Scandalul plagiatului

Decizia Universitatii din Bucuresti: O comisie va analiza daca juridic Universitatea poate cere Ministerului anularea titlului de doctor al lui Victor Ponta

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 12 septembrie 2012, 13:24 Actualitate | Esenţial


Mircea Dumitru
Foto: Agerpres
Universitatea din Bucuresti va cere Ministerului Educatiei, printr-o scrisoare, sa ia act de dovezile de plagiat in cazul Victor Ponta si sa ia masurile care se impun, a anuntat rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, la finalul sedintei Senatului in care s-a discutat procedura pe care Universitatea o are de urmat in acest caz. De asemenea, o comisie a Senatului Universitatii va decide daca, din punct de vedere juridic, Universitatea din Bucuresti poate sa ceara Ministerului Educatiei sa anuleze titlul de doctor al lui Victor Ponta, a comunicat Universitatea. Rectorul Mircea Dumitru a explicat ca "Universitatea, potrivit legii, nu poate sa ia nicio masura pentru ca exista reglementari juridice in vigoare care impiedica luarea oricarei decizii atunci cand este vorba despre demnitari".

Senatul Universitatii din Bucuresti s-a reunit astazi, 12 septembrie, in sedinta pentru a decide ce se va intampla mai departe cu verdictul Comisiei de Etica conform caruia Victor Ponta a plagiat. In cadrul sedintei au fost discutate mai multe variante, printre care trimiterea catre Ministerul Educatiei a raportului realizat de Comisia de Etica si solicitarea ca Ministerul sa ia deciziile legale care se impun, precum si varianta amanarii cu inca o luna a luarii unei hotarari. Contactat de HotNews.ro, Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie, a declarat: "In opinia mea, pentru universitate cea mai proasta decizie este amanarea luarii unei decizii pentru o alta sedinta de Senat, la sfarsitul lunii septembrie". Adrian Cioroianu a precizat ca a fost invitat in cadrul sedintei de senat in calitate de decan, fara a avea drept de vot.

In jurul orei 13:30 sedinta Senatului Universitatii din Bucuresti s-a terminat. Surse universitare au declarat pentru HotNews.ro ca discutiile s-au centrat pe procedurile juridice pe baza carora Universitatea din Bucuresti poate trimite o propunere Ministerului Educatiei, in ce priveste diploma de doctor a lui Victor Ponta.

UPDATE Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, la finalul sedintei senatului:
 • Voi transmite Ministerului Educatiei raportul Comisiei de Etica si raportul de expertiza tehnica si ele vor fi insotite de catre o scrisoare oficiala din partea Universitatii din Bucuresti in care cere MECTS sa ia act de aceste documente si de dovezile pe care noi le aratam si sa ia masurile legale care se impun.
 • Ministerul Educatiei este in momentul de fata singurul indreptatit sa ia o decizie care sa aiba efect juridic.
 • In scrisoarea pe care o vom transmite Ministerului la inceputul saptamanii viitoare o sa aratam care sunt dovezile verdictelor de natura etica si nu juridica - deci verdictul si punctul de vedere sunt de natura deontologiei profesionale si nu implica din punct de vedere juridic niciun fel de masura in momentul de fata; prin urmare ceea ce putem cere Ministerului este sa ia act de aceste dovezi si sa ia masurile care sunt in acord cu legea.
 • Deci nu vom putea cere noi insine retragerea titlului de doctor.
 • Scoala noastra doctorala este intr-o reorganizare, conform Legii Educatiei Nationale. Am organizat Consiliul studiilor universitare de doctorat, la sfarsitul lunii august a fost un concurs public, concursul a fost castigat de catre un profesor al Universitatii din Bucuresti, dl. pr. Daniel Barbu, si urmeaza intr-adevar sa aplicam anumite principii mai ferme, mai riguroase, anumite politici care sa impiedice ca in viitor sa se produca astfel de lucruri. 
 • Universitatea, potrivit legii, nu poate sa ia nicio masura deoarece exista anumite reglementari in vigoare, reglementari juridice care impiedica luarea oricarei decizii atunci cand este vorba despre demnitari.
 • Carta nu prevede ceva explicit in acest sens, prevede in ceea ce priveste comunitatea academica si in cazul de fata premierul Ponta fiind un absolvent al Universitatii si obtinand titlul la Universitatea din Bucuresti este alumn al Universitatii din Bucuresti, deci din punctul asta de vedere ramane in continuare in comunitatea academica in sens larg, dar nu prevede niste sanctiuni si in niciun caz sanctiunile pe care noi le putem lua nu sunt de natura juridica, avand in vedere statutul domniei sale de demnitar.
 • Vor fi facute propuneri de catre Senat, vom vedea cum vom da curs acestor discutii care au aparut astazi in dezbatere (privind modificarea Cartei Universitare - n.red.). Carta urmeaza sa fie transmisa Ministerului si ea poate sa fie adoptata numai dupa ce Ministerul o aproba.
 • Ministerul poate sa solicite Comisiei de Etica un nou aviz, poate sa solicite CNATDCU - un consiliu care acum se reorganizeaza - poate sa solicite o expertiza pe linie juridica, teza este in domeniul dreptului deci poate sa solicite de la comisia de drept un punct de vedere, si urmeaza dupa aceea sa ia un verdict in acord cu legea. Poate sa fie retragerea titlului, pot fi alte genuri de sanctiuni. 
 • Dar in legislatia in vigoare acum, Universitatea nu are autonomia sa solicite retragerea unui titlu de doctor cand este vorba de un demnitar. 

Comunicatul Universitatii din Bucuresti:

"In cadrul sedintei Senatului Universitatii din Bucuresti a fost prezentat punctul de vedere privind autosesizarea in cazul tezei de doctorat Curtea Penala Internationala, sustinuta de domnul Victor Ponta in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, de catre prof. dr. Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

De asemenea, Rectorul Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Mircea Dumitru, a prezentat raportul de expertiza stiintifica realizat de trei specialisti in drept, personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti. Specialistii juristi care au realizat raportul stiintific sunt prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII. Raportul reprezinta o analiza de continut a tezei de doctorat Curtea Penala Internationala, sustinuta de domnul Victor Ponta in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Pe baza acestui punct de vedere si al expertizei stiintifice, cu aprobarea Senatului Universitatii din Bucuresti, Rectorul Universitatii din Bucuresti va transmite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului cele doua documente oficiale, impreuna cu solicitarea de a lua masurile legale care se impun in acest caz.

In acelasi timp, pe baza celor doua expertize, cea morala emisa de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si cea stiintifica emisa de specialistii juridici, o comisie a Senatului Universitatii din Bucuresti va realiza un punct de vedere juridic asupra posibilitatii ca Universitatea din Bucuresti sa solicite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului anularea titlului de doctor al domnului Victor Ponta.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si-a formulat punctul de vedere vineri, 20 iulie 2012.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si reprezentanti ai conducerii Universitatii din Bucuresti au transmis public punctul de vedere al Comisiei de Etica, in cadrul unei conferinte de presa, pe baza dreptului la libera exprimare si a autonomiei universitare, dar si pe baza valorilor Universitatii din Bucuresti inscrise in Carta Universitatii din Bucuresti, si anume integritatea academica si prestigiul universitatii".

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5029 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  Decizia ar trebui sa sune: (Miercuri, 12 septembrie 2012, 13:35)

  potaissa [utilizator]

  Fals si uz de fals.Puscarie.
 • +17 (17 voturi)    
  despre plagiator (Miercuri, 12 septembrie 2012, 13:39)

  hmara [utilizator]

  Astept o decizie verticala si morala.
  Este singura alternativa la ceea ce reprezinta genul de oameni ca ponta, mang si altii ca ei.
  Care din pacate pt.noi incearca fara succes sa guverneze.
 • +8 (8 voturi)    
  Coloana vertrebala (Miercuri, 12 septembrie 2012, 13:43)

  Captain Obvious [utilizator]

  Cum pot aparea profesorii acestia in fata studentilor care nu pot sa spuna odata adevarul ? Chiar asa se arunca pisica ? DE CE?
 • +20 (20 voturi)    
  CONSECINTE! (Miercuri, 12 septembrie 2012, 13:51)

  GAVRILACHE [utilizator]

  Faptul ca manipularea prin televiziune a atins cote incredibile si faptul ca, practic, nimeni nu se poate opune masinariei uslase, determina acest gen de reactii, respectiv neluarea deciziei de retragere a titlului de doctor plagiatorului Victor Ponta! Domnului rector ii este, pur si simplu, frica!!! Daca UB i-a dat diploma si tot UB a hotarat ca Ponta a plagiat, de ce sa nu poata sa-i retraga diploma? Daca chiar e nevoie de acordul (care n-o sa vina, evident) al Ministerului, UB poate face un gest simbolic, respectiv sa retraga SIMBOLIC titlul de doctor! Astfel incat sa stie ca pentru universitari Ponta nu mai este doctor, chiar daca Ministerul zice altceva!
  • +3 (3 voturi)    
   Este demonitar (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:38)

   LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui GAVRILACHE

   Datorita faptului ca este demnitar (parlamentar, prim ministu) beneficiaza de imunitate, si nici o hatarare nu are efect asupra sa fara acordul parlamentului.

   Din acest motiv nu vor sa renunte la imunitate.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu merge (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:44)

   VI10 [utilizator] i-a raspuns lui GAVRILACHE

   Daca ar face asa ar da motiv sa fie schimbat de catre Androneasca si atunci ar impune un om de paie care sa retraga si concluziile comisiei de etica. De aceea trebuie lucrat doar sub acoperire strict juridica. Nu e loc de reactii emotionale, pentru ca mafia USL exact asta asteapta.

   Ce trebuie facut [e termen mediu este schimbarea legislatiei care permite demnitarilor sa plagieze in Romania fara sa fie sanctionabili la fel ca membri obisnuiti ai comunitatilor academice.
  • +4 (4 voturi)    
   subliniez (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:44)

   fc [utilizator] i-a raspuns lui GAVRILACHE

   ub nu poate cere ministerului condus de abramburica sanctionarea plagiatorului pentru ca exista reglementari pentru demnitari. intr_o tara membra ue demnitarii romani pot fura drepturi intelectuale pentru ca ii apara legea!
  • +3 (3 voturi)    
   TAGMA CUM LAUDE (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:10)

   ilie_moromete [utilizator] i-a raspuns lui GAVRILACHE

   Nu cred ca este bine sa-l acuzam pe rector de pasarea responsabilitatii si refuz de implicare. A demonstrat pe deplin ca are caracter. Dar se loveste de legislatia nostra incilcita. Credeti ca anularea unei ilegalitati printr-o alta este normala si dovedeste integritate morala?
   Ponta este un impostor oricare va fi decizia ministerului. Si eticheta aceasta il va urmari in intreaga cariera politica, in relatia cu exteriorul, pentru ca in tara, este bine stiut, sa fi hot este un merit.
   Fondul problemei este altul: cei care decid soarta noastra nu inteleg ca sint finantati de NOI, sint pusi acolo de voturile NOASTRE, sa decida spre bunastarea NOASTRA, sa faca un viitor normal copiiilor NOSTRI, sa faca legi in beneficiul NOSTRU, indiferent unde locuim, ce scoala avem si cu cine am votat.
   Aceste aspecte EI nu le inteleg. Din nefericire nici multi dintre noi.
   Ne-a napadit o tagma de saltatani, impostori, infractori, manipulatori, arivisti, inculti. Ii vedem oriunde privim.Ocupa toate scaunele si scaunelele, oricit de vremelnic, cu un singur obiectiv: totul pentru ei si ai lor. Aste este napasta de care trebuie sa scapam!
   • +2 (2 voturi)    
    EU CRED... (Miercuri, 12 septembrie 2012, 15:24)

    GAVRILACHE [utilizator] i-a raspuns lui ilie_moromete

    Eu cred ca rectorul (Senatul UB) ar fi trebuit sa scrie in hotarare, cu subiect si predicat, cunoscand care va fi decizia Ministerului, ca, din punctul lor de vedere, formal deci, Ponta nu mai este doctor in drept al Universitatii Bucuresti.Atat!
     #showComment
 • +6 (6 voturi)    
  "atunci cand este vorba despre demnitari." (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:33)

  VaseaV [utilizator]

  Si totusi, acesti demnitari care ne-au facut de ras peste tot sunt facuti din alt aluat ? Trebuie sa fie discriminati pozitiv in ceea ce priveste dreptul de a face infractiuni ?
  Problema nu e ca se respecta niste legi(reguli), problema e ca fiecare PORCALETE si-a facut legea asa cum i-a casunat!
 • -10 (12 voturi)    
  Universitatea Bucuresti (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:35)

  Tepes58 [utilizator]

  Daca lucrarea este un plagiat si daca se revoca doctoratul eu propun ca Universitatea sa se desfiinteze! Pare ridicol ca o Universitate sa dea un doctorat dupa care sa revina sa-l ia inapoi! Universitatea nu poate ramine in sistem decit pentru studenti autishti:))
  • +5 (5 voturi)    
   propui prost (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:44)

   Kvothe [utilizator] i-a raspuns lui Tepes58

   gândeşte puţin înainte să scri. Nu poţi condamna tot UB-ul pentru aşa ceva. E ca şi cum ai apela la "toţi pentru unul şi unul pentru toţi". Ar trebui să plătească doar cei vinovaţi, se ştie cine sunt: Referenţii plagiatorului care şi-au pus semnătura pe teză, conducătorul Năs7case precum şi sancţiuni asupra profesorilor din comisia supremă care au fost de acord cu acordarea titlului de doctor. Nu ştiu ce zice legea în asemenea cazuri dar e destul de logic ca vinovaţii să plătească.
  • +7 (7 voturi)    
   normal (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:45)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Tepes58

   hai sa dam in altii ca sa-l acoperim pe plagiator.
   si vezi ca profesorul care s-a ocupat de lucrarea de doctotrat este la jilava acum.
   nu poti distruge o universitate pt ca doi infractori si-au facut de cap.
   ridicol este ceea ce tu ceri :)
  • +7 (7 voturi)    
   mai bine... (Miercuri, 12 septembrie 2012, 14:48)

   clandestin [utilizator] i-a raspuns lui Tepes58

   ...ar demite profesorii din comisie, ce spui ? nu e mai corect ? sau pe toti cei care au pus semnatura pe acel document.
   Bafta !
 • 0 (0 voturi)    
  decizia Univ Bucuresti (Joi, 13 septembrie 2012, 11:53)

  andreesanu [utilizator]

  Dle rector M Dumitru ,LASA-NE,LASA-NE,daca nu ai
  calitatea si nici verticalitatea sa iei decizii ,nu mai inventa comisii.
  Pozitia dtale in fruntea unei Universitati presupune in primul rind capabilitatea de a lua decizii ,dar prin declaratia facuta dovedesti ca ai lipsuri esti vulnerabil,santajabil in final nu-ti meriti scaunul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by