Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris despre presupusul plagiat al premierului Victor Ponta si a comparat cazul cu cel al fostului presedinte maghiar si cel al fostului ministru german al Apararii.

Karl-Theodor zu Guttenberg si Pal SchmittFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat din functie dupa ce a fost acuzat de plagiat si i-a fost retras titlul de doctor. Schmitt a fost acuzat ca in teza sa de doctorat a folosit traduceri cuvant cu cuvant dintr-un manuscris al unui expert bulgar, fara a-l cita in text, ci doar mentionandu-l in lista bibliografica.

Ministrul german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, a demisionat din functie dupa ce a fost acuzat de plagiat la obtinerea titlului de doctor in drept. Guttenberg a fost acuzat ca in mod repetat ar fi omis notele de subsol in compunerea lucrarii sale de doctorat.

Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat dupa ce a fost acuzat ca a plagiat

Pal Schmitt

Pal Schmitt

Foto: Agerpres

La finele lunii martie, presedintelui Ungariei, Pal Schmitt, i-a fost retras titlul de doctor de catre conducerea Universitatii Semmelweis din Budapesta, care a apreciat drept "plagiat" teza sa de doctorat asupra istoriei Jocurilor Olimpice, sustinuta in urma cu 20 de ani. La cateva zile dupa, Schmitt si-a anuntat demisia in fata Parlamentului.

Pe 11 Ianuarie 2-12, publicatia maghiara Heti Világgazdaság a publicat un articol in care sustinea ca 180 din cele 215 pagini ale lucrarii de doctorat din 1992 a lui Pal Schmitt erau, de fapt, o traducere cuvant cu cuvant dintr-un manuscris in franceza de 485 de pagini din 1987 a expertului bulgar Nikolai Georgiev intitulat "Analyse du programme olympique (des Jeux d’Olympiade)".

Acuzatiile de plagiat in cazul lui Pal Schmitt: texte preluate cuvant cu cuvant, fara a fi citate in text, ci doar mentionate lucrarile in bibliografie

Publicatia Heti Világgazdaság sublinia ca teza de doctorat a lui Pal Schmitt nu continea citari bibliografice in text, ci doar o lista bibliografica la final cu 21 de lucrari. In bibliografia lucrarii, locul de publicare a manuscrisului semnat de bulgarul Georgiev era trecut gresit ca fiind Bulgaria, in loc de Lausanne, Elvetia, iar titlul manuscrisului era trecut in maghiara, desi lucrarea bulgarului nu a fost publicata in aceasta limba.

Pe 19 ianuarie, publicatia Index.hu informa ca alte 35 de pagini din lucrarea de doctorat a lui Schmitt reprezentau o traducere a unei lucrari semnate de un sociolog sportiv german Klaus Heinemann. La fel ca in cazul celor copiate din manuscrisul cercetatorului bulgar, Schmitt nu l-a citat pe Klaus Hainemann in text, in notele de subsol, mentionand lucrarea sa doar in lista de bibliografie.

Pe langa aceste surse, media maghiara a scos la iveala si alte paragrafe copiate fie din brosuri ale Comitetului Olimpic International, fie din lucrarea unui membru IOC fara ca acestea sa fie mentionate in lista biografica.

Pal Schmitt a respins acuzatiile de plagiat, aratand ca lucrarile au fost mentionate in bibliografia tezei sale de doctorat

Imediat dupa dezvaluirile din presa, Schmitt a respins acuzatiile de plagiat, justificand ca lucrarile se regasesc in lista de bibliografie a tezei sale de doctorat. Mai tarziu, Schmitt declara ca e normal ca astfel de lucrari precum teza sa de doctorat sa contina o parte comuna "material de baza".

Pe 29 martie, presedintelui Ungariei, Pal Schmitt, i-a fost retras titlul de doctor de catre conducerea Universitatii Semmelweis din Budapesta, care a apreciat drept "plagiat" teza sa de doctorat.

Senatul Universitatii a luat aceasta decizie cu 33 de voturi pentru si 4 impotriva. "Teza de doctorat nu corespunde nici metodelor stiintifice, nici celor etice", declara atunci rectorul universitatii, Tivadar Tulassay

Raportul Universitatii: O traducere cuvant cu cuvant intr-o proportie importanta si neobisnuita (...) O traducere de calitate mediocra

"Consiliul de doctorat al Universitatii Semmelweis considera justificata deposedarea presedintelui Pal Schmitt de doctoratul obtinut in 1992", declara rectorul Universitatii la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului.

Consiliul a fost convocat in urma unui raport realizat de o comisie din cadrul aceleiasi universitati, care a aratat ca doctoratul presedintelui Pal Schmitt este un plagiat dupa o lucrare a expertului bulgar Nikolai Georgiev.

Potrivit raportului, "doctoratul este bazat pe o traducere cuvant cu cuvant intr-o proportie importanta si neobisnuita" si, in plus, este clar ca "lucrarea" nu este decat o traducere de calitate mediocra, care "face aluzie la aspecte ce nu exista in teza, dar figureaza in lucrarea originala a lui Georgiev".

Comisia mai mentioneaza in raport ca "procesul de obtinere a doctoratului" a fost, "desi cu lacune, conform regulilor in vigoare de atunci ale Universitatii de Educatie Fizica".

Raportul comisiei universitare a provocat o avalansa de proteste in presa maghiara, chiar si in cea apropiata guvernului, care a cerut demisia sefului statului.

La cateva zile mai tarziu, Pal Schimitt a demisionat din functia de presedinte al Ungariei, desi a refuzat initial sa demisioneze, argumentand ca "nu exista nicio legatura" intre lucrarea sa de doctorat si activitatea sa de presedinte.

Ministrul german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, a demisionat dupa ce a fost acuzat de plagiat

Karl-Theodor zu Guttenberg

Karl-Theodor zu Guttenberg

Foto: Agerpres/EPA

In primavara lui 2011, ministrul german al Apararii de atunci, Karl-Theodor zu Guttenberg, a demisionat din functia pe care o detinea. Gestul lui zu Guttenberg venea dupa ce a renuntat definitiv la titlul de doctor pe fondul acuzatiilor cum ca lucrarea sa de doctorat ar fi fost un plagiat.

Pe 16 februarie 2011, cotidianul de centru stanga Suddeutsche Zeitung (SZ) publica un articol in care un profesor de drept, Andreas Fischer-Lescano, afirma ca in mai multe locuri teza lui Guttenberg este "un plagiat indraznet" si "o smecherie".

De la acel moment, mai multi ziaristi au anchetat subiectul si saptamanalul Der Spiegel a gasit zeci de pagini care par direct "imprumutate" din diverse publicatii, fara a se cita nicio sursa.

Baronul de copy-paste: pasaje preluate fara a fi citate si atribuite in notele de subsol

Potrivit acuzatiilor aduse tezei de doctorat semnate de zu Guttenberg, mai multe pasaje si portiuni erau preluate din mai multe publicatii si lucrari ale altor cercetatori, fara a fi citate si atribuite in notele de subsol sau in bibliografie. Acuzatiile vizeaza pasaje neatribuite sau atribuite incorect de la 19 alti autori in cel putin 50 de pagini din lucrarea de 400 de pagini semnata de Guttenberg.

Guttenberg a recunoscut ca a facut "greseli serioase" care "nu sunt conforme cu codul etic al stiintei", dar a sustinut ca greselile n-au fost intentionate.

Financial Times Deutschland titra pe 17 februarie "Freiherr von cut and paste" (Baronul de copy-paste), atribuind fiecarui cuvant o nota in subsolul paginii, ceea ce ministrul ar fi omis sa faca in teza care i-a adus titlul de doctor in drept Summa cum laude al Universitatii din Bayreuth (Bavaria) in 2007.

Protestul "notelor de picior" la Berlin

La cateva zile mai tarziu, la Berlin, cateva sute de oameni au manifestat pe strada si si-au asezat ghetele pe gard. Fussnoten, adica "note de picior" ii cereau manifestantii lui Karl Theodor zu Guttenberg, ministrul german al Apararii.

Internautii au creat atunci un domeniu dedicat depistarii pasajelor plagiate in lucrarea de doctorat a lui zu Guttenberg, iar un post de radio a modificat textul unei foarte populare melodii nemtesti, pentru a-l ironiza pe cel care, pana atunci, era considerat "raza de lumina" a politicii germane si eventual candidat la functia de cancelar.

"Am fost intotdeauna pregatit de lupta, insa am ajuns la capatul puterilor. Este decizia cea mai dureroasa a vietii mele," a declarat Guttenberg, potrivit AFP. Guttenberg a cerut o ancheta rapida a parchetului, adaugand ca ii respecta pe toti cei care vor sa faca lumina in acest caz.

Procurorii au renuntat la caz - 23 de incalcari ale dreptului de copyright cu prejudiciu economic minor / Donatie de 20.000 de euro facuta de Guttenberg

Guttenberg, printr-un gest prin care a incercat sa-si asume responsabilitatea fata de greselile comise, a trimis in martie 2011 scrisori prin care si-a cerut scuze fata de autorii care nu au fost citati cum trebuie in teza sa de doctorat.

In noiembrie 2011, procurorii au renuntat la ancheta in cazul lui Guttenberg dupa ce au gasit doar 23 de incalcari ale dreptului de copyright, dar care aveau un prejudiciu economic minor. Instanta a cazut de acord cu renuntarea judecarii cauzei dupa ce Guttenberg a donat 20.000 de euro unei fundatii germane de caritate.

Ponta despre acuzatiile de plagiat: Singurul repros care mi se aduce este ca nu am pus autorul in subsolul paginii si l-am pus la sfarsit ca bibliografie

Premierul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa marti dimineata, in care a venit cu lucrarea sa de doctorat, pe care le-a prezentat-o jurnalistilor. Ponta a declarat ca el a trecut la bibliografie autorii despre care Nature scrie ca i-ar fi plagiat si singurul lucru de care poate fi acuzat este ca nu i-a trecut in subsolul paginii, sustinand ca, daca a gresit, va raspunde in fata unei comisii.

Revista Nature a scris, luni seara, ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003 fiind suspectat de a fi copiat fragmente ample din disertatia sa pe teme juridice tinuta la Universitatea Bucuresti in 2003 si publicata un an mai tarziu.

Si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris, tot luni seara, despre acest lucru si-l compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg. Ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.