiile didactice de educatori/educatoare si invatatori/invatatoare, reparand astfel o discriminare produsa de Legea nr. 1/2011 si evitand crearea dezordinii in sistemul de invatamant.

In aceste conditii, avand in vedere interesul comun pentru consolidarea statutului personalului didactic si pentru incurajarea unui invatamant performant, atat Ministerul Educatiei Nationale, cat si federatiile sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar agreeaza urmatoarele puncte de vedere si directii de actiune:

1. In sesiunea parlamentara in curs, se va sustine mentinerea, in Legea nr. 1/2011, a functiilor didactice de educator/educatoare si invatator/invatatoare, pentru cei care se afla in prezent in sistem, fara alte conditionalitati. De asemenea, se va solicita Parlamentului Romaniei sa revizuiasca art. 248 al Legii 1/2011, astfel incat acesta sa reglementeze situatia tuturor cadrelor didactice aflate sub incidenta prevederilor acestui articol.

2. Se va modifica si completa Anexa 2 a OMECTS nr. 6563 /2011 privind aprobarea Calendarului activitatilor prevazute in Metodologia privind recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor in vederea ocuparii functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor-antrenor in cluburile sportive scolare, aprobata prin OMECTS nr. 5484/2011, sesiunea 2012, prin prelungirea termenelor prevazute.

3. Ministerul Educatiei Nationale si federatiile sindicale vor identifica mecanisme si solutii de formare initiala si de dezvoltare profesionala, care sa vina in sprijinul celor care doresc sa-si completeze studiile in invatamantul superior, si vor initia proiecte ce se pot finanta din fonduri europene, pentru atingerea acestor obiective.

4. Ministerul Educatiei Nationale si federatiile sindicale au constatat ca in Legea educatiei nationale nr. 1/2011 sunt norme contradictorii, inaplicabile, discriminatorii si prevederi care creeaza o perturbare majora a sistemului educational. In acest context, partile semnatare se angajeaza sa conlucreze in sustinerea demersurilor de modificare a Legii nr. 1/2011, in Parlament, astfel incat norma legislativa sa fie predictibila si sa creeze auspiciile pentru ca sistemul de invatamant sa revina la o stare de normalitate".

Ultima bomba cu efect intarziat lasata de Ecaterina Andronescu in educatie: Invatatorii si educatorii sunt obligati sa faca facultatea in urmatorii 6 ani daca vor sa isi pastreze postul

Amintim ca in luna decembrie 2012, Guvernul Ponta 1 a dat Ordonanta de urgenta (OUG) 92/2012 prin care a modificat Legea 1/2011 (Legea Educatiei Nationale) si care stipuleaza, la Articolul VI, ca "Educatorii si invatatorii incadrati in sistemul national de invatamant au dreptul sa isi continue activitatea in functiile didactice din invatamantul prescolar, respectiv invatamantul primar pe care le ocupa, cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult 6 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."

In Legea 1/2011 se stipuleaza la articolul 248 ca pentru a ocupa o functie didactica este necesara "absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului", insa educatorii si invatatorii care sunt deja incadrati intr-o functie nu sunt obligati sa faca o facultate. Acestia din urma, pe baza unor criterii, pot solicita echivalarea studiilor si a experientei profesionale.

Legea educatiei permite echivalarea studiilor, insa procedura s-a blocat la minister. In cazul cadrelor didactice deja in sistem, legea permitea recunoasterea experientei, studiilor si rezultatelor si echivalarea lor, fara a mai obliga cadrele didactice sa faca o facultate. Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat pentru HotNews.ro ca in prezent la Ministerul Educatiei "sunt 22.000 de dosare depuse la echivalare".

Daniel Funeriu: Nicio lege nu poate retroactiva. Legea salarizarii prevede functiile de educator si invatator, iar in cei doi ani de la intrarea in vigoare a legii educatiei niciun cadru didactic aflat in aceasta situatie nu a avut de suferit

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei care a promovat Legea Educatiei Nationale, a raspuns printr-un comunicat acuzatiilor formulate de Ecaterina Andronescu si Victor Ponta.

Citeste un fragment din replica lui Funeriu:

"Andronescu: 'Intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011 a adus modificari importante pentru dezbaterea in cauza, astfel:
- a desfiintat functiile de educator din invatamantul prescolar si de invatator din invatamantul primar, astfel incat la art. 247 lit.b si lit.c din aceasta lege sunt prevazute pentru invatamantul preuniversitar, la nivelul prescolar si primar functiile de: profesor pentru invatamant prescolar si profesor pentru invatamant primar;'
Minciuna: nicio lege nu poate retroactiva. Mai mult, legea salarizarii din invatamant prevede functiile de educator/educatoare si invatator/invatatoare. De altfel, in cei doi ani de la intrarea in vigoare a legii educatiei niciun cadru didactic aflat in aceasta situatie nu a avut de suferit. Presupunand prin absurd ca aceasta problema ar exista si ca interesul ordonantei ar fi fost sa ii ajute pe invatatori, ordonanta ar fi trebuit sa prevada ca functiile de invatator se pastreaza fara conditia ca cei aflati deja in sistem sa mearga la o universitate.
Concluzie: scopul ordonantei a fost sa-i constranga pe invatatori si educatori sa cotizeze la fabricile de diplome. Miza financiara: 66 milioane de Euro pentru fabricile de diplome ((22 000 de studenti x 3 ani x 1000 euro/an (taxe de scolarizare, transport, cazare, carti)). Pana si sindicatele afiliate PSD au afirmat acest lucru."


Citeste mai multe pe aceasta tema:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12480 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  USL si sindicatele vor distruge legea Funeriu (Marţi, 22 ianuarie 2013, 0:50)

  Gryphus [utilizator]

  sub masca unor mici modificari sindicalistii din invatamant impreuna cu socialistii din guvern vor face face praf legea Funeriu.

  "norme contradictorii, inaplicabile, discriminatorii si prevederi care creeaza o perturbare majora a sistemului educational. "

  CARE SUNT ACELE NORME?
  faptul ca profesorii nu mai sunt obligati sa plateasca cotizatia pt sindicat e una din normale reclamate de USL?
  • +2 (2 voturi)    
   sindicalistii reprezinta USL (Marţi, 22 ianuarie 2013, 10:51)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   eu n-am mai vazut pana acum sindicate care sa fie de acord sa NU creasca salariile celor pe care cica ii reprezinta.
  • +2 (2 voturi)    
   USL si .... (Marţi, 22 ianuarie 2013, 11:02)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   ....."sindicatele reprezentative" au o mare durere in cret de legea lui Funeriu dar o durere si mai mare, in motul de la basca, pentru cei 22000 de invatatori si educatori carora li se vor mari salariile cu "ciuciu"% dar care vor suporta toate scumpirile din actualul salariu.
   Acestea au fost promisiunile USL pentru care au fost votati de majoritatea celor vizati ???
   Desigur nu dar acum, dupa ce au fost alesi, nici nu mai conteaza pentru ca in sistemul politic parlamentar poti minti cu nerusinare, caci oricum, nimeni dintre politicieni nu poate fi tras la raspundere.
   Mai trista este slugarnicia sindicala.
 • +3 (3 voturi)    
  Au "uitat" de absolventii facultatilor de 3 ani ! (Marţi, 22 ianuarie 2013, 8:51)

  hahahaha [utilizator]

  Iar au uitat de echivalarea studiilor cu ciclul Bologna pentru absolventii facultatilor de 3 ani specializarile chimie-fizica, matematica-fizica, istorie-geografie, limba romana-limba straina, geografie-limba straina, etc.
  Si pentru ei calendarul de echivalare a fost depasit cu mult- era noiembrie 2012.
  Acesti absolventi au parcurs mai multe cursuri decat la ciclul Bologna si au avut in orar mai multe ore. Se incearca trimiterea lor la "completari de studii " asa cum legiferasera PSD-ul in urma cu 11-12 ani astfel incat pentru o echivalare , acesti absolventi studiau 3 ani facultate +1 an diferente +3 ani completarea =3 ani Bologna
  Aceste completari nu se vor putea face decat pe la ID-urile facultatilor private , pentru ca acesti profesori lucreaza la distanta de centrele universitarea , iar la stat nu sunt forme de invatamant ID cu exceptia Universitatii de la Cluj.
 • +4 (4 voturi)    
  Am si eu o intrebare pentru invatatoare: (Marţi, 22 ianuarie 2013, 9:17)

  abisala [utilizator]

  De ce mai platiti cotizatie la sindicat?
 • +2 (2 voturi)    
  cum nu spune ?! (Marţi, 22 ianuarie 2013, 11:13)

  nash pandelica [utilizator]

  pai zice clar si raspicat ca, cei 22 de mii de educatori si invatatori, votanti usl, pot sa'si ia ramas bun de la marirea asteptata.
  adica, au muncit degeaba.
  prin pastrarea in lege, a functiilor de educatror si invatator, va exista baza legala mentinerii salarizarii ca educatori si invatatori, nu ca profesori echivalti, cum li s'a promis si pentru care au muncit.

  miscare usl'amica.
  cine va mai face ca ei, ca ei va pati !
  votati usl'amul !
  votati abramburica, nicolaescu, dragne si ponta !
  spre socialismul cu fatza umana !

  va veni si timpul proorocirii lui ilici, va aparea si despotul intelept/luminat.
  cin' sa fie, cin' sa fie !
  ramane ca varanu' sa decida !

  romani, sa traiti bine, mai draga !
  adica, mai dragi tovarasi !
 • +2 (2 voturi)    
  !!! (Marţi, 22 ianuarie 2013, 11:15)

  cristiian [utilizator]

  Asteptam CARACALISTA care este pe statele de plata a grupului Intact Antena 3 sa iasa cu declaratii de presa referitoare la programul de greva foamei pe anul 2013 2014
 • +1 (1 vot)    
  criterii (Marţi, 22 ianuarie 2013, 12:58)

  liviusmaximus [utilizator]

  deci, n-avem criteriile de echivalare ca funeriu a plecat cu ele ? nu a fost posibil in 10 luni ca noul ministru sa faca propuneri ? suuuper.
 • 0 (0 voturi)    
  Fiecare cu legea lui! (Marţi, 22 ianuarie 2013, 17:08)

  spirit1313 [utilizator]

  De fiecare data cand se schimba puterea,se incearca si schimbarea legilor-bineinteles pentru interesele lor.
  Ar fi fost mult mai simplu sa se fi mers in continuare cu echivalarea COMPETENTELOR(asa scrie in lege)si sa se fi dat o Ordonanta prin care sa se precizeze clar:PLATA SE FACE IN FUNCTIE DE STUDII.
  Adica: esti prof.inv. primar studii M_ai salariul X;esti prof.inv. primar cu studii S_ai salariul Y.Punct.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by