Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti va analiza acuzatia de plagiat adusa premierului Victor Ponta. Universitatea a solicitat si un punct de vedere din partea Facultatii de Drept, care va constitui o comisie formata din experti internationali, reiese dintr-un comunicat de presa al universitatii citat de Mediafax. Conducerea universitatii va lua masurile adecvate dupa analizarea punctului de vedere al Facultatii de Drept si al pozitiei Consiliului de Etica.

Contactat de HotNews.ro, Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept, a declarat ca "inca nu s-a hotarat daca se va constitui aceasta comisie. Asa cum precizeaza comunicatul, decizia se va lua in Consiliul Facultatii de Drept".

Intrebat despre verificarile initiate de Universitatea Bucuresti, Victor Ponta a raspuns: "E foarte bine, pentru ca eu ieri am constatat ca nimeni nu depusese nicio sesizare la Comisa de Etica. Totul se dorea sa ramana la nivel mediatic. Eu personal am depus ieri la Ministerul Educatiei, conform legii, solicitatea mea de a fi verificata teza acuzata. Ma voi prezenta si la Facultatea de Drept, si la Comisia de Etica si la orice institutie legal abilitata, pentru a-mi sustine punctul de vedere."

"Pe de alta parte, va spun cinstit ceea ce cred. Tot acest scandal a fost declansat de presedintele Basescu din cauza dorintei mele de a participa la Consiliul European", a mai afirmat premierul adaugand "probabil ca dupa 28 (28 iunie, data desfasurarii Consiliului European - n.r.) nu va mai exista aceeasi presiune din partea presedintelui".

Universitatea din Bucuresti (UB) arata, vineri, intr-un comunicat de presa, ca a luat act de acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta, referitoare la teza de doctorat sustinuta la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, in anul 2003 astfel incat, in urma sedintei de joi a Senatului Universitatii din Bucuresti, conducerea UB a solicitat conducerii Facultatii de Drept sa-si precizeze punctul de vedere referitor la contestarea calitatii stiintifice a tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.

"Urmare a solicitarii conducerii Universitatii din Bucuresti, Consiliul Facultatii de Drept va discuta constituirea unei comisii formate, de preferinta, din experti internationali, din universitati straine, pentru a analiza acuzatiile de plagiat cu privire la teza de doctorat a domnului Victor Ponta. Ulterior acestei analize, concluziile materialului care va fi realizat de comisia constituita ad-hoc vor fi prezentate Senatului Universitatii din Bucuresti si publicului larg", a precizat UB.

Totodata, rectorul Universitatii din Bucuresti a solicitat intrunirea de urgenta a Comisiei de Etica a institutiei de invatamant superior, pentru a dezbate cazul. "Conducerea Universitatii din Bucuresti, in cunostinta de cauza si pe baza celor doua materiale (punctul de vedere al Facultatii de Drept si punctul de vedere al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti), va putea dispune masuri adecvate in acel moment", a precizat sursa citata.

Premierul Victor Ponta a transmis Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) o adresa prin care solicita sa ii fie analizata teza de doctorat sustinuta in 2003, in contextul acuzatiilor lansate in ultimele zile in spatiul public. Solicitarea a fost inregistrata joi si va fi transmisa spre solutionare catre Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, a anuntat ANCS.

Citeste si: