Presedintelui Ungariei, Pal Schmitt, i-a fost retras titlul de doctor de catre conducerea Universitatii Semmelweis din Budapesta, care a apreciat drept "plagiat" teza sa de doctorat asupra istoriei Jocurilor Olimpice, sustinuta in urma cu 20 de ani, informeaza AFP.

Pal SchmittFoto: Agerpres

Senatul Universitatii a luat aceasta decizie cu 33 de voturi pentru si 4 impotriva, a anuntat rectorul Tivadar Tulassay. "Teza de doctorat nu corespunde nici metodelor stiintifice, nici celor etice", a adaugat acesta.

Consiliul pentru studii universitare de doctorat din cadrul Universitatii Semmelweis hotarase joi dupa-amiaza retragerea diplomei de doctorat presedintelui ungar Pal Schmitt, decizia fiind luata o majoritate zdrobitoare de 16 voturi contra 2.

"Consiliul de doctorat al Universitatii Semmelweis considera justificata deposedarea presedintelui Pal Schmitt de doctoratul obtinut in 1992", a declarat rectorul Universitatii la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului. "Propunem demararea procedurii de retragere a titlului de doctor", a adaugat acesta, indicand ca propunerea Consiliului ar urma sa fie confirmata de Senatul Universitatii mai tarziu in cursul zilei.

Consiliul a fost convocat in urma unui raport realizat de o comisie din cadrul aceleiasi universitati, care a aratat ca doctoratul presedintelui Pal Schmitt este un plagiat dupa o lucrare a expertului bulgar Nikolai Georgiev.

Potrivit raportului, publicat miercuri, "doctoratul este bazat pe o traducere cuvant cu cuvant intr-o proportie importanta si neobisnuita" si, in plus, este clar ca "lucrarea" nu este decat o traducere de calitate mediocra, care "face aluzie la aspecte ce nu exista in teza, dar figureaza in lucrarea originala a lui Georgiev".

Comisia mai mentioneaza in raport ca "procesul de obtinere a doctoratului" a fost, "desi cu lacune, conform regulilor in vigoare de atunci ale Universitatii de Educatie Fizica".

Raportul comisiei universitare a provocat o avalansa de proteste in presa maghiara, chiar si in cea apropiata guvernului, care a cerut demisia sefului statului.

De asemenea, toate partidele din opozitie au cerut la randul lor demisia presedintelui Schmitt, asteptat sa se intoarca joi seara dintr-o vizita efectuata in Coreea de Sud.