Victor Ponta a obtinut in 2003 titlul de doctor in drept cu calificativul "Foarte Bine" si distinctia "Summa Cum Laude", cea mai mare distinctie pe care o poate primi o teza de doctorat, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii din Bucuresti. Din comisia care a evaluat in 2003 aceasta teza de doctorat si a propus acordarea titlului de doctor lui Victor Ponta cu "Summa Cum Laude" face parte si Gabriel Oprea, fost ministru PSD si UNPR. In prezent, teza de doctorat "Curtea Penala Internationala" si acuzatiile de plagiat sunt analizate de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti care este asteptata sa dea un verdict final in cursul zilei de miercuri.

Victor PontaFoto: AGERPRES

Potrivit procedurilor din 2003, doctoratul era evaluat de o comisie de specialisti aprobata de senatul institutiei de invatamant superior organizatoare. Legea 84/1995, in vigoare la data sustinerii doctoratului de catre Victor Ponta, prevedea ca aceasta "comisie este alcatuita dintr-un presedinte, conducatorul de doctorat si din trei referenti oficiali, specialisti cu activitate stiintifica deosebita, cu titlu de doctor in domeniu".

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 37 din 1999 care stabilea la acea vreme organizarea si desfasurarea doctoratului, "pe baza celor constatate in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, comisia evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il acorde tezei de doctorat. Calificativele care pot fi acordate sunt: 'foarte bine', 'bine' si, respectiv, 'satisfacator'".

"Pe baza calificativelor primite de doctorand la sustinerea examenelor, a referatelor sau a lucrarilor de creatie si a aprecierilor asupra tezei de doctorat, comisia delibereaza si comunica auditoriului hotararea de a conferi doctorandului titlul stiintific de doctor", iar "pentru teze de doctorat care probeaza calitati deosebite de creativitate, aducand contributii importante la dezvoltarea cunoasterii in context international, se poate acorda una dintre distinctiile: SUMMA CUM LAUDE, MAGNA CUM LAUDE sau CUM LAUDE", prevede aceeasi HG.

Cine sunt membrii comisiei de specialisti care a evaluat in 2003 teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta si a propus distinctia "Summa Cum Laude"

Ciobanu Viorel Mihai

Viorel Ciobanu

Viorel Ciobanu

Foto: Agerpres

Viorel Ciobanu este profesor doctor la Facultatea de Drept a UB, catedra de drept privat. A obtinut licenta in drept la Universitatea din Bucuresti in 1973, iar in 1980 a obtinut titlul de doctor. In 1990-1992 a fost prodecan al Facultatii de Drept, in 1998-2008 a fost decanul facultatii.

In 1992-1998 Viorel Ciobanu a fost judecator la Curtea Constitutionala. In prezent este avocat colaborator la Societatea "Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen", potrivit CV-ului sau.

Din 1997 este conducator de doctorat in domeniul Drept procesual civil. De asemenea din 1991 este arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International, iar in 2010-2012 a fost presedinte. A fost presedintele Comisiei de redactare a proiectului Noului Cod de Procedura Civila.

In 2002 a primit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, iar in 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara.

Vezi aici CV-ul lui Viorel Ciobanu

Precizam ca Viorel Ciobanu s-a recuzat din Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti - care acum analizeaza doctoratul lui Ponta, acuzat de plagiat - pentru ca a facut parte din comisia de doctorat care in 2003 i-a avizat lui Ponta teza, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii din Bucuresti.

2. Nastase Adrian

Adrian Nastase

Adrian Nastase

Foto: Hotnews

Adrian Nastase a fost conducatorul de doctorat al prim-ministrului Victor Ponta.

In 1973 a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, a absolvit si Facultatea de Istorie-Filozofie, sectia Sociologie, iar in 1987 a obtinut titlul de doctor in Drept International la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, potrivit CV-ului publicat pe site-ul sau.

Activitatea profesionala

1973-1990, Cercetator, Institutul de Cercetari Juridice/Academia Romana, Bucuresti.

Universitar - Drept International Public:

1977-1979; 1984-1985, Profesor Asociat, Academia de Studii Economice (ASE), Bucuresti;

1990 - 2012: Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti;

A fost Profesor asociat, Drept International Public, Paris I - Universitatea Pantheon Sorbonne, Paris, Conducator de doctorat la Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti, profesor la Facultatea de Drept, Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, Bucuresti, la Facultatea de Drept, Nicolae Titulescu Institutul de Drept si Relatii Internationale, Bucuresti;

1992-1997: Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti;

Activitate politica:

2008 - 2012: Presedinte Consiliul National al PSD

1992 - 1996, decembrie 2004 - martie 2006: Presedinte al Camerei Deputatilor

2001 - 2005: Presedinte al Partidului Social Democrat

2001 - 2004: Prim-ministru al Romaniei

1996 - 2000, 2008-prezent: Vicepresedinte al Camerei Deputatilor

Pe 20 iunie 2012 Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare de magistratii Curtii Supreme, dupa trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului Trofeul Calitatii.

Vezi aici CV Adrian Nastase

Reprezentantii Universitatii din Bucuresti au declarat pentru HotNews.ro ca Adrian Nastase nu mai este profesor in cadrul Universitatii din Bucuresti. "Conform Codului Muncii, art. 56, al.1, lit.f, contractul colectiv de munca inceteaza de drept ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti", au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii UB.

3. RalucaBesteliu

Besteliu Raluca

Besteliu Raluca

Foto: Universitatea Nicolae Titulescu

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, Raluca Besteliu a absolvit in 1959 Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. In 1960 - 1968 a fost consilier juridic la Ministerul Petrolului si Chimiei, in 1968 - 1971 a fost consilier juridic la Ministerul Comertului Exterior, in 1971 - 1989 a fost cercetator stiintific principal la Institutul de Cercetari Juridice, sectorul Drept International.

In 1983 a obtinut titlul de doctor in drept, potrivit unui CV publicat pe site-ul Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti, in care se arata ca in anul 1985 a absolvit studii postuniversitare la Salzburg, Austria.

In perioada 1990-1998 a detinut functia de conferentiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, iar din 1998 este profesor universitar si conducator de doctorat in cadrul Universitatii din Bucuresti si in cadrul Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti, potrivit site-ului Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti.

In perioada 1996 - 2004 a fost sef al Catedrei de Drept public a Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti. Din 2004 este sef al Catedrei de Drept public a Facultatii de Drept a Universitatii Nicolae Titulescu.

Raluca Besteliu a fost expert O.N.U. din partea Romaniei, in grupul de experti numiti de Comisia pentru Drepturile Omului (februarie - martie 1993) si judecator ad-hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strassbourg, (1999).

Din 2003 este membra a Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga.

Vezi aici CV Raluca Besteliu

4. Mitrache Constantin

Mitrache Constantin este din 1998 profesor universitar, conducator de doctorat la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. In 1992 - 2008 a fost prodecan al Facultatii de Drept responsabil cu coordonarea stiintifica a tezelor de doctorat, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".

In 1966 a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti, iar in 1977 a obtinut titlul de doctor in drept, specialitatea drept penal.

Vezi aici CV-ul lui Mitrache Constantin

5. Oprea Gabriel

Gabriel Oprea

Gabriel Oprea

Foto: Agerpres

Gabriel Oprea a fost ministru al Apararii din 2009 pana in mai 2012, iar in 2008 - 2009 a fost ministru al Internelor. In ianuarie 2009, PSD i-a retras sprijinul politic dupa ce Oprea a numit patru secretari de stat in MAI, precum si pe Virgil Ardelean la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a ministerului, fara acordul partidului.

In 2010 a fondat UNPR, care, aliat cu PD-L si UDMR, a participat la guvernare pana in 2012. Vineri, 12 iulie 2012, PSD si UNPR au depus actele la tribunal pentru formarea unei aliante politice de centru-stanga.

In perioada 2003 - 2004 a fost ministru delegat pentru Administratia Publica, in 2002 - 2003 a fost prefect al municipiului Bucuresti, in 2001 - 2002 a fost Secretar de Stat, Presedintele Administratiei Nationale a Rezervelor Statului. In 1990 - 1993 a fost ofiter de Justitie Militara activ, iar in 2001 - 2003 a fost General Mr. Justitie militara activ.

Este doctor in drept, titlu obtinut de la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept.

Activitate didactica:

2001 - Profesor Universitar - Colegiul National de Aparare

2001 - Profesor Asociat - Colegiul National de Aparare

2002 - Conducator Doctorat Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza

2003 - 2005 - Membru in Comisiile de Specialitate ale Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare - Comisia de Stiinte Militare, Ordine Publica si Siguranta Nationala

2008 - prezent - Profesor Universitar, Conducator de Doctorat - Academia Nationala de Informatii

Vezi aici CV Gabriel Oprea

Amintim ca teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta a fost analizata pana acum de 3 comisii. Prima - Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - organismul care a propus Ministrului Educatiei acordarea titlului de doctor si institutia care poate propune Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor - a decis pe 29 iunie caVictor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, fiind un plagiat de tip copy-paste.

Cu doar o zi inainte de pronuntarea pe cazul Ponta, Ministerul Educatiei a dat un ordin prin care a schimbat componenta Consiliului General al CNATDCU. Ordinul de ministru a fost publicat in Monitorul Oficial la o ora dupa ce Consiliul general al CNATDCU s-a intrunit in sedinta anuntata cu cel putin doua saptamani inainte.

Academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului general al CNATDCU, a anuntat dupa sedinta ca a propus retragerea titlului de doctor al premierului Victor Ponta, propunere care a fost inaintata Ministerului Educatiei.

A doua comisie - Consiliul National de Etica (din subordinea ANCS): o Comisie Tehnica a acestui Consiliu a elaborat marti seara un raport care sustine ca, potrivit legislatiei din 2003, Ponta nu a plagiat. Nimeni nu cunoaste componenta comisiei tehnice, potrivit spuselor membrilor CNE, iar raportul nu a fost semnat.

Universitatea din Bucuresti a anuntat in urma cu trei saptamani ca va verifica acuzatiile de plagiat aduse prim-ministrului Victor Ponta, in cadrul Comisiei de Etica a Universitatii. Maine este asteptata o decizie a Comisiei de Etica.

Citeste si: