Precedentele invocate de FAZ in cazul Ponta: Care au fost acuzatiile de plagiat la adresa lui Karl-Theodor zu Guttenberg si Pal Schmitt

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 19 iunie 2012, 13:17 Actualitate | Esenţial


Karl-Theodor zu Guttenberg si Pal Schmitt
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris despre presupusul plagiat al premierului Victor Ponta si a comparat cazul cu cel al fostului presedinte maghiar si cel al fostului ministru german al Apararii.

Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat din functie dupa ce a fost acuzat de plagiat si i-a fost retras titlul de doctor. Schmitt a fost acuzat ca in teza sa de doctorat a folosit traduceri cuvant cu cuvant dintr-un manuscris al unui expert bulgar, fara a-l cita in text, ci doar mentionandu-l in lista bibliografica.

Ministrul german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, a demisionat din functie dupa ce a fost acuzat de plagiat la obtinerea titlului de doctor in drept. Guttenberg a fost acuzat ca in mod repetat ar fi omis notele de subsol in compunerea lucrarii sale de doctorat.

Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat dupa ce a fost acuzat ca a plagiat

Pal Schmitt
Foto: Agerpres
La finele lunii martie, presedintelui Ungariei, Pal Schmitt, i-a fost retras titlul de doctor de catre conducerea Universitatii Semmelweis din Budapesta, care a apreciat drept "plagiat" teza sa de doctorat asupra istoriei Jocurilor Olimpice, sustinuta in urma cu 20 de ani. La cateva zile dupa, Schmitt si-a anuntat demisia in fata Parlamentului.

Pe 11 Ianuarie 2-12, publicatia maghiara Heti Világgazdaság a publicat un articol in care sustinea ca 180 din cele 215 pagini ale lucrarii de doctorat din 1992 a lui Pal Schmitt erau, de fapt, o traducere cuvant cu cuvant dintr-un manuscris in franceza de 485 de pagini din 1987 a expertului bulgar Nikolai Georgiev intitulat "Analyse du programme olympique (des Jeux d’Olympiade)".

Acuzatiile de plagiat in cazul lui Pal Schmitt: texte preluate cuvant cu cuvant, fara a fi citate in text, ci doar mentionate lucrarile in bibliografie

Publicatia Heti Világgazdaság sublinia ca teza de doctorat a lui Pal Schmitt nu continea citari bibliografice in text, ci doar o lista bibliografica la final cu 21 de lucrari. In bibliografia lucrarii, locul de publicare a manuscrisului semnat de bulgarul Georgiev era trecut gresit ca fiind Bulgaria, in loc de Lausanne, Elvetia, iar titlul manuscrisului era trecut in maghiara, desi lucrarea bulgarului nu a fost publicata in aceasta limba.

Pe 19 ianuarie, publicatia Index.hu informa ca alte 35 de pagini din lucrarea de doctorat a lui Schmitt reprezentau o traducere a unei lucrari semnate de un sociolog sportiv german Klaus Heinemann. La fel ca in cazul celor copiate din manuscrisul cercetatorului bulgar, Schmitt nu l-a citat pe Klaus Hainemann in text, in notele de subsol, mentionand lucrarea sa doar in lista de bibliografie.

Pe langa aceste surse, media maghiara a scos la iveala si alte paragrafe copiate fie din brosuri ale Comitetului Olimpic International, fie din lucrarea unui membru IOC fara ca acestea sa fie mentionate in lista biografica.

Pal Schmitt a respins acuzatiile de plagiat, aratand ca lucrarile au fost mentionate in bibliografia tezei sale de doctorat

Imediat dupa dezvaluirile din presa, Schmitt a respins acuzatiile de plagiat, justificand ca lucrarile se regasesc in lista de bibliografie a tezei sale de doctorat. Mai tarziu, Schmitt declara ca e normal ca astfel de lucrari precum teza sa de doctorat sa contina o parte comuna "material de baza".

Pe 29 martie, presedintelui Ungariei, Pal Schmitt, i-a fost retras titlul de doctor de catre conducerea Universitatii Semmelweis din Budapesta, care a apreciat drept "plagiat" teza sa de doctorat.

Senatul Universitatii a luat aceasta decizie cu 33 de voturi pentru si 4 impotriva. "Teza de doctorat nu corespunde nici metodelor stiintifice, nici celor etice", declara atunci rectorul universitatii, Tivadar Tulassay

Raportul Universitatii: O traducere cuvant cu cuvant intr-o proportie importanta si neobisnuita (...) O traducere de calitate mediocra

"Consiliul de doctorat al Universitatii Semmelweis considera justificata deposedarea presedintelui Pal Schmitt de doctoratul obtinut in 1992", declara rectorul Universitatii la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului.

Consiliul a fost convocat in urma unui raport realizat de o comisie din cadrul aceleiasi universitati, care a aratat ca doctoratul presedintelui Pal Schmitt este un plagiat dupa o lucrare a expertului bulgar Nikolai Georgiev.

Potrivit raportului, "doctoratul este bazat pe o traducere cuvant cu cuvant intr-o proportie importanta si neobisnuita" si, in plus, este clar ca "lucrarea" nu este decat o traducere de calitate mediocra, care "face aluzie la aspecte ce nu exista in teza, dar figureaza in lucrarea originala a lui Georgiev".

Comisia mai mentioneaza in raport ca "procesul de obtinere a doctoratului" a fost, "desi cu lacune, conform regulilor in vigoare de atunci ale Universitatii de Educatie Fizica".

Raportul comisiei universitare a provocat o avalansa de proteste in presa maghiara, chiar si in cea apropiata guvernului, care a cerut demisia sefului statului.

La cateva zile mai tarziu, Pal Schimitt a demisionat din functia de presedinte al Ungariei, desi a refuzat initial sa demisioneze, argumentand ca "nu exista nicio legatura" intre lucrarea sa de doctorat si activitatea sa de presedinte.

Ministrul german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, a demisionat dupa ce a fost acuzat de plagiat

Karl-Theodor zu Guttenberg
Foto: Agerpres/EPA
In primavara lui 2011, ministrul german al Apararii de atunci, Karl-Theodor zu Guttenberg, a demisionat din functia pe care o detinea. Gestul lui zu Guttenberg venea dupa ce a renuntat definitiv la titlul de doctor pe fondul acuzatiilor cum ca lucrarea sa de doctorat ar fi fost un plagiat.

Pe 16 februarie 2011, cotidianul de centru stanga Suddeutsche Zeitung (SZ) publica un articol in care un profesor de drept, Andreas Fischer-Lescano, afirma ca in mai multe locuri teza lui Guttenberg este "un plagiat indraznet" si "o smecherie".

De la acel moment, mai multi ziaristi au anchetat subiectul si saptamanalul Der Spiegel a gasit zeci de pagini care par direct "imprumutate" din diverse publicatii, fara a se cita nicio sursa.

Baronul de copy-paste: pasaje preluate fara a fi citate si atribuite in notele de subsol

Potrivit acuzatiilor aduse tezei de doctorat semnate de zu Guttenberg, mai multe pasaje si portiuni erau preluate din mai multe publicatii si lucrari ale altor cercetatori, fara a fi citate si atribuite in notele de subsol sau in bibliografie. Acuzatiile vizeaza pasaje neatribuite sau atribuite incorect de la 19 alti autori in cel putin 50 de pagini din lucrarea de 400 de pagini semnata de Guttenberg.

Guttenberg a recunoscut ca a facut "greseli serioase" care "nu sunt conforme cu codul etic al stiintei", dar a sustinut ca greselile n-au fost intentionate.

Financial Times Deutschland titra pe 17 februarie "Freiherr von cut and paste" (Baronul de copy-paste), atribuind fiecarui cuvant o nota in subsolul paginii, ceea ce ministrul ar fi omis sa faca in teza care i-a adus titlul de doctor in drept Summa cum laude al Universitatii din Bayreuth (Bavaria) in 2007.

Protestul "notelor de picior" la Berlin

La cateva zile mai tarziu, la Berlin, cateva sute de oameni au manifestat pe strada si si-au asezat ghetele pe gard. Fussnoten, adica "note de picior" ii cereau manifestantii lui Karl Theodor zu Guttenberg, ministrul german al Apararii. 

Internautii au creat atunci un domeniu dedicat depistarii pasajelor plagiate in lucrarea de doctorat a lui zu Guttenberg, iar un post de radio a modificat textul unei foarte populare melodii nemtesti, pentru a-l ironiza pe cel care, pana atunci, era considerat "raza de lumina" a politicii germane si eventual candidat la functia de cancelar.

"Am fost intotdeauna pregatit de lupta, insa am ajuns la capatul puterilor. Este decizia cea mai dureroasa a vietii mele," a declarat Guttenberg, potrivit AFP. Guttenberg a cerut o ancheta rapida a parchetului, adaugand ca ii respecta pe toti cei care vor sa faca lumina in acest caz.

Procurorii au renuntat la caz - 23 de incalcari ale dreptului de copyright cu prejudiciu economic minor / Donatie de 20.000 de euro facuta de Guttenberg


Guttenberg, printr-un gest prin care a incercat sa-si asume responsabilitatea fata de greselile comise, a trimis in martie 2011 scrisori prin care si-a cerut scuze fata de autorii care nu au fost citati cum trebuie in teza sa de doctorat.

In noiembrie 2011, procurorii au renuntat la ancheta in cazul lui Guttenberg dupa ce au gasit doar 23 de incalcari ale dreptului de copyright, dar care aveau un prejudiciu economic minor. Instanta a cazut de acord cu renuntarea judecarii cauzei dupa ce Guttenberg a donat 20.000 de euro unei fundatii germane de caritate.

Ponta despre acuzatiile de plagiat: Singurul repros care mi se aduce este ca nu am pus autorul in subsolul paginii si l-am pus la sfarsit ca bibliografie

Premierul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa marti dimineata, in care a venit cu lucrarea sa de doctorat, pe care le-a prezentat-o jurnalistilor. Ponta a declarat ca el a trecut la bibliografie autorii despre care Nature scrie ca i-ar fi plagiat si singurul lucru de care poate fi acuzat este ca nu i-a trecut in subsolul paginii, sustinand ca, daca a gresit, va raspunde in fata unei comisii.

Revista Nature a scris, luni seara, ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003 fiind suspectat de a fi copiat fragmente ample din disertatia sa pe teme juridice tinuta la Universitatea Bucuresti in 2003 si publicata un an mai tarziu.

Si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris, tot luni seara, despre acest lucru si-l compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg. Ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12353 vizualizari

 • +18 (24 voturi)    
  Ponta a furat, Ponta a plagiat! (Marţi, 19 iunie 2012, 13:31)

  A9 [utilizator]

  A recunoscut-o cand a spus in conferinta de presa ca e gata sa plateasca si sa renunte la titulatura de Dottore, de parca asta ne interesa pe noi...

  Avem un Prim Ministru care a recunoscut ca a furat, dar nu-si da demisia din functie ca nu vrea el!!

  Asa a fost crescut cu smecherii si furturi...maestro, e Nastase.
  • +7 (7 voturi)    
   ponta, (Marţi, 19 iunie 2012, 15:53)

   jorea [utilizator] i-a raspuns lui A9

   demisia
  • 0 (0 voturi)    
   FAZ a incurcat-o! S-a pus cu Ponta (Marţi, 19 iunie 2012, 21:31)

   dottore [utilizator] i-a raspuns lui A9

   FAZ devine "faz" de maine! Sa fiti iubiti!
 • +16 (22 voturi)    
  Demnitari de copy-paste (Marţi, 19 iunie 2012, 13:32)

  Trojan.H [utilizator]

  Un hoţ nu are ce cauta in functia de prim-ministru.
  Demisia imediat!
 • +17 (23 voturi)    
  tonta (Marţi, 19 iunie 2012, 13:36)

  Soljenitin [utilizator]

  Singurul care nu recunoaste, desi este pus in fata evidentelor. Tupeu specific comunist.
 • +18 (22 voturi)    
  ohoo (Marţi, 19 iunie 2012, 13:37)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Deci Guttenberg intai a renuntat la titlul de doctor, dupa care a demisionat.
  Lui Schmitt i-a fost retras titlul de doctor, apoi a demisionat.

  ponta, nu te simti? n-are marga niciun exemplu de la rasarit? ca astia de la vest se pare ca nu te inspira.
 • -17 (25 voturi)    
  a fi sau a nu fi plagiat (Marţi, 19 iunie 2012, 13:37)

  Montesquieu [utilizator]

  dom'le, cand autorul presupusului plagiat iti scrie tie, autorului tezei presupus plagiatoare o introducere elogioasa, ce facem?

  mai exact, autorul presupusului plagiat scrie un compendiu tehnic, un rezumat de 30 de pagini iar eu am o lucrare de 400 pagini pe care el o citeste, ma felicita si-mi scrie si introducerea?
  cine pe cine plagiaza?

  asta-i plagiat? :))))
  • +5 (13 voturi)    
   la dracu (Marţi, 19 iunie 2012, 14:08)

   cevreitu [utilizator] i-a raspuns lui Montesquieu

   adica asta s-a copiat pe el insusi? la naiba nu am mai auzit de asa ceva.
  • +15 (19 voturi)    
   Nepoate! (Marţi, 19 iunie 2012, 14:42)

   tigri [utilizator] i-a raspuns lui Montesquieu

   Insisti cu aceeasi explicatie, care ne amuza si pe noi, dar din motive diferite decat te amuza pe tine. De data asta folosesti cuvantul "compendiu" ca sa credem noi ca tu chiar gandesti. Slabut, mai incearca!
   In momentul in care citezi o propozitie, o fraza, un fragment al unui alt autor, semnalezi acest lucru in notele de subsol (autor, opera, pagina). Asta inseamna ca partea aia nu-ti apartine; practica este permisa si este intalnita in mai toate cartile.
   Insa mentionarea doar la bibliografie, NU reprezinta citarea unor propozitii, fraze, fragmente etc, ci doar faptul ca operele unui autor au fost consultate, studiate, dar lucrarea de fata nu contine pasaje din acelea.
   Este o mica mare diferenta stimabile. Si asta reprezinta plagiatul. Plagiat poti face fara stirea autorului (Mang) sau cu stirea acestuia (Ponta). Rezultatul: lucrarea pare ca-ti apartine, cineva o poate folosi pentru documentare (crezand ca este autentica) si in loc sa mentioneze autorul real, mentioneaza un plagiator.
   Intelegi ceva din toate astea? Intelegi ca pentru exact aceeasi treaba, intr-o tara normala (pe care toata lumea o da exemplu "cand are de castigat")omul si-a dat demisia si a renuntat la avantajele oferite de lucrarea acuzata? Esti capabil sa intelegi ce e normal si ce nu in viata, dincolo de o culoare politica, dincolo de ura bolnava, dincolo de orice? Daca raspunzi negativ la cele de mai sus, din punctul meu de vedere esti un pericol pentru societate//(editat de HotNews.ro)
  • +2 (4 voturi)    
   Mda... (Marţi, 19 iunie 2012, 17:44)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Montesquieu

   E vorba de aproximativ 150 de pagini si nu este vorba despre introducere. Dar tu o tii una si buna (ca asa a spus Ponta si el spune numai si numai adevarul) cu introducerea.

   Oricum, din cum s-a exprimat, Ponta recunoaste indirect ca a plagiat, dar nu vrea sa renunte la functie doar pentru un astfel de fleac. I-a ciuruit pe toti...

   Ce sa mai zic? puncte paranteze puncte paranteze.. Te intreb iarasi: tovarasa educatoare stie ca tu stai pe net in loc sa fii in patut la ora asta?
 • +17 (23 voturi)    
  guvernu copy-paste (Marţi, 19 iunie 2012, 13:41)

  hamham [utilizator]

  haha, deci exact pe aceeasi speta invocata de COPYlot,altii si-au dat demisia.
  felicitari hotnews.
 • +17 (21 voturi)    
  frumos articol (Marţi, 19 iunie 2012, 13:43)

  georgeb [utilizator]

  Frumoasa documentare si un demers binevenit. Felicitari pentru acest articol, din cand in cand, destul de des, imi amintesc de ce vin pe acest site pentru a ma informa.
 • +10 (14 voturi)    
  mang e doar varful de iceberg (Marţi, 19 iunie 2012, 13:45)

  easy [utilizator]

  probabil ca schimbarile de la comisia de etica impreuna cu ingreunarea accesului la bazele de date academice unde se verifica plagiatul nu au fost instrumentate doar ca sa-l protejeze pe onorabilul Mang, ci chiar pentru a ascunde si alti viciosi si copy/pasteri de elita cum este chiar Ponta.
  nu ma mir avand in vedere cine i-a fost indrumator si cred ca daca se merge mai departe aflam si despre Nastase ceva similar.
  macar in Ungaria si Germania au demisionat, s-auzim si de bine
 • +13 (17 voturi)    
  Ponta a recunoscut practic, ca a plagiat (Marţi, 19 iunie 2012, 14:03)

  24alex24 [utilizator]

  Copierea de pasaje din lucrarile altora, fara sa le mentionezi numele si proprietatea ideilor din pasajele respective este Plagiat! Chiar daca ai trecut autorii si cartile lor in bibliografie, atunci cand nu pui note de subsol inseamna ca ti-ai insusit ideile si punctele lor de vedere ca fiind ale tale, ceea ce este un furt.

  Mai mult Ponta a spus: "Lucrarea dl. Diaconu are 30 de pagini, este o lucrare f buna, in care se face o scurta descriere. Eu in 410 pagini am plagiat 30 de pagini, e o performanta." Deci el recunoaste cu gura lui ca a plagiat 30 de pagini! Nu conteaza cat la suta din lucrare e plagiat, ci fie si existenta unui singur plagiat. Daca un hot e prins ca a furat dintr-o casa bunuri in valoare de 2000 de lei si zice ca el nu a luat decat bunuri 500 de lei, inseamna ca nu e hot si deci nu a comis o infractiune?? Si ce daca cele 30 de pagini erau "o scurta descriere". "Descrierea" este produsul intelectual al domnului Diaconu si are rolul de a aduce lumina asupra unui subiect, deci este o judecata cu o anumita valoare, care are un proprietar.

  Comentariile autoacuzatoare ale premierului dovedesc ca acesta nu cunoaste macar in ce consta un plagiat, lucru imposibil la o persoana care si-a luat titlul de doctor cinstit, pe munca si capacitatea sa. Cred ca Ponta nici nu abia acum isi citeste lucrarea scrisa de altii la comanda, pe cand el era secretar de stat in guvernul Nastase.

  Aceste scuze trase la indigou dupa manevrele fostului presedinte ungar nu sunt acceptate nicaieri in lumea stiintifica, drept dovada impotriva acuzatiei de plagiat. Nici in Ungaria pozitia identica a presedintelui plagiator nu l-a reabilitat si nici salvat de la catastrofa carierei sale politice.
 • +12 (16 voturi)    
  Plagiatul, nu trebuie tratat cu nepasare (Marţi, 19 iunie 2012, 14:35)

  24alex24 [utilizator]

  In multe tari dezvoltate plagiatul este o infractiune precum furtul, coruptia sau talharia.

  El dovedeste nu doar lipsa de onestitate intelectuala. Un om politic care a plagiat este unul care:
  - minte si inseala public, fiind capabil sa repete figura ori de cate ori interesele personale si de grup ii cer acest lucru,

  - nu are integritatea morala minima in masura sa sustina prezumtia ca ocupand o functie publica majora, individul respectiv va simti ca are o responsabilitate fata de comunitatea pe care o conduce,

  -nu detine expertiza pe care titlul de doctor i-o atribuie, deci nici capacitatea intelectuala care il recomanda pentru o functie publica,

  - este lipsit de credibilitatea necesara unei functii publice, mai ales uneia de mare responsabilitate precum cea de prim ministru,

  -nu va fi acceptat niciodata ca partener de negocieri in relatiile cu statele dezvoltate, ceea ce implica pe termen mediu si lung prejudicii de imagine si materiale pentru statul roman si cetatenii sai.

  Un premier lipsit de credibilitate va afecta capacitatea institutiilor centrale si a diplomatiei de a negocia eficient cu partenerii straini, fie ei din UE sau din afara ei.

  Trebuie sa ne gandim ca un om care minte cu nonsalanta pe cei din jurul sau si nu se simte deranjat de imoralitatea furtului de orice fel -inclusiv intelectual - , nu poate prezenta o garantie ca va administra cu buna credinta o tara si resursele ei financiare uriase (bugetul de stat), fara sa tolereze furtul din avutul public si interesele daunatoare pentru economia nationala, ale apropiatilor sai.

  Acuzatia de plagiat este considerata una extrem de grava in strainatate, chiar daca o buna parte a electoratului romanesc nu sesizeaza, ca si primul ministru de altfel, ce semnificatie are acest act de furt si de ce trebuie sanctionat.

  Deci domnul Ponta are obligatia morala sa demisioneze, avand in vedere ca si-a recunoscut singur furtul si implicit incompatibilitatea persoanei sale cu functia de premier.
 • -6 (14 voturi)    
  nu e nici un plagiat (Marţi, 19 iunie 2012, 15:11)

  deceneus [utilizator]

  Hotnews, exemplele voastre nu sunt relevante pentru cazul lui Ponta.

  In primul caz, toata lucrarea ( sau peste 90%) era copiata si contributia proprie a autorului era cam 0.

  In al doilea caz se folosise o baza teoretica care nu a fost mentionata nici in note de subsol si NICI IN BIBLIOGRAFIE.

  In cazul lui Ponta:

  1. baza teoretica folosita in lucrare a fost mentionata in bibliografie
  2. unul din presupusii autori plagiati ii scrie o prefata elogioasa ( oare cum nu si-a dat seama ca il furase
  3. Este normal ca intr-o lucrare de doctorat sa te folosesti de o baza teroretica existenta cu conditia sa o mentionezi in bibliografie.

  Insa esentialul este: care este contributia proprie a lui Ponta? ce aduce el nou fata de baza teoretica existenta? In asta sta valoarea lucrarii , or asta poate fi analizat doar de un specialist in domeniu ...

  Plagiatul apare atunci cand plusul de valoare pe care pretinzi ca il aduci, este de fapt preluat de la altcineva si nicidecum cand te folosesti de cunostiintele existente intr-un anumit domeniu ...care probabil se studiaza in facultate de catre toti stundentii.

  Ori in cazul lui Ponta contributia proprie este de a pune bazele teoretice ale statutului si a explica cum funcţionează Curtea Penală Internaţională. Pentru ca el partipase activ la elaborarea acestui statut intre 2000-2003 timp în care era procuror din partea României la Curtea Penală Internaţională.

  Aceasta este partea esentiala a lucrarii si nu baza teoretica folosita , care este accesibila oricarui student la drept.

  Opinia unui membru al comisiei despre "plagiatul" lui Ponta:

  http://www.rtv.net/membra-in-comisia-de-doctorat-a-lui-ponta-imposibil-ca-lucrarea-sa-fie-plagiat_32986.html#ixzz1yExJJMoq
  • +4 (8 voturi)    
   asa sa fie oare (Marţi, 19 iunie 2012, 15:48)

   Dan-IoanDinu1308642225493 [anonim] i-a raspuns lui deceneus

   "Ori in cazul lui Ponta contributia proprie este de a pune bazele teoretice ale statutului si a explica cum funcţionează Curtea Penală Internaţională."

   Si cind explica, cum spuneti dvs., de ce foloseste zeci de propozitii si fraze IDENTICE cu cele folosite de dl. Diaconu? De ce nu pune ghilimele si nu face trimitere la cel care publicase cu 4 ani mai devreme respectivele propozitii si fraze?
   Si cum se numeste acest procedeu ?
   • -6 (10 voturi)    
    ai elaborat vreodata o astfel de lucrare? (Marţi, 19 iunie 2012, 16:14)

    deceneus [utilizator] i-a raspuns lui Dan-IoanDinu1308642225493

    nu stiu la altii dar eu cand mi-am facut lucrarea de diploma / dizertatie nu am pus ghilimele prin partea teoretica ...mai ales ca uneori faci un rezumat, alteori redai mai in detaliu. Dar tocmai pentru ca mentionezi sursele in bibliografie nu sta nimeni sa te acuze de plagiat pentru o parte a lucrarii care este accesibila tuturor la o simpla vizita la biblioteca.

    Dupa cum spuneam nu asta este partea relevanta intr-o lucrare stiintifica, ci contributia autorului , acel plus de valoare pe care il aduce lucrarea.

    Este absolut normal ca intr-o lucrare de 400 de pagini sa preiei si ceva teorie deja existenta, insa conteaza cele n pagini in care autorul si-a adus propria contributie. Si in functie de acestea poti sa acuzi de plagiat sau nu.

    Eu ma intreb daca cei care-l acuza au elaborat vreodata o lucrare de diploma / dizertatie ... si daca da, contributia lor proprie a fost 100% ???
    • +3 (5 voturi)    
     Cine mah, Funeriu?? (Marţi, 19 iunie 2012, 17:08)

     georgeb [utilizator] i-a raspuns lui deceneus

     Funeriu n-a facut nici liceul!!!

     A sarit direct la doctorat, cum necum, si cu un nimeni drept profesor coordonator (cine-a auzit de Jean Marie Lehn, in afara de niste inculti din comitetul Nobel, care s-au trezit si ei sa dea "premii" pentru chimie, auzi tu!!), da' clar, daca n-afacut liceul in Romania, e un inclut care n-ar trebui sa se bage peste geniul intelectual Nastase/Ponta!

     Da mai, e clar, astia care acuza habar nu au despre ce vorbesc.

     Si astia de la Nature, prosti mah, prosti facuti gramada, habar nu au cum merg procedurile academice in Romania, ei cu ideile lor tampite cum ca e rau sa plagiezi, asta, copiezi jumatate din lucrarea de diploma... HUOOOOO!!! Nature si cu Wikipedia, instrumentele sistemului securisto-basescian!!! Depolitizati instrumentele de opresiune!!!
 • +2 (8 voturi)    
  ponta (Marţi, 19 iunie 2012, 15:46)

  judecatorul [utilizator]

  nu cred ca are atita demnitate incit sa demisioneze . Placerea lui cea mai mare este sa fie primul ministru vedeta de televiziune ,pentru ca nu rateaza o zi sa apara la televizor.
  • +2 (2 voturi)    
   rezolvare (Marţi, 19 iunie 2012, 18:56)

   marcus63 [utilizator] i-a raspuns lui judecatorul

   Sa propunem celor de la Antena 3 sa-l distribuie in telenovela "Sunt Prim-Ministrul Romaniei" si am rezolvat problema! Si cu cate reluari doreste "Copy-lotul"!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by