Raportul stiintific cerut de Universitatea Bucuresti asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta: Teza constituie un plagiat vadit

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:40 Actualitate | Esenţial

Concluziile raportului
Foto: unibuc.ro
 documente
Universitatea din Bucuresti a facut publica expertiza stiintifica a tezei de doctorat semnata de prim-ministrul Victor Ponta. Acest raport de expertiza stiintifica a fost realizat de trei specialisti in drept, "personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti", fiind vorba despre prof. dr. Simina Tanasescu - Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti,  prof. dr. Vlad Constantinesco - Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg, conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand - prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.
Amintim ca Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat in cazul Victor Ponta pe 22 iunie, cand a anuntat printr-un comunicat de presa ca teza de doctorat a prim-ministrului va fi analizata de Comisia de Etica a universitatii si de catre o comisie formata din experti internationali. Aceasta din urma trebuia sa fie constituita de Facultatea de Drept, care a decis insa ca "nu are competenta legala sa verifice acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta". 

Comisia de Etica a decis pe 20 iulie ca Victor Ponta a plagiat. "Comisia nu a facut decat sa certifice incalcarea normelor de integritate academica. UB a anuntat in primul ei comunicat faptul ca va apela la experti. Lucrul acesta se intampla. (…) Comisia de Etica s-a ocupat de forma, ori expertii se uita la continut", explica pe 20 iulie Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica.

Ce spune Expertiza stiintifica a tezei de doctorat

Expertiza tehnica a fost publicata astazi, 12 septembrie, de catre Universitatea din Bucuresti. Concluziile sale sunt urmatoarele:

"Lectura atenta a celor 432 de pagini permite observarea in numeroase ocazii a unor pasaje frecvente si abundente, imprumutate de la alti autori, fara nici o trimitere la original. Ghilimele, care sunt de rigoare in cadrul citatelor, si indicarea sursei citatului, sunt in general absente din teza supusa expertizei. Tinind cont de frecventa acestor <<imprumuturi>>, se poate ajunge la concluzia ca o parte substantiala din teza prezentata si sustinuta de domnul Victor Ponta nu ii apartine, caci autorul ei si-a insusit intr-o maniera necinstita afirmatii care nu ii apartin, ceea ce constituie, conform definitiei general admisa, plagiat, fapta care se pedepseste in cea mai mare parte a legislatiilor.

Doua observatii complementare pot fi aduse:
- teza domnului Victor Ponta comporta si numeroase citate corect realizate prin utilizarea ghilimelelor si a literelor italice, insa nici un citat nu ofera indicatii asupra textului din care este extras, or un autor trebuie sa furnizeze cititorului referinte precise asupra textelor citate, asa cum rezulta din toate principiile unaim admise in cadrul comunitatii academice la nivel international.
- Faptul ca unele articole sau carti plagiate de Domnul Victor Ponta figureaza in <<bibliografia selectiva>> nu poate conduce la concluzia ca astfel ar fi fost respectate aceste principii, general admise in aceasta materie.

Prin urmare, lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit."

(...)

"Autorul a plagiat patru surse majore: V. Cretu, D. Diaconu, I. Diaconu (chiar daca originalul e scris in limba engleza), V. Duculescu (prefata cartii dlui D. Diaconu). Autorul tezei a <<imprumutat>> de la acesti autori nu numai idei juridice, dar si formularea lor. Exista identitate intre ordinea paragrafelor, a frazelor, a cuvintelor, ceea ce conduce la identitatea ideilor astfel formulate. Figurile de stil, tranzitiile, dar si interogatiile proprii ale autorilor originali sunt reproduse in mod identic. Analiza detaliata demonstreaza ca autorul tezei a copiat nu numai texte in romana, dar si textul in engleza al dlui I. Diaconu, care este reprodus ca o simpla traducere, fara nici un aport personal, ceea ce demonstreaza plagiatul. (…) O treime din teza este plagiata, caci provine direct din surse originale ce au fost ocultate, prezentand o similitudine perfecta cu acestea".

Raportul precizeaza ca "este de responsabilitatea juriului in fata caruia teza de doctorat e sustinuta - si mai ales a membrilor raportori din juriu, insarcinati sa se pronunte asupra autorizarii de sustinere publica a tezei - sa verifice respectul acestor doua exigente (originalitatea tezei si caracterul personal al muncii doctorandului - n.red.). In caz de <<dubiu rezonabil>>, revine Decanului Facultatii, Rectorului Universitatii sau juriului insusi, fie sa refuze trimiterea spre sustinere publica a tezei, fie sa refuze decernarea titlului de doctor".

Potrivit procedurilor din 2003, doctoratul era evaluat de o comisie de specialisti aprobata de senatul institutiei de invatamant superior organizatoare. Legea 84/1995, in vigoare la data sustinerii doctoratului de catre Victor Ponta, prevedea ca aceasta "comisie este alcatuita dintr-un presedinte, conducatorul de doctorat si din trei referenti oficiali, specialisti cu activitate stiintifica deosebita, cu titlu de doctor in domeniu".

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 37 din 1999 care stabilea la acea vreme organizarea si desfasurarea doctoratului, "pe baza celor constatate in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, comisia evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il acorde tezei de doctorat".

1. Ciobanu Viorel Mihai - Presedintele Comisiei si Decan al Facultatii de Drept in 2003

Viorel Ciobanu
Foto: Agerpres
Viorel Ciobanu este profesor doctor la Facultatea de Drept a UB, catedra de drept privat. In 2003 era Decanul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti.

A obtinut licenta in drept la Universitatea din Bucuresti in 1973, iar in 1980 a obtinut titlul de doctor. In 1990-1992 a fost prodecan al Facultatii de Drept, in 1998-2008 a fost decanul facultatii. In 1992-1998 Viorel Ciobanu a fost judecator la Curtea Constitutionala. In prezent este avocat colaborator la Societatea "Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen", potrivit CV-ului sau.

Din 1997 este conducator de doctorat in domeniul Drept procesual civil. De asemenea din 1991 este arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International, iar in 2010-2012 a fost presedinte. A fost presedintele Comisiei de redactare a proiectului Noului Cod de Procedura Civila.

In 2002 a primit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, iar in 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara.

Vezi aici CV-ul lui Viorel Ciobanu

Precizam ca Viorel Ciobanu s-a recuzat din Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti - care a analizat doctoratul lui Ponta si a decis ca a plagiat - pentru ca a facut parte din comisia de doctorat care in 2003 i-a avizat lui Ponta teza, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii din Bucuresti.

2. Nastase Adrian - Conducatorul de doctorat

Adrian Nastase
Foto: Hotnews
Adrian Nastase a fost conducatorul de doctorat al prim-ministrului Victor Ponta.

In 1973 a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, a absolvit si Facultatea de Istorie-Filozofie, sectia Sociologie, iar in 1987 a obtinut titlul de doctor in Drept International la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, potrivit CV-ului publicat pe site-ul sau.

Activitatea profesionala
1973-1990, Cercetator, Institutul de Cercetari Juridice/Academia Romana, Bucuresti.
Universitar - Drept International Public:
1977-1979; 1984-1985, Profesor Asociat, Academia de Studii Economice (ASE), Bucuresti;
1990 - 2012: Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti;
A fost Profesor asociat, Drept International Public, Paris I - Universitatea Pantheon Sorbonne, Paris, Conducator de doctorat la Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti, profesor la Facultatea de Drept, Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, Bucuresti, la Facultatea de Drept, Nicolae Titulescu Institutul de Drept si Relatii Internationale, Bucuresti;
1992-1997: Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti;

Activitate politica:
2008 - 2012: Presedinte Consiliul National al PSD
1992 - 1996, decembrie 2004 - martie 2006: Presedinte al Camerei Deputatilor
2001 - 2005: Presedinte al Partidului Social Democrat
2001 - 2004: Prim-ministru al Romaniei
1996 - 2000, 2008-prezent: Vicepresedinte al Camerei Deputatilor

Pe 20 iunie 2012 Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare de magistratii Curtii Supreme, dupa trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului Trofeul Calitatii.

Vezi aici CV Adrian Nastase

Reprezentantii Universitatii din Bucuresti au declarat pentru HotNews.ro ca Adrian Nastase nu mai este profesor in cadrul Universitatii din Bucuresti. "Conform Codului Muncii, art. 56, al.1, lit.f, contractul colectiv de munca inceteaza de drept ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti", au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii UB.

3. Raluca Besteliu - referent

Besteliu Raluca
Foto: Universitatea Nicolae Titulescu
Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, Raluca Besteliu a absolvit in 1959 Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. In 1960 - 1968 a fost consilier juridic la Ministerul Petrolului si Chimiei, in 1968 - 1971 a fost consilier juridic la Ministerul Comertului Exterior, in 1971 - 1989 a fost cercetator stiintific principal la Institutul de Cercetari Juridice, sectorul Drept International.

In 1983 a obtinut titlul de doctor in drept, potrivit unui CV publicat pe site-ul Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti, in care se arata ca in anul 1985 a absolvit studii postuniversitare la Salzburg, Austria. 

In perioada 1990-1998 a detinut functia de conferentiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, iar din 1998 este profesor universitar si conducator de doctorat in cadrul Universitatii din Bucuresti si in cadrul Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti, potrivit site-ului Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti.

Din 2004 este sef al Catedrei de Drept public a Facultatii de Drept a Universitatii Nicolae Titulescu. Raluca Besteliu a fost expert O.N.U. din partea Romaniei, in grupul de experti numiti de Comisia pentru Drepturile Omului (februarie - martie 1993) si judecator ad-hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strassbourg, (1999). Din 2003 este membra a Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga.

Vezi aici CV Raluca Besteliu

4. Mitrache Constantin - referent

Mitrache Constantin este din 1998 profesor universitar, conducator de doctorat la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. In 1992 - 2008 a fost prodecan al Facultatii de Drept responsabil cu coordonarea stiintifica a tezelor de doctorat, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".

In 1966 a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti, iar in 1977 a obtinut titlul de doctor in drept, specialitatea drept penal.  

Vezi aici CV-ul lui Mitrache Constantin

5. Oprea Gabriel - referent

Gabriel Oprea
Foto: Agerpres
Gabriel Oprea a fost ministru al Apararii din 2009 pana in mai 2012, iar in 2008 - 2009 a fost ministru al Internelor. In ianuarie 2009, PSD i-a retras sprijinul politic dupa ce Oprea a numit patru secretari de stat in MAI, precum si pe Virgil Ardelean la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a ministerului, fara acordul partidului.

In 2010 a fondat UNPR, care, aliat cu PD-L si UDMR, a participat la guvernare pana in 2012. Vineri, 12 iulie 2012, PSD si UNPR au depus actele la tribunal pentru formarea unei aliante politice de centru-stanga.

In perioada 2003 - 2004 a fost ministru delegat pentru Administratia Publica, in 2002 - 2003 a fost prefect al municipiului Bucuresti, in 2001 - 2002 a fost Secretar de Stat, Presedintele Administratiei Nationale a Rezervelor Statului. In 1990 - 1993 a fost ofiter de Justitie Militara activ, iar in 2001 - 2003 a fost General Mr. Justitie militara activ.

Este doctor in drept, titlu obtinut de la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept.

Activitate didactica:
2001 - Profesor Universitar - Colegiul National de Aparare  
2001 - Profesor Asociat - Colegiul National de Aparare  
2002 - Conducator Doctorat Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza 
2003 - 2005 - Membru in Comisiile de Specialitate ale Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare - Comisia de Stiinte Militare, Ordine Publica si Siguranta Nationala  
2008 - prezent - Profesor Universitar, Conducator de Doctorat - Academia Nationala de Informatii

Vezi aici CV Gabriel Oprea

In 2003, rector al Universitatii din Bucuresti era prof. dr. Ioan Mihailescu.

Legea Educatiei Nationale prevede, la articolul 170, ca "in cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi."

Raportul de expertiza tehnica a fost prezentat in sedinta Senatului Universitatii din Bucuresti

Raportul de expertiza tehnica ce stabileste ca Victor Ponta a plagiat a fost prezentat de catre rectorul Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Mircea Dumitru, in sedinta Senatului Universitatii de astazi, 12 septembrie. Tot in sedinta senatului s-a stabilit ca Rectorul Universitatii din Bucuresti va transmite Ministerului Educatiei raportul Comisiei de Etica si raportul de expertiza tehnica, "impreuna cu solicitarea de a lua masurile legale care se impun in acest caz".

"In acelasi timp, pe baza celor doua expertize, cea morala emisa de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si cea stiintifica emisa de specialistii juridici, o comisie a Senatului Universitatii din Bucuresti va realiza un punct de vedere juridic asupra posibilitatii ca Universitatea din Bucuresti sa solicite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului anularea titlului de doctor al domnului Victor Ponta", a anuntat Universitatea printr-un comunicat de presa.

Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, a declarat la finalul sedintei senatului ca "Ministerul Educatiei este singurul indreptatit sa ia o decizie care sa aiba efect juridic". "Nu vom putea cere noi insine retragerea titlului de doctor. Universitatea, potrivit legii, nu poate sa ia nicio masura pentru ca exista reglementari juridice in vigoare care impiedica luarea oricarei decizii atunci cand este vorba despre demnitari. Exista prevederi in ce priveste comunitatea academica si premierul Ponta fiind un absolvent al universitatii este alumni al Universitatii Bucuresti, deci din punctul asta de vedere ramane in comunitatea academica in sens larg, dar nu prevede sanctiuni avand in vedere statutul sau de demnitar", a declarat Mircea Dumitru.

Citeste si:


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

20532 vizualizari

 • +64 (78 voturi)    
  ok, next? (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:42)

  dandra [utilizator]

  cum facem sa plece aceste pacalici de la guvern?
  nu exista in tara asta nicio institutie care sa il dea jos sau sa il forteze sa demisioneze?
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +47 (53 voturi)    
  Tot romanul stia.... (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:46)

  blackbik [utilizator]

  .... ca Ponta minte cum respira.
  Acum are si acte oficiale la mana.
  De hot "intelectual".
   #showComment#showComment#showComment
 • +40 (42 voturi)    
  auch (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:49)

  UglyKidJoe [utilizator]

  asta a durut!
 • +38 (40 voturi)    
  lui plagiator (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:56)

  hmara [utilizator]

  Mai premierule, tie chiar nu ti-e rusine? De ce te comporti ca un copil neascultator? Ce educatie dai tu mai departe urmasilor?
  Din ce neam te tragi adolescentule? Chiar nu mai ai pic de demnitate, verticalitate?
  Stim, vedem, ti-e rusinica sa mai mergi pe la Bruxelles (chipurile ai avut agenda incarcata si ai aflat prea tarziu). Asta este pentru autisti si prosti, pentru cine te mai crede.
  Ne este rusine cu tine, chiar nu-ti dai seama? Tie nu ti-e?
  Am ajuns ca natie, sa avem guvernanti care invata si fac scoala profesionala de guvernare pe spatele si sanatatea noastra. Mai sint si plagiatori nerusinati, dovediti in toata lumea.
  Si mai au tupeu sa se uite in ochii oamenilor.
  Astept sa te vad plecat. Imi faci scarba.
 • -31 (35 voturi)    
  Asa o fi :) (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:57)

  GeorgePadureanu [anonim]

  Raportul este scris intr-o romana uitata: ,,Staline" in loc de ,,Stalin", ,,treifoi" in loc de ,,trei foi".... Franco-romana asta de la Sorbona :))) .
  Deh, ,,ai nostri tineri la Paris invata..." ca sa-l plagiem pe M. Eminescu...
   #showComment
 • +27 (29 voturi)    
  Raport Stiintific la teza lui pinochio-ponta. (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:59)

  andreesanu [utilizator]

  Ce credeai bai derbedeule ca toti sunt pupincuristi in tara asta,uite oameni care se respecta ,care au onoare si demnitate si ti-o spun in fata-HOTULE.
 • +28 (30 voturi)    
  Ce garagara (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:00)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  mai face acum pontalaul si sustinatorii lui limitati, sau... limitrofi!
  Vai de sufletul lor!
  De ei, nu; ei sunt pierdere de vreme.
 • +25 (27 voturi)    
  iara au infrant astia (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:04)

  rakleta [utilizator]

  Strike ... again.
 • +26 (28 voturi)    
  or fi securisti? (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:06)

  foarte-curios [utilizator]

  cei doi francezi or fi sau nu securisti? Vor fi impiedicati cumva sa publice decizia lor in presa franceza? Citeste cumva Hollande presa franceza? MIROASE A ARS!!!!
 • +25 (29 voturi)    
  taceti ma! (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:09)

  ala_ [utilizator]

  ca adevarul e relativ si indoit de puterea celei ce-l sustine.
  Atata timp cat ponta are putere (si o are pt ca usl sunt gramada mare de pupincuristi si se au intelegeri intre ei de stil mafiot) poate sa spuna si Papa ce-o vrea ca tot nu conteaza. Omu asta si cei din spatele lui au puterea si nu vor s-o lase.
  Singura sansa e sa fie sacrificat de cei ce-l sustin. Insa cine stie cu ce-i are ponta la mana...
  traiti in romanica...
 • +11 (13 voturi)    
  vreau (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:13)

  stefan2008 [utilizator]

  sedinta Senatului UB in direct, live pe Internet.
 • +10 (16 voturi)    
  aha (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:14)

  demetrescu [utilizator]

  Este aceeasi universitate care i-a acordat titlul de doctor in the first place? Pai titlul de doctor se acorda dupa ce ai citit macar lucrarea si ai identificat sau nu plagiatul...

  Dupa parerea mea ar trebui sa-si dea demisia profesorii care au acordat titlul de doctor si cei din comisie de acum care actioneaza politic
 • +22 (24 voturi)    
  realitatea (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:15)

  sile1 [utilizator]

  Pentru toti cei care au sau au avut contact cu modalitatea in care unii smecheri,mai ales "de rang inalt" si-au dat doctoratele in vremea noastra,nu e nicio surpriza faptul ca teza lui Ponta este un plagiat josnic,de tip copy-paste.

  Metoda este raspandita si cei care doresc sa "straluceasca" mai mult decat decat permite nivelul lor propriu de energie intelectuala recurg la tot felul de mijloace,influenta politica,bani,prietenii interesate,etc.

  Acest lucru nu face insa decat sa decredibilizeze si mai mult sistemul de invatamant romanesc.

  P.S. Unii mai cu motz isi dau cate doua doctorate in acelasi stil,pentru ca nu-i asa,un doctorat are toata lumea.
 • +22 (24 voturi)    
  Pont-etica (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:22)

  andrei florescu [utilizator]

  Doi membrii ai comisei sus-citate vin de la facultati din afara Romaniei, Sorbona si Strasbourg, deci Ponta, o data in plus, nu va recunoaste verdictul, deci evidenta."Sunt dezinformati de oamenii lui Basescu, sunt cumparati, e o decizie politica." Doctorul in dreptul lui Nastase si stanga lui Iliescu, va infiera lovitura basista, si se va consola cu decizia comisiei de "etica" a ministerului din subordine, singura valabila dupa logica sa de doctor in drept. Cum s-a autodenuntat la fraudarea referendumului, ar fi putut-o face si cu plagiatul, si ar fi scutit imaginea Romaniei de inca o imensa rusine si derizoriu...
 • +20 (22 voturi)    
  ...plagiatul e plagiat! (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:23)

  un oarecare [utilizator]

  asa si? ... ce se intampla de acum mai departe?
  in contractul meu de munca este mentionat ca daca se dovesteste ceva fals in tot ce am declarat la angajare compania isi rezerva dreptul de a desface contractul de munca. Daca se doveste ca am adus si prejudicii institutiei sunt si urmarit penal.

  Daca ajung prim ministru falsificand si mintind...ce se intampla???
 • +19 (21 voturi)    
  Pun ramasag (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:35)

  seraldis [utilizator]

  ca diseara la LAtrina 3 o sa aflam niste lucurui "socante" si "ingrozitoare" si "dezvaluiri" despre cei 3 foarte respecatbili profesori de altfel. Pai acesti "profesorasii" se pot pune ei oare, au ei valoarea oare cu/a celor ei trei magnifici Gadea, Badea si Ciutacu???
 • -1 (13 voturi)    
  :) (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:38)

  owl [utilizator]

  unii se chinuie sa scape de Ponta, ceilalti de Basescu... motivatiile conteaza doar pentru cei care sustin o parte sau cealalta - nu mi se pare evidenta o parte care trebuie sa vrea sa-si schimbe optiunea.... posibil de Ponta se poate scapa in alegerile din acest an - dar putin probabil. Cu Basescu sper ca lucrurile sunt clare si isi termina mandatul. ( dar putin probabil sa nu incerce inca o debarcare, dupa alegeri).

  Asa ca vom trai vremuri interesante....

  PS. Cred ca exista si un mic grup, care doreste sa scape de amandoi...grup injurat de ambele tabere....
 • +17 (19 voturi)    
  CAINII LATRA, URSUL MERGE!!! (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:51)

  BarbuGrigore [utilizator]

  Imi cer scuze ursului, un animal nobil, pentru ca l-am pus in rolul lui ponta!
  Imi cer scuze si tuturor celor care sunt scandalizati de nesimtirea acestui HOT (printre care ma numar si eu!) pentru ca in acest proverb sunt reprezentati de caini.

  Oare o sa mearga la infinit ?
 • -10 (16 voturi)    
  descalificant si rusinos (Miercuri, 12 septembrie 2012, 16:09)

  CristaPop [anonim]

  Daca imaginea prezentata de catre hotnews reprezinta intr-adevar extras al unei comisii alcatuita din cadre didactice din inv. superior, atunci este descalificant si rusinos pentru ei acest raport datorita unor greseli ortografice si de punctuatie inadmisibile:
  1. nu se folosesc diacritice; cuvintele din limba noastra sunt cu diacritice si daca cei de la cele mai inalte niveluri nu le folosesc in actele oficiale ale universitatiilor, atunci la ce sa ne asteptam de la facebook-isti si twiter-asi
  2. domnul se scrie cu majuscule doar cand se face referite la Iisus Hristos sau la inceput de propozitie si nicidecum in exprimarea "... pagiate de Domnul Victor Ponta"
  3. ghilimele de tipul << si >> nu se folosesc in redactarea textelor, in locul lor folosindu-se simbolurile ".

  De la niste profi universitari ma asteptam la mai mult dupa o asa de lunga vacanta.
   #showComment#showComment
 • +10 (12 voturi)    
  Vai Daciana,pe cine ai luat de sot !!! (Miercuri, 12 septembrie 2012, 16:24)

  Dan1492 [utilizator]

  Oare cum se simt "oamenii de stiinta",care au decretat ca lucrarea de doctorat este originala ? Iata unde duce supusenia unor parveniti si din pacate,avem destui in tara.
 • +9 (11 voturi)    
  Plagiatul Dottorului (Miercuri, 12 septembrie 2012, 19:05)

  Wanheda [utilizator]

  Se reflecta si in activitatea sa politica, nimic din ce face nu se potriveste cu realitatea. Asa-i cand vii cu copy-paste-uri in viata de zi cu zi, nu tine Putinele. Semneaza demisia mai repede, ia-ti un job de om normal, FA CEVA IN VIATA si dupa aia mai incearca odata.
 • +5 (7 voturi)    
  speculez (Miercuri, 12 septembrie 2012, 20:31)

  ala_ [utilizator]

  ca prima treime din lucrare era asa...umplutura. Introducere....sa ingrose lucrearea
  Numai ca daca te stii cu musca pe caciula, stai drau in banca ta nu visezi la posturi de mare procuror international si prim-ministru...
 • +5 (9 voturi)    
  Si ce daca... (Miercuri, 12 septembrie 2012, 22:57)

  LiviuX [utilizator]

  Ce e aia Sorbona, Strasbourg? Ce, astea sunt universitati? Nu se compara cu Petre-Andrei sau aia, cum ii zicea... stiti voi, din Pocreaca din vale..., aia care era in top 1000000??? Ce daca astea sunt in top 500 sau mai stiu eu, 500 e mai mic ca 1000000, asa ca ala e mai important! Precis si astia sunt cumparati de Basescu si numiti acolo ca sa denigreze USL-ul..
 • -5 (9 voturi)    
  Plagiat (Joi, 13 septembrie 2012, 4:41)

  GePopescu [utilizator]

  Reincalziti o ciorba fumata. Sunt unul dintre cei care-si doresc rezolvarea corecta a problemei plagiatului ]n Romania. Sunt curios daca vitejii de la Universitatea Bucuresti vorr avea curajul sa mearga pana la capat. Personal cred ca peste 60% din doctoratele acordate in Romania sunt plagiate conform normelor actuale. Asta ar inseamna desfiintarea tuturor scolilor doctorale din Romania. Cine va avea curaj sa faca ordine?
  P.S. Nu-mi spuneti ca Funeriu a facut mare branza! In realitate singurul plagiat scos la iveala de baiatul asta cam deviant este cel al lui Ponta. Asta e singurul plagiat? De Luluta nu spune nimeni nimic? Despre restul doctoratelor date la metru nimic? Hai sa fim seriosi!
 • -3 (7 voturi)    
  frumos (Joi, 13 septembrie 2012, 7:42)

  VVV2 [utilizator]

  numai ca am o singura problema. ar putea sa vorbeasca cineva cu stimatii domni si doamne profesori care au scris acest raport? sunt perfect de acord cu concluzia dumnealor, dar ar trebui sa li se spuna ca raportul e plin de greseli de ortografie gramatica sau exprimare. chiar numai atit putem sa obtinem de la niste somitati? pai in acest caz cum putem cere oamenilor de rind sa foloseasca numarul corect de "i" sau sa puna liniuta unde trebuie. chiar si daca sunt numai greseli de dactilografiere, asa ceva nu trebuie sa apara in forma finala a unui raport de orice fel. nu de alta, dar asa li se da apa la moara papagalilor de la anumite posturi sa faca mistouri ieftine si sa abata atentia de la problema plagiatului. penibil.
   #showComment
 • -4 (8 voturi)    
  bravo, oameni buni... (Joi, 13 septembrie 2012, 8:25)

  toubib [utilizator]

  nu agreez deloc personajele, dar la ce imagini ati pus ca sa-i ilustrati pe Oprea si pe Nastase...asta e gest demn de antena 3, nu de hotnews...
  ce se intampla cu voi?
 • +1 (3 voturi)    
  ASA, SI ?????? (Joi, 13 septembrie 2012, 9:33)

  geodor [utilizator]

  Cainii latra... Caravana trece... Si ce daca cainii sunt genii ? ASA, SI ????
 • +2 (2 voturi)    
  nervi (Joi, 13 septembrie 2012, 14:22)

  ciuche [utilizator]

  Nu stiu ce va enervati atat.Ce conteaza astia 3 profesori universitari(din care doi niste tradatori de tara aciuiti pe la curti straine) si opiniile lor savante, cand Ghise, Dogaru,Gadea, Ciutacu si cu Abramburelu spun clar, ca nu e plagiat.Eu cred in lucru romanesc domle,cred in carnatul stramosesc in tigara Carpati,in vinul de butuc si-n pufuleti si-n Antena 3. Si acolo asta spun, ca nu e plagiat si nu ma enervez.
 • -2 (2 voturi)    
  Plagiatul lui Ponta (Joi, 13 septembrie 2012, 20:02)

  Liviu-Ludovic [utilizator]

  In acest caz avem doua probleme, una stiintifica si alta politica ce trebuie departajate. Indiferent daca este sau nu adevarat plagiatul, cat timp Dl. Ponta este sef de partid si de guvern el ar trebui sa fie protejat de asemenea atacuri, asa cum si presedintele are imunitate. Dupa ce iese din aceste functii el ar trebui cercetat cu detasarea necesara mediului academic. Din punct de vedere stiintific, exista o mare problema cu doctoratele luate in ultimii 25 de ani. Printr-o traditie paguboasa, doctoranzii au fost incurajati de conducatorii de doctorate sa-si onoreze profesorii preluand "versete" din doctrinele lor. Era si o chestiune de orgoliu pentru cei copioati. Tocmai din aceasta cauza, desi stiau ca li se copiau masiv lucrarile, autorii lor, in loc sa fie revoltati si sa ceara despagubiri, se simteau maguliti si chiar sustineau candidatul pentru o apreciere maxima. Asa s-a intamplat si cu Dl. Ponta. Indrumatorul sau i-a sugerat cu siguranta ce pasaje sa preia pentru a-i onora pe corifei si el a facut ce i s-a cerut. Daca ii anulam lui Ponta doctoratul, atunci ar trebui sa le anulam pe toate cele realizate dupa acelasi tipar si tare ma tem ca ramanem nu numai fara doctori, dar si fara cadre didactice pe la universitati. Asadar, problema trebuie analizata la rece si nu politic. Aici nu este loc pentru partizanat politic. Asa se explica si contradictia dintre aprecierea Consiliului de Etica si aprecierea unor colective universitare. Cine se crede fara de pacat sa arunce primul piatra...
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Sa se reia faza! (Marţi, 18 septembrie 2012, 0:02)

  mno1 [utilizator]

  Am vrut si eu sa scriu ceva despre chestiunea asta cu "plagiatul lui Ponta"

  Mai intai trebue sa ne amintim ca plagiatul ca notiune e inca vag definit
  in mai toate ramurile unde s-ar aplica.

  In muzica, de exemplu, un re-mix nu pare a fi plagiat, caci se pune accentul pe
  originalitatea prezentarii sau compunerii de franturi de note (copiate desigur).
  Lumea se cearta inca pe subict.

  In literatura se pare ca regula este copierea a cel putin 7 cuvinte la rand, dar multi
  se intreaba dece 7 si nu 6 sau 8, dece "Pe langa plopii fara sot adesea" (6 cuvinte)
  nu e plagiat, dar "Pe langa plopii fara sot adesea am" (7 cuvinte) este plagiat.
  Si despre plagiatul in literatura inca se mai discuta.

  In lumea acdemica, sunt desigur articlele, si lucrarile pentr obtinerea diplomelor.

  Aici este o mare varietate de interpretari pentru ce se numeste "plagiat".

  In general fiecare universitate are regule ei. CMU in US vrea ca citatiile sa fie
  incadrate de ghilimele, Stanford U, nu cere asta. Unele universitati sunt mai
  indulgente la copierea exacta a informatiilor de "background" sustinand ca
  cel mai bine se intelege daca texxtul e copiat, altele sunt mai stricte.

  Ce este comun la toate universitatiile, si la toate conferintele serioase sunt
  urmatorele:

  Toate au un cate un ghid de bune practici academice,
  sau echivalent un ghid de revizuire al articolelor in care se insista (peste tot) ca
  a. Materialul citat (cu "" sau direct) sa fie bine atribuit autorilor in drept
  b. Contributiie originale sa fie bine identificate

  Plagiatul in lucrarile stiintifice apare doar cand autorul isi asuma
  ideiile altuia fara a-l credita. Cand conditia (b) este bine asigurata,
  e usor de vazut daca ceva copiat este in absenta conditiei (a) si asumat.

  Bineinteles, este de datoria revizorilor sa semnaleze incalcarea regulilor
  de "good academic practice."

  De aceea, toate citatiile cu "" chiar daca nu-s bine documentate, nu pot fi considerate
  tentativa de plagiat, (daca furi nu pui ghilimele). A
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Concluzia: Sa se reia faza! (Marţi, 18 septembrie 2012, 2:37)

  mno1 [utilizator]

  Simpla semnalare a pasajelor intre ghilimele, care nu erau bine documentate, ar fi
  protejat pe candidat de expunerea la invinuiri nedrepte de tentativa de plagiat, iar
  semnalarea inexistentei unei pagini cu lista contributiilor personale originale, ar fi
  facut teza mai putin expusa la "bad academic practice", chiar daca pragrafele
  copiate n-ar fi fost identificte de revizori. Fara acestea judecata este data de ponderea
  contributiilor originale, fata de informatia de background, prost documentata.

  De altfel si raportul universitatii nu pomeneste decat de "bad academic practice" in
  mod corect, extrapolarea la plagiat, este nemeritata.
  Tinand cont de cine este autorul se poate suspecta ca ar fi si motive politice pentru
  atac, si ca neglijarea a 80% de contributii originale de catre atacatori este influentta
  poate si de alte motive.

  Este adevarat ca revizorii isi iau note proaste pentru ne indeplinirea datoriilor
  si o nota proasta poate ca-si ia si invatamantul romanesc pentru dovedita superficialitate.

  O nota personala: Nu este nici o rusine sa primesti o lucrare innapoi de la revizori.
  Se intampla cu carti, se intampla (foarte des cu articole) si se intampla si cu teze in
  institutii seriase. Cel mai grav e cand lucrarea trece nerevizuita bine si expune autorul
  ei cu erori, de multe ori neintentionate.

  Daca am fi perfectionisti, o buna continuare ar fi sa i se ridice titlul si sa
  i se acorde sansa sa repare greselile de documentare sesizate, si apoi sa fie lasat sa-si resustina teza,cu scuzele de rigoare pentru ca asta ar cuprinde/implica si o
  recunoastere ca revizorii nu si-au facut datoria bine la timp. Deci "sa se reia faza!"


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă