Ecaterina Andronescu: Daca se decide ca teza lui Ponta este plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 13 iulie 2012, 18:19 Actualitate | Esenţial


Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, ca daca in Consiliul National de Etica se stabileste ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat, transmite Mediafax.

Intrebata ce va face daca in Consiliul National de Etica se va stabili ca a fost vorba de un plagiat in cazul lucrarii de doctorat a premierului Victor Ponta, ministrul Ecaterina Andronescu a spus ca va face ce-i spune legea sa faca.

"Se stabilesc niste masuri, mergand pana la desfiintarea scolii de doctorat", a precizat ministrul Educatiei.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, desfiintarea unei scoli doctorale se face la propunerea Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Acest for a analizat deja teza de doctorat a prim-ministrului, a concluzionat ca Victor Ponta a plagiat si a propus retragerea titlului de doctor. "Decizia a fost inmanata conform articolului 170 din LEN. Discutarea cazurilor de abatere de la etica profesionala este trecuta in atributiile noastre. Iar noi nu putem face decat propunerea de retragere a titlului de doctor, care a fost inaintata Ministerului Educatiei", a anuntat pe 29 iunie academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU.

Consiliul National de Etica este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de buna conduita, iar in acest context va analiza si sesizarea premierului Victor Ponta, in vederea clarificarii acuzatiilor de plagiat, a precizat, miercuri, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), institutie pe langa care functioneaza CNE.

Precizarile au fost facute dupa ce teza de doctorat a premierului Victor Ponta a fost analizata in Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si urmeaza sa fie luata in discutie in Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti.

Consiliul National de Etica a fost sesizat de premierul Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatilor ce i se aduc cu privire la teza de doctorat ᅡCurtea penala internationalaᅡ. Pe baza consultarii cu specialistii, CNE urmeaza sa analizeze si sa se pronunte, a mai precizat ANCS.

Prevederile legale invocate de ANCS sunt OG 28/2011 privind modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti (UB) a stabilit, miercuri, procedura de evaluare a autosesizarii privind acuzatiile de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta, procedura care vizeaza analizarea tezei de doctorat si a surselor incriminate.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara atunci ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.

In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penala Internationala"), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa, potrivit CNATDCU.

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educatiei, a emis, inaintea sedintei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU si a sustinut ca acest for nu are competenta sa ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.

Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

La momentul lansarii acuzatiilor, Ponta declara ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.

Premierul a transmis Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) o adresa prin care solicita sa ii fie analizata teza de doctorat sustinuta in 2003.

La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat ca membrii CNATDCU care au stabilit ca teza sa de doctorat reprezinta un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "executie mafiota", fara sa fi studiat vreodata o astfel de lucrare, si a precizat ca nu va renunta la titlul de doctor si nici nu va demisiona.

Premierul este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4872 vizualizari

 • +32 (32 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 13 iulie 2012, 18:24)

  polonyca [anonim]

 • +27 (27 voturi)    
  Ce shechera e ea... (Vineri, 13 iulie 2012, 18:27)

  ddanescu [utilizator]

  ... adica ii ameninta pur si simplu pe toti din universitatea respectiva ca daca nu se raliaza in spatele lui Ponta li se taie macaroana.

  Bine, trebuia sa li se taie macaroana de mult, dar cine mai are acum curajul sa spuna pis impotriva lui Ponta?
  • +1 (15 voturi)    
   Trebuie desfiintata (Vineri, 13 iulie 2012, 19:35)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui ddanescu

   Facultatea de Drept din Bucuresti i-a acordat titlul de doctor lui Ponta. Cred ca desfiintarea scolii de doctorat a acestei facultati, ar fi o masura corecta.

   E greu de crezut ca aceasta facultate i-a acordat imoral doctoratul doar lui Ponta. E greu de crezut ca avem doar citiva juristi impostori. Foarte probabil, sint mai multi, iar scoala de doctorat a acestei facultati trebuie desfiintata.
   • +7 (11 voturi)    
    greu cu neuronul singuratic (Vineri, 13 iulie 2012, 21:36)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    Cine i-a acordat titlul? Tavanul facultatii? Usile? Fundatia? Studentii? Sa se desfiinteze si guvernul, ca Nastase era prim ministru cand a comis infractiunile... Logic, nu?.. sau.. nu?
    • +4 (6 voturi)    
     Parerea mea (Vineri, 13 iulie 2012, 23:13)

     Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Parerea mea, aceasta facultate nu mai poate acorda nimanui titlul de doctor, cel putin 10 ani de-acum incolo. Aceasta facultate nu mai prezinta suficiente garantii morale.

     Daca iti doresti altfel, poti sa argumentezi, principial, sau cu detalii din realitatea acestei facultati. Tavanul si usile facultatii pot fi considerate foarte greu ca dovezi ale nivelului stiintific.
     • 0 (0 voturi)    
      te contrazici singur (Sâmbătă, 14 iulie 2012, 16:56)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      de ce 10 ani de acum incolo? au trecut deja 10 ani de cand i-au acordat lui Ponta titlul. nu ar fi mai normal sa fie eliminati doar cei care au fost implicati in acest caz? dupa 10 ani.. poate nici nu mai sunt in facultate. pe cine pedepsesti de fapt?
 • +24 (24 voturi)    
  Desfiintati UB (Vineri, 13 iulie 2012, 18:29)

  Unu2 [utilizator]

  De ce nu desfiintarea Universitatii Bucuresti?
  Cita rea vointa ...
 • +14 (16 voturi)    
  Masura de ministru USL-ist!!! (Vineri, 13 iulie 2012, 18:30)

  a4 [utilizator]

  Sa desfintezi o scoala pentru un individ!!!!???
  Oare acest individ a scris istoria acelei scoli? Oare continuitatea unei scoli depinde de un individ!!?
  NU, acest individ, PONTA, a adus o pata acestei scoli si ar trebui sa recunoasca si sa-si ceara iertare!
  • +3 (5 voturi)    
   Fabrica de doctorate (Vineri, 13 iulie 2012, 23:28)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui a4

   E greu de crezut ca Ponta e singurul impostor declarat doctor de catre Facultatea de Drept din Bucuresti. Cu siguranta sint mai multi. Citi ? 5 % sau 10 % sau poate 25 % ? Nu mai conteaza. Fabrica de doctorate in drept e imorala, ilegala si trebuie imediat oprita.
 • +11 (11 voturi)    
  n-am doctorat (Vineri, 13 iulie 2012, 18:30)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Ce fras îi aia "şcoală de doctorat"?!? Aia de la Standford, comitatul Cornu?
 • +24 (26 voturi)    
  ******* (Vineri, 13 iulie 2012, 19:27)

  Cataleya [utilizator]

  Nu zau????
  Dar cine e Ponta asta?
  Vreun Platon, Aristotel, Newton sau Einstein, incat sa afirmati ca :
  "Daca Ponta nu e..nimic nu e?"
  Nu va este rusine?
  Nesimtitilor!
  De parca dreptul international, credinta crestina si teoriile sistemului planetar ar depinde de magaria copiata de Ponta in teza de doctorat?
  Nu va dati seama cat de penibili ati ajuns?
  • +11 (13 voturi)    
   ministru USL! Daca nu e ca ei, nimic sa nu fie! (Vineri, 13 iulie 2012, 21:22)

   a4 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Felicitari! Nu Ponta a scris istoria acestei scoli (istoria pozitiva!) si nu de el depinde continuitatea sa!
 • +8 (8 voturi)    
  Abramburita (Vineri, 13 iulie 2012, 21:04)

  avint [utilizator]

  Mi-e teama ca A(bramburita) va bramburi rau de tot Invatamantul din Romanica.
  Sper sa nu aiba timp.
 • +11 (13 voturi)    
  Sanctiuni (Vineri, 13 iulie 2012, 21:33)

  Erwin [utilizator]

  Putea sa spuna ceva de sanctionarea conducatorului de doctorat (retragerea calităţii de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare).
  Dar standardele uslase cer sa se puna putina presiune pe comisia de etica.
 • +14 (16 voturi)    
  Vai (Vineri, 13 iulie 2012, 21:36)

  AliKimiku [utilizator]

  Dna Andronescu, cata intransigenta!
  Poate incepeti prin retragerea dreptului de conducator de doctorat pentru Dl Nastase. Si alte sanctiuni academice conexe. Nu de alta dar cand va iesi, curand, din academia pe care o urmeaza probabil va vrea sa se intoarca la meseria lui de profesor ca in politica nu mai da pe el nimeni doi bani.
  Si ar merita un sut rezonabil in bot si in acel domeniu.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce spune Kati e firesc (Vineri, 13 iulie 2012, 22:47)

  Trojan.H [utilizator]

  Daca-l prinzi pe unul ca fura, desfiintezi scoala!
  Oare in Cuba se acorda azil politic pentru romani?
 • +4 (4 voturi)    
  ce semeni , culegi abramburica. (Vineri, 13 iulie 2012, 23:55)

  dezamagitul [utilizator]

  Multe din scolile pe care le patronati doamna ministresa ar cam trebuii desfintate ca manca bani de pomana de la fraieri. Cum suna asta cu desfintarea, a presiune pe comisie ? Tot altcineva este de vina numai hotul nu .Sant curios daca cineva din cei care au copiat si au fost dati afara de la examen daca au contestat si sa intrebe de la ce nivel in sus este voie sa copiezi .
  Invatati,invatati , invatati sa copiati .
 • +4 (4 voturi)    
  Mai hotnews (Sâmbătă, 14 iulie 2012, 0:43)

  abcde [utilizator]

  Aveti curaj. Azi nu a mers vreo 2 minute sa intru pe site si am zis ca asta e, v-au picat astia :)

  Pe de alta parte si ANCS, sub noua conducere are tupeu sa ii spuna, indirect, unei institutii autonome (UB) ca nu are drept sa se pronunte pe plagiatul lui Ponta. Sa-si vada ANCS de treaba ei, UB de treaba ei. Daca ANCS sau Ministerul nu va lua in considerare ce zice UB asta e alta treaba.

  Eu de cand am vazut ce poate Pop, incui usa noaptea, mai ales pt ca locuiesc in capitala unde se conspira asupra plagiateleor - Muenchen
 • +2 (2 voturi)    
  Ce se ascunde in declaratia doamnei ministru? (Sâmbătă, 14 iulie 2012, 1:51)

  EllySt [utilizator]

  Oare d-na ministru Andronescu este preocupata de calitatea scolii doctorale de la UB sau a emis un "semnal" pentru Comisia de Etica a UB?

  Sunt convinsa ca in spatele acestei declaratii se ascunde o presiune pe decizia Comisiei de Etica a UB (comisia ar trebui sa se intruneasca pe 18 iulie 2012).

  Nu cred ca se poate pune problema ca numai pentru plagiatul d-lui Ponta (pentru teza sustinuta in 2003) sa se desfiinteze o scoala doctorala care acum este complet diferita, ca organizare, fata de anul 2003. Logic ar fi ca problema desfiintarii unei scolii doctorale sa se puna pentru plagiate recente sau relativ recente.
 • +2 (2 voturi)    
  sunt cateva chestii de spus (Sâmbătă, 14 iulie 2012, 11:00)

  visio [utilizator]

  dincolo de amenintarea voalata a acestei tipa care a ajuns dintr-o greseala a destinului sa conduca invatamantul romanesc;
  asadar:
  1. scoala trebuie evaluata iar cei vinovati trebuie pedespiti; exact ca la politia din arges cand s-a descoperit treaba cu permisele
  este inacceptabil sa promovezi plagiatul si incompetenta;

  2. cine nu vrea sa traiasca intr-un mediu profesionist trebuiie sa paraseasca scaunul, fie ca vorbim de profesori sau premieri sau....

  3. tanati andronescu, las-o mai usor cu amenintarile de tip stalinist ca suntem in 2012 si lumea nu mai e asa naiva ca in anii de "glorie" ai comunismului glorios;

  4. tanti andronescu, Elena Ceausescu iti transmite salutari....
 • +1 (1 vot)    
  scoala de doctorat (Sâmbătă, 14 iulie 2012, 18:19)

  revoltat [utilizator]

  Doamnä Halal-Minstru, nu existä" o scoalä de doctorat "
  Ce poti ce trebuie sä faci este sä iei dreptul profesorului de drept-puscärias Adrian Nästase de a ma conduce doctorate.
  Ar fi interesant de urmärit si doctoratul acestui "profesor universitar de drept" saude tipärit cursurile lui !
  Se înmultesc impostorii si "nelegitimii"!
  Vai de tara asta !
  Dar avem antidotul: buletinul de vot !Dacä nu stim sä- folosim, asa ne trebuie !
 • 0 (0 voturi)    
  nu mai scapam de hoti (Vineri, 12 octombrie 2012, 11:09)

  plagiatoru_sef [utilizator]

  Va rog verificati suspiciune de plagiat a urmatoarei teze de doctorat a dl doctor in stiinte medicale LUCIAN EVA, ajuns manager de spital, frate de procuror.

  doctorplagiat.wix.com/eval

  Sa speram ca nu va rezolva situatia ca dottore Ponta.
  Sa traiti bine!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by