Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca impunerea conditiei ca invatatorii si educatorii sa urmeze studii superioare, in profilul postului, in urmatorii 6 ani "nu se justifica" si ca a declansat nemultumirea cadrelor didactice, se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro. Sindicatul aminteste ca masura adoptata printr-o ordonanta de urgenta semnata de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu este aplicabila "cadrelor didactice cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu o mare experienta la catedra", implica o serie de costuri semnificative pentru cadrele didactice si ca trebuie eliminata din lege atunci cand ordonanta va ajunge in Parlament.

"In ultima perioada am primit numeroase sesizari din partea membrilor nostri de sindicat - educatori si invatatori - in legatura cu dispozitiile art. VI din Ordonanta de urgenta nr. 92/2012 privind luarea unor masuri in domeniul invatamantului si cercetarii, precum si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute in hotarari judecatoresti devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013 - conform caruia "Educatorii si invatatorii incadrati in sistemul national de invatamant au dreptul sa isi continue activitatea in functiile didactice din invatamantul prescolar, respectiv invatamantul primar pe care le ocupa, cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult 6 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta", se arata in comunicatul FSLI.

Sindicatul "apreciaza ca reintroducerea, prin art. I pct. 12 si pct. 13 din aceasta ordonanta de urgenta, a functiilor de educator/educatoare si, respectiv, invatator/invatatoare este o masura benefica pentru sistemul educational".

F.S.L.I. sustine ca "a atras atentia Guvernului Boc, dar si comisiilor de invatamant ale Parlamentului, inainte de adoptarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, ca eliminarea functiilor de educator/educatoare, invatator/invatatoare este o grava eroare, dar nu s-a tinut cont de pozitia noastra".

Cu toate acestea, sindicatul condamna in comunicatul de presa masura din OUG 92/2012 aparuta in Monitorul Oficial in decembrie 2012, in ultimele zile ale Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educatiei, prin care toti educatorii si invatatorii din Romania trebuie sa absolve studii de licenta in urmatorii 6 ani pentru a-si continua activitatea in functiile didactice pe care le ocupa in sistemul de invatamant.

"Nemultumirea cadrelor didactice - carora le sunt aplicabile prevederile acestei ordonante de urgenta - a fost generata de impunerea conditiei de a urma studii superioare, in profilul postului, in urmatorii 6 ani. Trebuie avut in vedere ca aceasta prevedere este aplicabila, in cea mai mare parte, cadrelor didactice cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu o mare experienta la catedra. Mai mult, nu au fost avute in vedere costurile financiare semnificative pe care le implica, pentru colegii nostri, urmarea cursurilor unei institutii de invatamant superior, in raport cu starea materiala a acestora", se arata in comunicat.

"A obliga educatorii si invatatorii sa urmeze formele unei institutii de invatamant superior consideram ca este o masura care nu se justifica, deoarece completarea studiilor nu va duce la cresterea performantei la clasa, mai ales ca aceste categorii de personalul didactic au o vasta experienta", sustine FSLI.

Sindicatul considera ca OUG-ul trebuie schimbata in Parlamentul Romaniei, "in sensul eliminarii prevederilor privind reintroducerea functiilor didactice de educator/educatoare si invatator/invatatoare pana in anul 2018 si respectiv, abrogarii art. VI".

"In acest fel, se va da posibilitatea educatorilor si invatatorilor sa isi finalizeze cariera didactica pe functiile pe care le indeplinesc, cu daruire, de peste 25 de ani. Mai mult, nu exista nici un impediment legal pentru ca, cei interesati, sa poata urma studii universitare de licenta, in profilul postului, fara a institui o obligatie legala in acest sens!", considera FSLI.

Mai mult, sindicalistii amintesc si de procedura de echivalare a competentelor pentru educatorii si invatatorii din sistem, procedura care a demarat in anul 2012, dar s-a blocat la minister in timpul mandatului Ecaterinei Andronescu.

"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant solicita Ministerului Educatiei Nationale sa clarifice, in cel mai scurt timp, situatia celor peste 22.000 de cadre didactice - educatori si invatatori - absolventi de licee pedagogice sau alte scoli echivalente, care si-au depus dosarele in vederea RECUNOASTERII SI ECHIVALARII COMPETENTELOR DOBANDITE FORMAL, NONFORMAL SI INFORMAL, in conformitate cu Metodologia aprobata prin Ordinul nr. 5484/2011", incheie comunicatul semnat de presedintele FSLI, Simion Hancescu.

HotNews.ro a scris luni ca, potrivit unei ordonante de urgenta (OUG) aparuta in Monitorul Oficial in decembrie 2012, in ultimele zile ale Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educatiei, toti educatorii si invatatorii din Romania trebuie sa absolve studii de licenta in urmatorii 6 ani pentru a-si continua activitatea in functiile didactice pe care le ocupa in sistemul de invatamant.

Textul OUG 92/2012 spune la Articolul VI ca "Educatorii si invatatorii incadrati in sistemul national de invatamant au dreptul sa isi continue activitatea in functiile didactice din invatamantul prescolar, respectiv invatamantul primar pe care le ocupa, cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult 6 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."

Modificarea a starnit controverse in sistem, liderul sindicatului FSLI, Simion Hancescu declarand pentru HotNews.ro ca "legea ar trebui modificata" si ca: "Parerea mea este ca masura asta este doar ca sa dam banii unora la facultati particulare. Un profesor care a facut Liceul Pedagogic si are 30 de ani vechime, este un meserias. Nu-l schimba acum o hartie dupa 2-3 ani la facultate. Facultatea acum ar insemna doar o hartie in plus. Trebuie gasita o formula ca cei care sunt in prag de pensie sa nu trebuiasca sa mai faca facultate si sa ia licenta pentru cativa ani. E clar ca legea trebuie modificata".

In replica, fostul ministru Ecaterina Andronescu sustine ca cei care sunt educatori si invatatori nu sunt conditionati de finalizarea cursurilor unei facultati in urmatorii 6 ani pentru a-si pastra locurile de munca de la catedre, insa ca atunci cand OUG-ul in cauza va ajunge in Parlament, prevederea va fi eliminata.

La articolul publicat de HotNews.ro a solicitat un drept la replica si Ministerul Educatiei. Citeste aici explicatiile trimise de minister precum si Ectaerina Andronescu.

Fata de explicatiile incercate de catre Ecaterina Andronescu si Ministerul Educatiei, fostul minisitru Daniel Funeriu a precizat ca ele nu stau in picioare si ca, daca Andronescu ar fi semnat ordinul de echivalare pentru cei "22.000 de invatatori care au parcurs procedura prevazuta de lege (...) ar fi reprezentat o crestere medie de 16% a salariului pentru acesti oameni".

In plus, Daniel Funeriu, in mandatul caruia a intrat in vigoare Noua Lege a Educatiei (LEN, legea 1/2011), sustine ca modificarile au ca beneficiar clar universitatile private.

"E limpede ca aceasta modificare este in interesul fabricilor de diplome si nu al elevilor, tot asa cum a fost si initiativa (respinsa din fericire) a intrarii la facultate fara bac si tot asa cum este si initiativa bacalaureatului profesional. De fapt toate masurile din ordonanta 92 sunt strict orientate pentru a servi gerontocratia mediocra si clientelara din universitatile slabe ale Romaniei", arata fostul ministru, citat de Evz.