Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, ca daca in Consiliul National de Etica se stabileste ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat, transmite Mediafax.

Intrebata ce va face daca in Consiliul National de Etica se va stabili ca a fost vorba de un plagiat in cazul lucrarii de doctorat a premierului Victor Ponta, ministrul Ecaterina Andronescu a spus ca va face ce-i spune legea sa faca.

"Se stabilesc niste masuri, mergand pana la desfiintarea scolii de doctorat", a precizat ministrul Educatiei.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, desfiintarea unei scoli doctorale se face la propunerea Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Acest for a analizat deja teza de doctorat a prim-ministrului, a concluzionat ca Victor Ponta a plagiat si a propus retragerea titlului de doctor. "Decizia a fost inmanata conform articolului 170 din LEN. Discutarea cazurilor de abatere de la etica profesionala este trecuta in atributiile noastre. Iar noi nu putem face decat propunerea de retragere a titlului de doctor, care a fost inaintata Ministerului Educatiei", a anuntat pe 29 iunie academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU.

Consiliul National de Etica este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de buna conduita, iar in acest context va analiza si sesizarea premierului Victor Ponta, in vederea clarificarii acuzatiilor de plagiat, a precizat, miercuri, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), institutie pe langa care functioneaza CNE.

Precizarile au fost facute dupa ce teza de doctorat a premierului Victor Ponta a fost analizata in Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si urmeaza sa fie luata in discutie in Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti.

Consiliul National de Etica a fost sesizat de premierul Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatilor ce i se aduc cu privire la teza de doctorat ᅡCurtea penala internationalaᅡ. Pe baza consultarii cu specialistii, CNE urmeaza sa analizeze si sa se pronunte, a mai precizat ANCS.

Prevederile legale invocate de ANCS sunt OG 28/2011 privind modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti (UB) a stabilit, miercuri, procedura de evaluare a autosesizarii privind acuzatiile de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta, procedura care vizeaza analizarea tezei de doctorat si a surselor incriminate.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara atunci ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.

In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penala Internationala"), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa, potrivit CNATDCU.

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educatiei, a emis, inaintea sedintei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU si a sustinut ca acest for nu are competenta sa ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.

Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

La momentul lansarii acuzatiilor, Ponta declara ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.

Premierul a transmis Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) o adresa prin care solicita sa ii fie analizata teza de doctorat sustinuta in 2003.

La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat ca membrii CNATDCU care au stabilit ca teza sa de doctorat reprezinta un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "executie mafiota", fara sa fi studiat vreodata o astfel de lucrare, si a precizat ca nu va renunta la titlul de doctor si nici nu va demisiona.

Premierul este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.