Urmare a articolului "Ultima bomba cu efect întârziat lasata de Ecaterina Andronescu în educatie: Învatatorii si educatorii sunt obligati sa faca facultatea în urmatorii 6 ani daca vor sa îsi pastreze postul" publicat luni seara de catre HotNews.ro, Fostul Ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu a trimis redactiei un drept la replica pe care il publicam integral in interiorul acestui articol.

"Consideram ca articolul prezentat de site-ul Hotnews.ro este o deformare a realitatii care are ca baza fie cunoasterea precara a masurilor din invatamant, fie o lipsa a obiectivitatii in informarea publicului.

Intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011 a adus modificari importante pentru dezbaterea in cauza, astfel:

- a desfiintat functiile de educator din invatamantul prescolar si de invatator din invatamantul primar, astfel incat la art. 247 lit.b si lit.c din aceasta lege sunt prevazute pentru invatamantul preuniversitar, la nivelul prescolar si primar functiile de: profesor pentru invatamant prescolar si profesor pentru invatamant primar;

- a stabilit la art. 248 alin.(1) lit.a din Legea 1/2011 conditiile minime de studii pentru ocuparea functiilor didactice "absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului".

Masura de excludere a functiilor de educator si de invatator a fost luata de catre Guvernul Boc, in conditiile in care, in sistemul de invatamant la aceste niveluri sunt peste 40 000 de cadre didactice care ocupa functii educatori si invatatori.

In acest context, aceasta categorie de personal didactic educatori si invatatori a functionat in anul scolar 2011 - 2012, pe baza unui ordin de masuri tranzitorii, cu valabilitate limitata, astfel incat mentinerea si salarizarea lor pe aceste functii in sistemul de invatamant nu mai era posibila, conform Legii 1/2011, si o concediere colectiva era inadmisibila din toate punctele de vedere.

Legea 1/2011 nu a avut prevazute masuri tranzitorii care sa stabileasca ce se intampla cu aceasta categorie de personal didactic.

In aceste conditii, nu mai exista baza legala de mentinere in sistem si de salarizare a acestei categorii de personal didactic, intrucat functiile de educator si invatator au fost eliminate din Legea 1/2011. Prin OUG 92/2012 s-au adoptat masuri de indreptare a erorilor si discriminarilor aparute in aplicarea Legii 1/2011.

De asemenea, OUG 92/2012 rezolva discriminarea pe Legea 1/2011, care prin art. 428, alin. 4 stabilea ca doar absolventilor liceelor pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor scoli echivalente, incadrati in invatamantul prescolar si primar, care pana la intrarea in vigoare a Legii 1/2011 au absolvit ciclul de licenta, li se considera indeplinita conditia pentru ocuparea functiilor didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar.

In concluzie, consideram ca exista argumente decisive in favoarea faptului ca OUG 92/2012 repara prevederile care erau de la bun inceput gresite din Legea 1/2011.

De asemenea, precizam faptul ca orice OUG intra in procedurile parlamentare pentru a fi aprobata prin lege si, ca urmare, se pot aduce in Parlament eventuale amendari".

Nota redactiei: Dreptul la replica a fost trimis redactiei de pe o adresa de e-mail apartinand Universitatii Politehnice din Bucuresti (UPB)

Citeste pe aceeasi tema: