Ordonanta de urgenta 92/2012 data de fostul ministru Ecaterina Andronescu in care se arata ca educatorii si invatatorii trebuie sa absolve studii de licenta in urmatorii 6 ani pentru a-si continua activitatea in functiile didactice pe care le ocupa in sistemul de invatamant a starnit controverse si dezbateri in spatiul public, mai multe voci acuzand ca masura data de Andronescu e in interesul facultatilor particulare, cunoscute pentru usurinta cu care acorda diplomele de licenta. De altfel, nu e prima oara cand Ecaterina Andronescu a fost acuzata ca a facut jocul "fabricilor de diplome". In ultimii doi ani Andronescu a fost in spatele si altor modificari intens criticate si dezbatute cum ar fi "bacalaureatul profesional" si "intrarea la facultate fara BAC".

HotNews.ro a scris luni ca, potrivit unei ordonante de urgenta (OUG) aparuta in Monitorul Oficial in decembrie 2012, in ultimele zile ale Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educatiei, toti educatorii si invatatorii din Romania trebuie sa absolve studii de licenta in urmatorii 6 ani pentru a-si continua activitatea in functiile didactice pe care le ocupa in sistemul de invatamant.

Textul OUG 92/2012 spune la Articolul VI ca "Educatorii si invatatorii incadrati in sistemul national de invatamant au dreptul sa isi continue activitatea in functiile didactice din invatamantul prescolar, respectiv invatamantul primar pe care le ocupa, cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult 6 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."

Modificarea a starnit controverse in sistem, liderul sindicatului FSLI, Simion Hancescu declarand pentru HotNews.ro ca "legea ar trebui modificata" si ca: "Parerea mea este ca masura asta este doar ca sa dam banii unora la facultati particulare. Un profesor care a facut Liceul Pedagogic si are 30 de ani vechime, este un meserias. Nu-l schimba acum o hartie dupa 2-3 ani la facultate. Facultatea acum ar insemna doar o hartie in plus. Trebuie gasita o formula ca cei care sunt in prag de pensie sa nu trebuiasca sa mai faca facultate si sa ia licenta pentru cativa ani. E clar ca legea trebuie modificata".

In replica, fostul ministru Ecaterina Andronescu sustine ca cei care sunt educatori si invatatori nu sunt conditionati de finalizarea cursurilor unei facultati in urmatorii 6 ani pentru a-si pastra locurile de munca de la catedre, insa ca atunci cand OUG-ul in cauza va ajunge in Parlament, prevederea va fi eliminata.

La articolul publicat de HotNews.ro a solicitat un drept la replica si Ministerul Educatiei. Citeste aici explicatiile trimise de minister.

Fata de explicatiile incercate de catre Ecaterina Andronescu si Ministerul Educatiei, fostul minisitru Daniel Funeriu a precizat ca ele nu stau in picioare si ca, daca Andronescu ar fi semnat ordinul de echivalare pentru cei "22.000 de invatatori care au parcurs procedura prevazuta de lege (...) ar fi reprezentat o crestere medie de 16% a salariului pentru acesti oameni".

In plus, Daniel Funeriu, in mandatul caruia a intrat in vigoare Noua Lege a Educatiei (LEN, legea 1/2011), sustine ca modificarile au ca beneficiar clar universitatile private.

"E limpede ca aceasta modificare este in interesul fabricilor de diplome si nu al elevilor, tot asa cum a fost si initiativa (respinsa din fericire) a intrarii la facultate fara bac si tot asa cum este si initiativa bacalaureatului profesional. De fapt toate masurile din ordonanta 92 sunt strict orientate pentru a servi gerontocratia mediocra si clientelara din universitatile slabe ale Romaniei", arata fostul ministru, citat de Evz.

Scandalul proiectului de lege prin care elevii de liceu care nu au luat BAC-ul ar fi putut intra la facultate

Ecaterina Andronescu nu e la primul scandal in care este acuzata ca ia masuri in interesul facultatilor particulare.

In septembrie 2011, dupa primul BAC in care s-a picat pe rupte, mai multi parlamentari PSD printre care Ecaterina Andronescu si Cristian Dumitrescu, sotul Corinei Dumitrescu, rectorul universitatii particulare "Dimitrie Cantemir", depuneau un proiect de lege prin care toti elevii de liceu care nu au luat bacul ar fi avut "dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor" de facultate".

Initiatorii motivau motivau prin "rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011 [care] au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu".

In replica, Ministrul Educatiei de atunci, Daniel Funeriu, a catalogat initiativa drept "nastrusnica, iresponsabila, care evident nu va avea succes".

Mai mult, Funeriu a declarat atunci pentru HotNews.ro ca prin initiativa legislativa, "Andronescu arata astazi modul in care a condus ministerul: in functie de interesele fabricilor de diplome care aduceau bani partidului", iar pentru aceasta declaratie a fost dat in judecata de catre Ecaterina Andronescu.

Mai multi rectori de universitati din tara au explicat atunci pentru HotNews.ro ca admiterea fara diploma de BAC "este o initiativa de un populism gretos, care poate poate sa puna in pericol intregul invatamant superior romanesc, pentru ca diplomele din invatamantul superior nu ar putea sa fie recunoscute in alte tari".

Initiativa legislativa a fost respinsa definitiv de catre Senat in iunie 2012.

Legea privind BAC-ul profesional - printre masurile controversate sustinute de Ministerul educatiei in 2012 - intors de Basescu la Parlament

Mai recent, un alt proiect legislativ al Ecaterinei Andronescu a tinut prima pagina a ziarelor si a starnit controverse puternice in spatiul public: bacalaureatul profesional.

Ecaterina Andronescu a declarat din prima zi de mandat ca modificarea bacalaureatului ar fi posibila din toamna. "Avem Legea Educatiei in Senat, acesta este for decizional pentru Legea Educatiei. Astfel ca, daca vom decide modificarea bacalaureatului, acest lucru s-ar putea produce din toamna", a spus Andronescu pe 3 iulie, la preluarea mandatului de la Liviu Pop.

In caz ca parlamentul nu se putea pune de acord cu aprobarea proiectului legislativ, Andronescu anunta ca

"BAC-ul poate fi modificat din toamna [n.r. toamna 2012] printr-o ordonanta de urgenta".

Intentia a starnit dezbateri puternice in spatiul public, impartind in doua tabere, atat politicieni, cat si profesori sau elevi.

Fostul ministru Funeriu acuza atunci ca "in realitate guvernul ia aceasta decizie la presiunea fabricilor de diplome. Dupa ce au sustinut intrarea la facultate fara bacalaureat pentru ca fabricile de diplome sa aiba clienti, acum se incearca gasirea unor cai alternative pentru a da diploma de bacalaureat tuturor astfel incat elevii sa se transforme in cotizanti pentru fabricile de diplome. (...) O alta consecinta va fi omorarea in fasa a invatamantului profesional proaspat reintrodus. E o eroare sa impingi toti elevii inspre universitati".

Legea privind bacalaureatul profesional a trecut in cele din urma prin parlament, insa pe 9 octombrie presedintele Traian Basescu a trimis-o inapoi la forul legislativ pentru reexaminare.

"Consideram ca introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar, precum si insuficienta reglementare a acestuia, este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor", se arata in motivarea cererii de reexaminare publicata pe site-ul administratiei prezidentiale.

Modificari la Legea Educatiei Nationale, facute printr-o OUG la final de an si de mandat

La final de an si la final de mandat al Ecaterinei Andronescu la Educatie, Guvernul a dat o OUG care aduce modificari substantiale la legea educatiei nationale 1/2011. Printre altele se modifica din temelii regulile de organizare si de alegere a conducerii Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) - aceasta este singura institutie din Romania care acrediteaza universitatile si care realizeaza clasificarea facultatilor.