"Baronul de copy-paste": Popularul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, se afla in centrul unui scandal mediatic, fiind acuzat de plagiat la obtinerea titlului de doctor in drept, relateaza AFP.

Karl-Theodor zu GuttenbergFoto: Reuters

"Karl-Theodor zu Guttenberg ar putea intra in istoria universitara ca un falsificator de prim plan", este unul dintre titlurile publicate de presa germana, care s-a dovedit nemiloasa la adresa celui mai popular ministru al Apararii.

"Pentru un ministru, care este in plus superstarul guvernului, este lamentabil sa fi descoperit ca un trisor", scrie Markische Allgemeine.

Palma cea mai dura vine de la Financial Times Deutschland, care titreaza "Freiherr von cut and paste" (Baronul de copy-paste), atribuind fiecarui cuvant o nota in subsolul paginii, ceea ce ministrul ar fi omis sa faca in teza care i-a adus titlul de doctor in drept Summa cum laude al Universitatii din Bayreuth (Bavaria) in 2007.

Tanarul ministru de 39 de ani, care este prezentat uneori drept posibilul succesor al Angelei Merkel, nu este pentru prima oara subiectul unui scandal.

Cu bucle negre atent aranjate si cu zambet stralucitor, baronul Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jakob Philipp Franz Joseph Sylvester von und zu Guttenberg, a carui linie genealogica ajunge pana in Evul Mediu, apare regulat in presa in smoking, in jacheta militara sau in tricou la un concert rock, intr-o expunere mediatica atipica pentru o tara unde politicienii dau mai degraba dovada de discretie in ceea ce priveste viata lor privata.

O vizita pe care a efectuat-o in Afghanistan in preajma Craciunului alaturi de blonda sa sotie Stephanie, nascuta von Bismarck, si un celebru animator de talk show-uri a starnit un scandal mediatic.

Scandalul plagiatului a izbucnit miercuri in cotidianul de centru stanga Suddeutsche Zeitung (SZ). Un profesor de drept, Andreas Fischer-Lescano, afirma ca in mai multe locuri teza lui Guttenberg este "un plagiat indraznet" si "o smecherie".

De la acel moment, mai multi ziaristi au anchetat subiectul si saptamanalul Der Spiegel a gasit zeci de pagini care par direct 'imprumutate' din diverse publicatii, fara a se cita nicio sursa.

Profesoara universitara de Stiinte politice care este autorul paginilor identificate de SZ, Barbara Zehnpfennnig, a cerut joi ca ministrului sa-i fie retras titlul de doctor. "Sunt stupefiata ca cineva poate face ceva atat de flagrant", a comentat ea.

"Reprosul potrivit caruia teza mea de doctorat ar fi un plagiat este de neinteles", s-a aparat ministrul, declarandu-se insa dispus sa verifice daca "peste 1.200 de note de subsol si 475 de pagini de note au fost corect inserate".

Cancelarul a precizat ca "ministrul si universitatea Bayreuth vor lamuri afacerea". Teza mea de doctorat "a fost luata la puricat, examinata cu lupa, prezentata de experti, trebuie sa te obisnuiesti cu asta", a comentat doctorul Angela Merkel.

Ministrul zu Guttenberg efectueaza joi o noua vizita surpriza in Afghanistan, fara ziaristi, de data aceasta.