Revista Nature scrie ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003. "Nature a vazut documente compilate de o sursa anonima ("whistle-blower" in original - N.red.) care arata ca mai mult de jumatate din teza de 432 de pagini in limba romana a lui Ponta consta in texte duplicate", se arata in articolul din Nature.

Articolul din NatureFoto: Captura Nature

UPDATE Marti, 19 iunie: Dorel Banabic, vicepresedintele Consiliului National de Atestare a Titlurilor Universitare: Probabil Consiliul se va autosesiza in cazul de plagiat care il priveste pe premierul Victor Ponta

UPDATE 23.15:Premierul Victor Ponta a tinut luni searao scurta conferinta de presa la intoarcerea din Austria. Ponta a raspuns si la intrebarile legate de acuzele ca si-ar fi plagiat lucrarea de doctorat spunand ca se astepta la aceste acuze din moment ce "presedintele Basescu a dat mesaj prietenilor sai trei zile la rand". Seful guvernului spune ca se va supune verificarilor si crede ca "e cel putin comic ca revista Natura sa se ocupe de lucrarea lui" din domeniul dreptului, a declarat ironic acesta.

UPDATE 21.20 Un articol similar legat de presupusul plagiat al premierului Victor Ponta a fost publicat si de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ziarul german il compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg. Ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat

UPDATE 21.06: Premierul Victor Ponta nu a putut fi contactat pina la aceasta ora.

"Primul-ministru este acuzat ca a copiat pasaje mari din publicatii anterioare fara citarea corecta. Daca acuzatiile vor fi dovedite, ar putea provoca o presiune publica asupra lui Ponta sa demisioneze, spun insideri politici", se mai arata in articolul din Nature.

"Acuzatiile ridica noi semne de intrebare legate de capacitatea guvernului de a lupta impotriva coruptiei in educatie", scrie in articolul din Nature.

"Mai mult, lucrarea a fost republicata cu foarte mici modificari intr-un volum in 2004, si de asemenea formeaza baza unei carti din 2010, al carei co-autor este o fosta studenta a lui Ponta, Daniela Coman. Parti substantiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D.Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu Creţu, V.Drept Internaţional Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri in romana ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I.The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)", scrie Nature.

"Ponta si-a obtinut doctoratul la Universitatea Bucuresti in timp ce era Secretar de Stat in cabinetul Adrian Nastase, care a fost si supervizorul lucrarii sale de doctorat", scrie Nature.

"<>, spune Marius Andruh, chimist la Universitatea din Bucuresti si presedinte al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Daca alegatiile sint dovedite, <>, scrie Nature.

"<>, spune Paul Dragos Aligica de la George Mason University din Arlington, Virginia. Ponta nu a raspuns cererilor Nature de a comenta acuzatiile", scrie revista Nature.

"<>, spune Vlad Perju, director al Clough Center for the Study of Constitutional Democracy la Boston College din Chestnut Hill, Massachusetts", se mai arata in Nature.

Nature mai scrie ca acest episod urmeaza acuzatiilor de luna trecuta privindu-l pe ministrul desemnat al Educatiei, Ion Mang. Acesta a fost acuzat de plagiat in opt lucrari.

"Ultimele acuzatii se adauga plingerilor privind declinul standardelor academice in Romania. Guvernul precedent a introdus masuri pentru a face sistemul de invatamint si cel al cercetarii mai competitive si mai transparente, dar aceste planuri au intimpinat o opozitie feroce din partea establishment-ului academic, si au fost relaxate de actualul guvern", mai scrie Nature.

Revista Nature, editata fara intrerupere din 1869, este una dintre cele mai prestigioase publicatii stiintifice. Compania care detine titlul se numeste Nature Publishing Group, si este o divizie a Macmillan Publishers (Vezi aici mai multe detalii).

Vom reveni cu amanunte